Přeskočit na obsah

PRŮVODCE: Jak vymalovat byt, jak najít malíře a kalkulace ceny za vymalování

Jak vymalovat - Domelie.cz

Letní měsíce jsou pro malování bytu či domu ideální. Rádi byste vymalovali byt, ale nevíte, jak na to? Do článku jsme připravili veškeré informace o tom, jak vymalovat pokoj, jak vybrat barvy, co je před malováním potřeba udělat i to, jak najít vhodného malíře a kolik mohou tyto služby stát.

Jak vybrat barvu do místnosti?

Malý prostor vymalujte bílou barvou. Bílá barva a obecně světlé tóny zvětší opticky místnost, provzdušní ji a odlehčí. Barvy vybírejte podle toho, jakou místnost budete malovat. Do pracovny a ložnice se více hodí studené tóny, do jídelny, kuchyně a na chodbu je vhodnější použít teplé barvy.

Malujete využívané a namáhané místo? Zkuste omyvatelné barvy. Omyvatelné barvy jsou drahé, ale poměrně dobře se udržují. Aplikace těchto barev se hodí do obývacích pokojů, chodeb, dětských pokojů, jídelen nebo kuchyní. Ze stěny lze lehkými a jemnými pohyby hadrem a vodou odstranit drobné skvrny od jídla, pastelky i šmouhy od bláta.

 

Jak spočítat, kolik potřebujete barvy?

Nejprve dobře spočítejte výměru natírané plochy. Na obale s barvou je uvedeno, kolik metrů plochy lze vymalovat litrem barvy. Z těchto údajů vypočtete, kolik litrů barvy budete potřebovat. Při výpočtu berte také v úvahu zrnitost povrchu. Čím je povrch hrubší, tím více barvy bude potřeba. U hrubé omítky nebo u více zrnitého materiálu může být vydatnost barvy až o 2m2 na jeden litr menší než u hladké stěny ze sádrokartonu. Nezapomeňte na druhý nátěr. Barvy je potřeba při prvním nátěru více než při nátěru druhém. Veškeré poměry na ředění jsou vždy uvedeny na obale dané barvy.

 

Ještě než začnete malovat, zakryjte plochy

Před malováním je vhodné nábytek odstranit, případně přesunout doprostřed místnosti a zakrýt fólií. Dále je vhodné odmontovat lustry, nebo je zakrýt tak, aby se neumazaly. Zakrytí všech ploch i nábytku je nezbytně nutné. Nepodceňujte jej. Pokud budete natírat kvalitními disperzními barvami či penetrací, mohou tyto barvy a penetrace zanechat trvalé skvrny na nábytku, podlaze i sklech. Jinými slovy, můžete si zničit kvalitní dřevěnou podlahu i designový nábytek. V případě, že povrch nezakryjete nebo barva nechtěně ukápne tam, kam nemá, je potřeba barvu rychle setřít ještě před zaschnutím. Podlahové lišty, zásuvky, vypínače nebo okraje futer zakryjte malířskou lepicí páskou. Ta se aplikuje snadno a dobře ji lze také odstranit. Nezanechává na zakrytém prostoru žádné stopy lepidla. Podlahu je možné přikrýt zbytky krabic, vlnitou lepenkou, textilní zakrývací folií, nábytek se zase přikrývá folií na malování nebo igelitem.

 

Jak poznáte, že je potřeba zeď oškrábat?

Namočte váleček do barvy a několikrát s ním přejeďte po stěně. Pokud se nátěr na váleček nalepí, bude potřeba stěnu oškrábat. Zkušený profesionál může poznat, zda je potřeba stěnu oškrábat, na první pohled.

 

Spravte všechny nerovnosti

Před nanesením barvy je potřeba vyspravit nerovnosti na zdi. K tomu vám pomůže práškový tmel, vnitřní stěrka nebo akrylátový tmel. Akrylátový tmel je vhodný také na opravu prasklin v omítkách na stěnách u oken a dveří i mezi sádrokartonem.

 

Penetrace: ANO nebo NE

Savost podkladu sjednotí penetrace. Díky ní se zpevní různé povrchy, zvýší se přilnavost k nátěrům a barva bude lépe krýt. Penetrace se využívá vždy, když malujete nové ještě nenatřené povrchy (povrchy po štukování, oškrábané malby). Nový povrch je potřeba natřít univerzální penetraci, problematické povrchy hloubkovou penetraci. Tam, kde se vyskytuje plíseň, se používá fungicidní penetrace.

 

Jak vymalovat místnost?

Štětcem natírejte rohy místností, stěny kolem kuchyňské linky, u zásuvek, vypínačů, lišt a další drobné plochy. Na velké plochy je vhodnější použít váleček. Začněte se stropem, stěny přijdou na řadu až po vymalování stropu. Začíná se z rohu místnosti a pokračuje se dále po směru hodinových ručiček. Nejprve se natřou detaily štětcem, a poté přijde na řadu váleček, kterým natřete všechny velké plochy. Pokud budete natírat jednu místnost vícero barvami, počkejte, až zaschne jeden odstín. Teprve po zaschnutí jednoho odstínu je možné natírat místnost druhým odstínem.

Nátěr aplikujte ve dvou vrstvách. Po zaschnutí jedné vrstvy, což trvá okolo dvou až osmi hodin, naneste druhou vrstvu. Doba zaschnutí se odvíjí od toho, jaký nátěr použijete. Pokud se bojíte flekaté stěny, natřete ji nejprve penetrací. Ta se musí do podkladu dobře vsáknout. Poznáte to tak, že povrch není lesklý. Barva by měla být rozetřena rovnoměrně a při malování se napojí na nezaschnutou barvu do stejnoměrně rozložené vrstvy po celé ploše, kterou natíráte.

Pokud budete malovat sami, myslete na to, že vám malování bytu zabere poměrně dost času. Profesionální malíři ve více lidech zvládnou vymalovat jedním nátěrem celý byt za jedno odpoledne.

 

Kolik stojí vymalovat celý byt?

Ceny se velmi odlišují v závislosti na místě vašeho bydliště (v Praze bývají služby zpravidla dražší), na způsobu malování a opravy stěn (penetrace, oprava prasklin) a také použití barev. Zatímco malování barvou Primalex Standard vyjde okolo 25 až 30 Kč za m2, malování omyvatelnými barvami se pohybuje okolo 100 Kč za m2. K malování musíte u některých firem připočíst dopravu do bytu, materiál a práci se zakrytím nábytku a ploch, úklid a také další práce, mezi které patří právě již zmíněná penetrace, oprava prasklin, škrábání či štukování.

Například vymalování bytu v Praze obyčejnou bílou barvou, který má 70m2 se zakrytím nábytku a případnými minimálními opravami nerovností stěn nebo prasklin (běžné opravy) může stát přibližně 12 000 Kč.

 

Jak sehnat malíře pokojů

Jestli se vám do malování pokojů nechce, necítíte se na to, nebo nemáte čas, sežeňte malíře, který vám byt či dům vymaluje. Na Domelie.cz můžete zadat inzerát se všemi požadavky, které na danou zakázku budete mít, a najděte pro vás vhodného malíře pokojů za příznivou cenu. Domelie.cz je portál, který se zaměřuje na sousedskou výpomoc. Profesionální řemeslníci z místa vašeho bydliště vás budou kontaktovat, domluvíte se s nimi na termínu i ceně. A jestli nechcete čekat na jejich odpověď, podívejte se už dnes na profily pomocníků v místě vašeho bydliště a vyberte si pomocníka sami.