Přeskočit na obsah

TOP 10 nejoblíbenějších stylů do ložnice

TOP 10 nejoblíbenějších stylů do ložnice - Westwing - Domelie.cz

Ložnice je vaše soukromé místo, kam běžně nevstupuje nikdo cizí. I tak je ale důležité vyzdobit ji tak, abyste se v ní cítili příjemně. Proto se podíváme na to, jak ložnici zařídit, a to v různých stylech, ze kterých si jistě vyberete takový, který vás vystihuje.


Jak začít s výzdobou ložnice: krok za krokem

Ložnice je místem klidu. Místem, kde by se vám mělo především snadno relaxovat a odpočívat na oblíbené posteli nebo křesle. Velmi záleží na výběru nábytku i dekorací. Dodržujte proto následující pravidla, abyste docílili ložnice, ve které se vám bude krásně odpočívat.

1. Vybírejte tlumené barvy

Ložnice není zrovna to pravé místo pro divoké barvy. Pro odpočinek jsou nejvíce vhodné právě neutrální barvy jako je béžová, šedá nebo bílá klasika, kterou rozhodně nikdy nic nepokazíte. Pokud si nechcete odepřít barvy, zvolte jejich tlumené verze. Jako milovnice fialové barvy tedy zvolte do ložnice odstín lila, pokud zbožňujete zelenou, zvolte jemný hráškový odstín.

2. Strop je v ložnici nepřehlédnutelný

V jaké jiné místnosti je strop tak důležitý a viditelný jako právě v ložnici? Nebojte se tedy strop trošku vyzdobit. A to třeba jemným vzorem nebo tlumenou barvou.

3. Přizpůsobte nábytek velikosti prostoru

Do malé ložnice zvolte nábytek menších rozměrů. Naopak do velké místnosti volte větší kusy nábytku a doplňků. Malé kousky ve velké ložnici by mohly působit ztraceně. Pokud například místnost oplývá vysokými stropy, můžete si dovolit postel s vysokým čelem. To výšku stropu opticky sníží.

4. Žádné zbytečnosti

Ložnice by také měla být čistá a jednoduchá bez zbytečných dekorací. Nechejte si dostatek místa na průchod mezi jednotlivými kusy nábytku. Myslete na to, že tato místnost by měla být dostatečně vzdušná.

10 nejoblíbenějších stylů do ložnice

Při zařizování ložnice se nesnažte za každou cenu držet aktuálních trendů. Vybírejte primárně takové vybavení, ve kterém se budete cítit příjemně. Přinášíme vám několik tipů na zařízení ložnice v různých stylech. Tak který bude pro vás ten pravý?

Skandinávský styl

 

Pokud máte rádi tlumené barvy, jednoduché linie a minimalismus, bude pro vás skandinávský styl vybavení tím pravým. Vaše ložnice bude čistá, světlá, jednoduchá a hlavně vzdušná. Docílíte toho tak, že se budete držet palety neutrálních barev jako je šedá, béžová, krémová a samozřejmě bílá. Zvolte postel ze světlého dřeva a doplňte ji nočními stolky na typicky skandinávských dřevěných nožkách. Doplňte jednoduchými obrázky v severském stylu a zvolte k tomu i vhodné povlečení

Skandinávský styl - Blog - Domelie.cz

Boho styl

Styl pro umělecké duše plný barev a divokých vzorů. Když se pustíte do zařizování pokoje v boho stylu, nikdy vlastně nevíte, co z toho nakonec vznikne. A to je to kouzlo. Zkombinujte nové a staré předměty, které jste nasbírali na svých cestách. Nebojte se kombinovat více pestrých barev a vzorů dohromady. Na stěnu pověste macrame nebo oblíbený klobouk. Ano, to je boho. Doplnit můžete závěsnými rostlinami a ratanovými prvky.

TOP 10 nejoblíbenějších stylů do ložnice - Westwing - Domelie.cz

Rustikální styl

Drsné neopracované materiály a v hlavní roli dřevo. I tak může znít definice rustikálního stylu. A jak jej promítnout do ložnice? Vybírejte postel z masivního dřeva a místnost ozvláštněte například posuvnými dveřmi ve stylu stodoly. V tomto stylu je běžně paleta odstínů spíše neutrální. Nic vám však nebrání být originální. Co třeba natřít jednu stěnu tmavě modrou barvou? Vytvoříte tak dokonalé pozadí pro neutrální odstíny, které jsou pro rustikální styl typické.

Venkovský styl

Nemusí vás budit slepice a není ani potřeba obstarávat obří hospodářství. Venkovský styl můžete klidně promítnout do ložnice ve vašem městském bytě. Využijte starobylé dekorace, nechejte si nainstalovat falešný krb nebo můžete obložit stěny dřevem nebo nalepit tapetu s lodním designem. To vše jsou prvky venkovského stylu. Dalším znakem tohoto stylu je i recyklace. Nebojte se tedy znovu použít například staré trámy. Co z nich třeba vytvořit čelo postele? Pokud chcete na stěny promítnout veselejší barvu, než jsou zemité tóny či bílá, zvolte jemnou žlutou.

Venkovský styl - Blog - Domelie

Industriální styl

Ukažte pravou tvář materiálů, které v ložnici využijete. Neupravená cihlová zeď, viditelné potrubí a odhalené trámy jsou základními prvky industriálního stylu. Při zařizování ložnice v industriálním stylu zkuste využívat kontrasty, a to například v podobě holé bílé cihlové stěny v kontrastu s černou hladkou stěnou. Mnoho designérů při zařizování místností v tomto stylu využívá palety. Ano, využít palety můžete klidně i na postel. A nebojte, je to pohodlné.

Industriální styl - Blog -Domelie

 

Minimalismus

Žádné zbytečnosti navíc a jednoduché linie. To je vcelku přesná definice minimalismu. Jak je zakomponovat do ložnice? Vyhněte se nadýchaným postelím s baldachýny a volte raději jednoduchý elegantní vzhled. Upřednostněte také pouze nezbytné množství polštářů, ty dekorativní v tomto případě nejsou nutné. Také stěny by ideálně měly zůstat holé a vyvarovat byste se měli i divokým barevným kombinacím. Světlé neutrální barvy v kombinaci s tmavšími odstíny budou tou správnou volbou. Pokud zvolíte minimalistický styl vaší ložnice, bude na vás v místnosti dýchat klid. A to je přesně to, co přece od ložnice vyžadujeme.

Minimaliznus - Blog - Domelie.cz

 

Glamour

Máte rádi vše co se blyští? Pokud milujete pozlátko a luxus, tak čtěte dále, protože glamour styl vás jistě nadchne. Minimalisté by měli tuto část spíše přeskočit… Začneme tedy základními prvky, které by se měly v glamour ložnici objevit. Za prvé by se zde měl bezpochyby objevovat lesk, a to téměř všude. Nesmí chybět ani luxusní čalouněná postel a obrovské zrcadlo, to přece glamour hvězdy potřebují. Zařaďte také kovové akcenty, například v podobě lustru nebo zdobené tapety. Právě do tohoto stylu můžete zařadit i celozlatý či stříbrný dekor.

Glamour Styl - Blog - Domelie

Moderní styl

Moderní styl lze definovat jako čistý, jednoduchý a funkční. Toužíte i vy po takovém stylu zařízení vaší ložnice? Zvolte jednoduchý nábytek s čistými liniemi a v místnosti ponechte, co nejvíce volného prostoru. Myslete primárně na funkčnost. To ale neznamená, že by nábytek v moderním měl být ošklivý. Jedná se o zajímavé stylové kousky, avšak bez zbytečných ozdob. I moderní styl se nejčastěji vyznačuje neutrální paletou barev a dřevěnými prvky. Neopomenutelnou součástí moderního stylu jsou však i prvky plastové.

Retro styl

Chcete se ve své ložnici vrátit v čase? Retro styl vám k tomu pomůže. Je to celkem jednoduché. Na stěny nalepte retro tapetu, a to třeba se vzory veverky, na trhu je i dostatečný výběr v oblasti retro nočních stolků či retro židlí a křesel.

Provensálský styl

Chcete, aby styl vaší ložnice představoval hloubku, vášeň a zároveň nadčasovost? Popřemýšlejte o zařízení ve francouzském provence stylu pomocí: elegantních úchytů pro skříňky a komody, stínidel, tapet a dalších drobností jako jsou úchytky na nábytek. Nabílené kamenné nebo dřevěné stěny jsou tím pravým, co pro takový prostor potřebujete. Zkuste zdůraznit dřevěné trámy – to dodá ložnici útulnou rustikální atmosféru. Krásné květinové textilie vám pomohou vytvořit tu pravou provence atmosféru. Květinový potisk zvolte na polštáře, přehozy, záclony a klidně i koberce. Pokud seženete krásnou vintage komodu, bude vaše ložnice přímo dokonalá!

Shrnutí

  • Tak co, máte svého favorita ve stylech vaší ložnice? Na závěr si uvedeme menší shrnutí toho nejdůležitějšího, co jsme zmiňovali.
  • Ložnice je vaším útočištěm a měla by být také vaší oblíbenou místností v domě. Jedná se o místo k omlazení a relaxaci. Je důležité zde vytvořit oázu, která po náročném dni vytvoří pocit klidu.
  • Ať už začínáte od nuly, nebo investujete do několika klíčových kousků, které vaši ložnici vylepší, věříme, že jsme vám pomohli z této místnosti vytvořit právě tu zmiňovanou dokonalou oázu klidu.
  • Při zařizování ložnice si vyberte styl, který je vám nejblíž. Nezapomeňte však, že by měl ladit i s ostatními místnostmi v domě. Jen tak dosáhnete harmonie v celém bytě.
  • Velikost jednotlivých kusů nábytku přizpůsobte velikosti místnosti.
  • A na závěr je třeba zdůraznit poslední, avšak důležitý bod. Ať už si vyberet do ložnice jakýkoliv styl, měli byste se zde držet pravidla méně je více. Tato místnost by měla být čistá a s minimem dekorací.

 

Chcete další tipy na výzdobu vašeho domova? Přečtěte si i naše další články, například inspirace pro osvětlení do vaší ložnice.

 

Zdroj fotografií: Westwing