Přeskočit na obsah

5 triků, díky kterým budou vaše Velikonoce bez stresu

Vzbuzuje ve vás slovní spojení „svátky jara“ rok co rok pocit úzkosti? Díky těmto jednoduchým trikům konečně zažijete Velikonoce bez stresu.

Musím se přiznat, že ještě před pár lety ve mně přicházející velikonoční svátky vzbuzovali mírnou úzkost. Uklidit po zimě, udělat výzdobu kvůli svátkům, chutně navařit, pestře napéct, s úsměvem na tváři vítat koledníky a v případě maminek se vedle toho všeho věnovat ještě dětem, které mají velikonoční prázdniny…

Také ve vás tyto povinnosti každoročně vzbuzují mírnou úzkost? Pak se inspirujte několika triky, které mě naučili prožívat Velikonoce bez paniky a jaro bez typické únavy. Vyzkoušejte si sami, dejte stresu z jarního úklidu definitivně sbohem a začněte si velikonoční přípravy konečně užívat!

1. Nepřehánějte to s dokonalostí

Než začnete s plánováním a než se do čehokoliv pustíte, prozradím vám svůj nejdůležitější trik. Vykašlete se na dokonalost! Ano, generální jarní úklid, ukázková výzdoba, prvotřídní výslužka pro koledníky a nonstop úsměv na tváři jsou sice pěkná idealistická představa. Ale věřte mi, ve skutečnosti na takovém perfekcionismu nikomu až tak jako vám nezáleží. Nenechte se uhnat vlastními očekáváními a nestyďte se ani za to, když si s jarním úklidem necháte pomoci. Velikonočním svátkům zkrátka obětujte tolik, aby byl výsledek dostačující, a vy si zachováte zdravý rozum.

2. Zjednodušte si jarní uklízení

Víte, od kdy je pro mě úklid před Velikonocemi snesitelný? Od té doby, co jsem z něho udělala rituál ukončení zimy! První jarní den sice každý rok vidím vyznačený v kalendáři, ale dát zimě sbohem i nějakou praktickou činností (a nemuset přitom pálit Morenu) je k nezaplacení. Odstranit zbytky posypové soli z podlahy, vyleštit zašlá okna…, to všechno jsou činnosti, ve kterých můžete vidět přímo rituální vítání jara. Pokud si to navíc zjednodušíte díky mým radám: jak při úklidu ušetřit a zároveň si neublížit, věřte mi, že jarní úklid již nebude takový strašák, potvrzují to i odborníci.

3. Nezapomínejte při tom na sebe

I vy na jaře oplýváte neočekávaným nadšením pustit se do něčeho nového? Upřímně, já mám tento pocit asi každý březen. Ale z nadšení se může rychle stát zklamání, když si uvědomíte, že nic nového už do svého harmonogramu nedokážete vtěsnat. Ale víte co? Plný harmonogram je ve skutečnosti jen vaše iluze. Zkuste jarní úklid zavést i do svého životního stylu a pravidelně se s odstupem podívejte na věci, do kterých investujete čas s radostí a které vás o něj jen obírají. Díky takové „inventuře“ si vždy, dokonce, i když mátě děti, budete umět najít čas na sebe.

4. Udělejte si radost výzdobou

Aby Velikonoce nebyly jen jako pár dní pracovního volna a abyste i příchodu jara dodali zasloužené kouzlo, vsaďte na jarní dekorace. Nemusí jít hned o vajíčka a mazance, slavnostní atmosféru domovu dodá i pár rozkvetlých pokojových květin či barevně prostřený stůl. Pokud vám chybí inspirace, zavolejte například kamarádky na kávu a společně se postarejte o jarní dekoraci. Z povinnosti tak učiníte událost, na kterou se budete opravdu těšit, a možná z toho vznikne i příjemná velikonoční tradice.

5. Prožijte co nejvíce času s blízkými

Řeknete si: „Zní to hezky, ale kdy to mám při všech těch přípravách zvládnout?“ Odpověď je jednoduchá: Neváhejte požádat o pomoc. Na vaření a pečení oslovte šikovnou hospodyňku, případně napečte společně a o výslužku se podělte. S pracemi na zahradě si nechte pomoci, určitě najdete někoho ochotného ze sousedství. A vy si mezitím dobijte baterky ve společnosti svých blízkých. Zamyslete se nad tím, jak se můžete více věnovat prarodičům, a vydejte se k nim na návštěvu. Věnujte se dětem, přes jarní dny můžete například naučit své dítě jezdit na kole. A hlavně si nezapomeňte užívat jaro!