Přeskočit na obsah

5 rad, jak naučit dítě jezdit na kole

Každé dítě se nemůže dočkat svého prvního kola. Chcete vědět, jak naučit děti jezdit na kole? Zde je 5 dobrých rad, na co před první lekcí nezapomenout.

1. Trpělivost

Ještě před tím, než vůbec začnete učit dítě, jak ovládat kolo, obrňte se notnou dávkou trpělivosti. Nečekejte zázraky, je více než jisté, že neodjede na kole domů hned po první hodině. Snažte se spíše o to, aby si váš prcek z počátečních setkání s kolem odnesl skvělé zážitky. Všechny rady, jak efektivně učit děti, říkají jít na lekce přes hravost, aby se těšili na další učení. Nekažte dětem radost zklamanými výroky. Užívejte si společně strávený čas, pak si oba odnesete z jízdy na kole krásné vzpomínky.

2. Teoretická příprava

Ještě před tím, než se dítě začne učit jezdit na kole, mělo by mít dokonale zvládnutou teorii jízdy na kole. Vysvětlete mu šlapání, řízení, ukažte mu, jak se brzdí, dohodněte se, že pokud by se v blízkosti vyskytla překážka (případně auto, pokud nemáte jiné místo, kde se učit jezdit na kole), stiskne brzdu, okamžitě položí nohy na zem a zůstane stát. Raději několikrát vysvětlete, vyzkoušejte si všechno „nanečisto“ a až potom se pusťte do samotného ježdění na kole.

3. Vhodné místo a ochrana

Pokud už jste obrnění trpělivostí, nezapomínejte chránit vaše dítě a vyberte bezpečné místo, ideálně úplně mimo dopravu. Vyzkoušejte například dopravní hřiště. Věřte, že se budete cítit bezpečněji, když se budete moci soustředit jen na pokroky vašeho dítěte, aniž byste sledovali auta jezdící kolem. Kromě toho také jistě víte, že první kontakty s kolem končí často s rozbitými koleny či odřenýma rukama. Abyste se vyhnuli nepěkným zraněním a pádům, nezapomeňte prckovi koupit přilbu a chrániče na ruce a nohy.

4. Malí pomocníci

Chcete-li dítěti usnadnit jeho první zkušenosti s kolem, na výběr máte několik možností. Tou základní je odrážedlo – kolo bez pedálů, které dítě pohání jen odrážením svých nohou. Tato jednoduchá pomůcka je oblíbená nejen u dětí, ale díky lehké manipulaci a přenosnosti ji mají rádi i rodiče. O něco vyšší level je tříkolka. Díky třem kolečkám na ní děti snadno udrží rovnováhu, naučí se šlapat a začínají si užívat radost z pohybu. Pamatujete si na své začátky, když jste se jako dítě učili jezdit na kole? Určitě jste používali pomocná kolečka – vyzkoušejte tuto pomůcku i u vašich dětí.

5. Start!

Tohle je poslední, ale nejdůležitější fáze. Vaším úkolem v ní bude povzbuzovat snažícího se prcka, přidržovat ho a pomáhat mu naučit se udržet rovnováhu. Připravte se na to, že naběháte kilometry, ale věřte, že to bude stát za ten pohled: když nakonec uvidíte, že vaše dítě jezdí na kole samo, bez jakékoli pomoci a se šťastným úsměvem na tváři!