Přeskočit na obsah

Jak rychle našetřit peníze na dovolenou

Chcete vyrazit na dovolenou, ale všechno naznačuje, že na účtu zatím není dost peněz? Inspirujte se tipy, jak rychle sehnat finance na dovolenou.

V dokonalém světě bychom všichni měli dovolenou proplacenou zaměstnavatelem. Ale když si na ni v reálném světě ještě stále musíme našetřit sami, nabízím vám několik užitečných nápadů, jak si rychle přivydělat a doplnit peníze do rozpočtu na dovolenou.

1. Co nejdříve plánujte

Buďte realisté. Pokud jste si teprve nyní začali plánovat dovolenou, na kterou chcete odjet za měsíc, pravděpodobně si na ni nebudete moct vyčlenit tolik, abyste mohli na měsíc odletět na Bali. Stanovte si termín dovolené a vyberte si destinaci s takovými cestovními náklady, které dokážete do doby plánovaného odjezdu našetřit. Nepočítejte však pouze s cenou v katalogu cestovní kanceláře. Do rozpočtu započítejte také stravu nad rámec, kapesné na zábavu, vstupné na poznávání či nákup suvenýrů. Nezapomeňte ani na pojištění nebo doplňující poplatky dopravních společností, které často umí překvapit.

2. Dočasně omezte nákupy

Vzpomínáte si na to, jak dobrodružně zněl pobyt Robinsona Crusoa na opuštěném ostrově? Udělejte si takové dobrodružství před dovolenou i vy, a to přímo doma! Pokuste se jeden týden v měsíci až do odjezdu na vaši plánovanou dovolenou žít jen ze zdrojů, které najdete doma. Například se v daný týden vzdejte nákupů potravin a pracujte jen se surovinami, které najdete v ledničce. Nejenže vám to usnadní dosáhnout částky na vysněnou dovolenou, ale navíc se naučíte čarovat při vaření. Stejně tak se pokuste nakládat například s drogerií a šetřit při úklidu.

3. Jednorázově si přivydělejte

Pokud nemáte čas vykonávat vedle práce a jiných povinností druhé zaměstnání, najděte si vedlejší zaměstnání aspoň příležitostně. Jednorázovou výpomoc v domácnosti s úklidem, stěhováním nebo drobnými opravami určitě ocení spousta lidí ve vašem okolí. Ani byste nevěřili, kolik lidí například v nejvyšší sezóně potřebuje pomoct na zahradě, případně kolik lidí hledá brigádníky na jednorázové manipulace nebo stavební práce. Stejně tak můžete jednou za čas pohlídat někomu dítě nebo se postarat o domácího mazlíčka. Stačí zveřejnit váš profil na internetu a práce si vás najde.

4. Snižte současné náklady

Máte předplacenou nějakou službu, kterou ani pořádně nevyužíváte? Vzdejte se jí. Například permanentka do posilovny, kam chodíte jen jednou do týdne, je v úsporném režimu zbytečný přepych. Odřekněte si společenské události nebo posezení v podnicích a stravte příjemný večer doma. Snižte náklady na telefon a místo auta či hromadné dopravy využívejte chvíli kolo. Šetřete, kde se jen dá, ale nevnímejte spoření jako strašáka. Jednoduše peníze, které běžně utrácíte jinde, dočasně přesunete do rozpočtu na dovolenou. Odříkejte si nyní, abyste si mohli užívat potom.

5. Najděte si dlouhodobou brigádu

Pokud chcete starostem s rozpočtem na dovolenou předejít i za rok, šetřete si na výlet průběžně. Nejsnadněji se vám to podaří, když část svého příjmu vyčleníte pouze na spoření na dovolenou, pokud to však vaše obvyklé zaměstnání neumožňuje, pomozte si vedlejším. Ovládáte cizí jazyky, vyučovací předmět nebo hru na hudební nástroj? Odvažte se a zkuste doučování, v dlouhodobém měřítku se se žákem budete zlepšovat i vy. Případně najděte rodinu, která ocení vaši pomoc při péči o její starší členy či naopak o nejmenší. Doučováníhlídání patří k nejlepším dlouhodobým brigádám.

6. Zbavte se zbytečností

Zamysleli jste se někdy nad tím, jakou pěknou částkou může vašemu rozpočtu pomoct prodej nepotřebných věcí? Využijte jakýkoli internetový bazar a prodejte oblečení, které nenosíte, nebo spotřebiče, které nevyužíváte. Nebo otevřete garáž a pozvěte sousedy a známé na sousedskou burzu, něco jako malý bleší trh. Kromě toho, že zpeněžíte jmění, které jste ani pořádně nevyužívali, vytvoříte si v domácnosti větší životní prostor. A navíc vás to naučí při každém dalším nákupu dvakrát se zamyslet nad tím, zda vám daná věc nebude opět pouze bez využití ležet v komoře.