Přeskočit na obsah

Nejen v říjnu se uctívají vrásky. Jak pomoct seniorům?

Mnoha lidí s příchodem seniorského věku trápí frustrace z úbytku sil. Zažíváte to i ve vaší rodině? Přečtěte si několik tipů, jak seniorům pomoci.

Vrásky jsou dnes považovány za něco, co na tváři, zejména té ženské, nemá co dělat. Zapomínáme však na to, že stárnutí je pro člověka přirozené, začíná vlastně už od našeho narození a nedá se mu vyhnout. Všechny ty vrásky, které se člověku za celý život připíší na tvář, nejsou ničím, co by bylo třeba odstranit či vyhladit. Jsou to všechno vzpomínky, zážitky, radosti i bolesti a hlavně zkušenosti. A těch si je třeba vážit. Měsíc říjen je měsícem úcty ke starším, jeho první den je stanovený jako Mezinárodní den seniorů a 10. října zase oslavujeme Den prarodičů.

Mnoho lidí provází při nástupu seniorského věku frustrace. Zlobí je vlastní „neschopnosti“, trápí je, že už nemají tolik sil jako před lety, že se najednou stávají i běžné úkony problémem. Mnoho z nich se těžko vyrovnává s pocitem odkázanosti na druhé, trpí pocity neužitečnosti a často i smutku z „podzimu života“. Pokud ve vaší rodině zažíváte něco podobné, máme pro vás 5 rad, jak jednoduše pomoci seniorům.

1. Ukažte jim, že stále mají co nabídnout

Ukažte babičce, že se svými bohatými zkušenostmi s výchovou dětí a péčí o domácnost umí být velkým přínosem, že dědeček může svá vnoučata hodně naučit, hodně jim toho odevzdat.

2. Poohlédněte se po zájmových kroužcích

Pokud najednou vaši rodiče nebo prarodiče nevědí, co s množstvím volného času, porozhlédněte se společně po zájmových kroužcích, klubech nebo například po možnostech získání dalšího vzdělání.

3. Odlehčete jim od běžných povinností

V případě seniorů, kteří trpí vážnými chorobami, případně potřebují častěji pomocnou ruku, je přirozené ulehčit jim jejich každodenní fungování, například drobnými nákupy, uklízením domácnosti a podobně.

4. Zajistěte jim kompletní péči

Pokud je jejich zdravotní stav vážný a vyžaduje soustavný dohled a péči, mnozí se rozhodnou zůstat s nimi a pečovat o ně. Nebo si projděte seznam ověřených pečovatelek o seniory z okolí vašich rodičů nebo prarodičů.

5. Pomozte jim cítit se opět užitečně

Je senior stále plný energie, nedělá mu problém ani mírná fyzická zátěž a stále by si rád vydělal nějaké penízky navíc? Pomozte seniorovi najít lidi, pro které bude nepostradatelnou pomocí, a vytvořte mu profil na hlídání seniorů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *