Přeskočit na obsah

3 rady, jak ušetřit při úklidu a neublížit si

  • od

Běžné hospodyňky i profesionálové z úklidových služeb, každý má své ověřené triky, jak při úklidu ušetřit. Které jsou však užitečné opravdu pro každého?

Soused se mi nedávno ve výtahu se studem přiznal, že dal na internetové rady a pokoušel se dezinfikovat postelovou matraci podomácku vyrobeným sprejem. Z lihu. Ani vám nemusím vyprávět, jak mu následující měsíc bylo špatně z alkoholového zápachu. Známé se zase podařilo zničit si chromový dřez kyselinou z citronové šťávy, když se na internetu dočetla, že citronová voda zaručeně odstraní vodní kámen.

Internet je plný babských receptů, které vám při úklidu mají pomoct ušetřit nejen energii a čas, ale také peníze za čisticí prostředky. Ovšem až když se pustíte do experimentování a dáte na „ověřenou radu kamarádky“, zjistíte, jak naivní nápad to byl. Pokud se vám podobná katastrofa ještě nestala, buďte rádi a poučte se z chyb ostatních dříve, než si neodbornými chemickými pokusy zničíte majetek nebo si dokonce ublížíte.

Hygiena a zdraví jsou dvě nejdůležitější věci, se kterými se skutečně nevyplácí experimentovat. Ať už jste maminka, která se snaží udržet čisté prostředí ve své domácnosti, nebo si přivyděláváte na Domelii jako výpomoc s úklidem, určitě se vám budou hodit tyto 3 bezpečné rady, jak při úklidu ušetřit svou peněženku i zdraví.

1. Šetřete čas, zařaďte přípravnou fázi

Taky se občas přistihnete při tom, jak při úklidu přesouváte nepotřebné věci z poličky na poličku jen proto, že vám je líto je vyhodit? Seberte odvahu a vytřiďte všechny předměty, které jste za poslední rok ani jednou nepoužili. Věnujte je přátelům či charitě a každý dobrý blog o šetření mi dá za pravdu, že staré věci můžete i zpeněžit.

Možná zním šíleně, když vám pro úsporu času doporučuji zařadit do úklidu ještě etapu příprav. Ale věřte mi, ulehčí vám nekonečné rozhodování, kam co uložit, když už jste s hadrem a vysavačem „v akci“, a usnadní vám manévrování v prostoru. Navíc, pokud si na průběžné třídění zvyknete, už po několika týdnech zjistíte, že vlastně nemáte co třídit.

2. Šetřete energii, připravte si strategii

Vypadá to jako další nesmyslná rada, že? Na co plánovat, nejlepší je přece zbavit se úklidu tak, že se rovnou vrhnete na povinnosti! I udržování pořádku má však svou posloupnost, a pokud chcete ušetřit své ruce i čisticí prostředky, měli byste ji dodržovat.

Začněte vytříděním všeho nepotřebného a následně postupujte od vrchu dolů. Pokud byste totiž nejdříve vytřeli podlahy a až potom se vrhli na ometání lustrů, veškerá vaše vynaložená snaha by doslova zapadla prachem. Omeťte stropy, svítidla, garnýže a skříně, umyjte okna, shora dolů utřete prach z poliček na nábytku, povysávejte a nakonec setřete podlahy. Na závěr si nechte mytí koupelny, protože ji budete využívat po celou dobu úklidu.

Pokud nejvíce energie při úklidu musíte vynaložit na to, abyste vůbec začali, usnadněte si to a najměte si člověka na úklid, který tuto povinnost za rozumné peníze jednorázově i pravidelně vyřeší za vás.

3. Šetřete peníze, investujte do drogerie

Neodborné nápady z internetových diskusí váš rozpočet na čisticí prostředky sice sníží, ale zároveň sníží i životnost vybavení ve vaší domácnosti. Také patřím k lidem, kteří se při pohledu na cenové štítky v drogerii chytají za hlavu, ale věřte mi, výrobci čisticích prostředků vědí, co dělají. Neničte si nábytek ani pokožku a místo chemických pokusů používejte při úklidu kvalitní drogerii.

Šetřit můžete jinde, například dbejte na to, abyste veškeré náčiní používané při úklidu po práci důkladně očistili. Tak zvýšíte životnost mopů, prachovek i vysavače. Kromě toho vás babské recepty mohou stát mnohem víc než jakákoli drogerie, pokud budete hazardovat se zdravím svým či blízkých ve své domácnosti.