Přeskočit na obsah

Jak připravit zahradu na zimu? Stačí těchto 5 kroků

Příchod podzimu je pro zahrádkáře oblíbeným, ale i mimořádně náročným obdobím. Přečtěte si 5 tipů, které vám usnadní podzimní péči o zahradu.

Připravte se na nápor práce strategicky a zorganizujte jednodenní brigádu, jejímž cílem může být například sběr jablek, výsadba živého plotu či zavařování kompotu. S těmito pracemi vždy rádi pomohou blízcí, pokud však potřebujete pomocných rukou více, neváhejte si najít výpomoc v domácnosti a v zahradě. Najdete stále více Čechů ochotných pomoci s pracemi kolem domu a dvora. Hlavně nezapomeňte plánovat, abyste na nic z podzimních povinností v zahradě nezapomněli.

1. Sběr, skladování a zpracování úrody

Zahrádkáři se již od jara těší z vypěstovaných plodin, největší objem sklizně však zažívají na přelomu léta a podzimu. Na toto období proto třeba být připraven časově a zejména kapacitně – co totiž nesklidíte a nezpracujete včas, to vyjde na škodu. Sběr proto provádějte opatrně, aby se plody nepoškodily. Ty poškozené či měkké oddělte od ostatních a zpracujte okamžitě, ať už se rozhodnete pro kompoty, džemy, výživy nebo zavařeniny. Zdravé plody uskladněte v suchém a chladném prostředí, ideální jsou sklepy a komory, pokud však bydlíte v bytovce, pomůže i balkon.

2. Stříhání a přesazování dřevin

Podzim je ideálním obdobím pro přesazování dřevin, pro ty starší je zase vhodné provést ozdravný střih. Ovocné stromy a keře, které prosadíte na podzim, mají v zimním období více času na zakořenění. Z tohoto důvodu na podzim můžete založit i živý plot, nezkoušejte si však práci usnadnit tím, že výsadba bude řidší, v budoucnu byste to litovali. Zachovejte mezi dřevinami dostatečnou hustotu a raději si najděte pomocníka na výkopové a výsadbové práce. Ovocné i okrasné dřeviny připravte na zimní sezónu tak, že je sestříháte. Zaměřte se na horní část, abyste prosvětlili spodní větve.

3. Uložení květů na zimní spánek

S klesajícími teplotami hrozí květem mrazíky. Rostliny v květináčích proto přeneste do teplejších prostor a podle jejich charakteru umístěte květiny buď k oknu nebo do temnějšího prostředí. Rostliny, které snášejí i chladnější počasí, můžete nechat venku, ale zaizolujte jim květináč, abyste ho ochránili před prasknutím. Cibuloviny ze záhonu můžete vybrat ze země a vyschlé odložit do nádoby s pískem, aby se nedotýkaly. Na závěr si připravte záhon na jarní výsev. Upravte půdní základ tak, že v plánovaném záhoně smícháte původní zeminu s novou.

4. Zazimování půdy a trávníku

Vyčerpanou půdu připravte na zimní odpočinek a před novou sezónou jí pomozte provzdušněním. Parcelu důkladně vyčistěte od opadavek, plevele, mechu i listí, následně provzdušněte půdu okopáváním, hrabáním, rytím a někde dokonce oráním. Podzim je také vhodná pro úpravu terénu zahrady a dvora návozem nové zeminy. Nezapomeňte se postarat o trávník, aby vám po roztátí sněhu krásně zazelenal. Poslední sečení proveďte začátkem listopadu a nesečte příliš nízko – sekačku nastavte přibližně na 5 cm. Na orání i sečení snadno najdete výpomoc v zahradě.

5. Neocenitelná příprava na jarní výsadbu

Zatímco definitivně uzavřete zahradní sezónu, postarejte se také o nářadí a vybavení zahrady a dvora. Oceníte to na jaře, když můžete připravené nářadí rovnou využívat a zjistíte, že zima vám nic nepoškodila. Vyprázdněte sběrné nádoby na vodu, před prvními mrazy odstavte vnější přívod vody, smotejte a bezpečně uložte hadice. Vyčistěte sekačku, aby nezrezavěla, a očistěte drobné nářadí od hlíny. Zahradní nábytek a terasu vyčistíte tlakovým čističem a nezapomeňte také na vyčištění grilu a krbu od zbytků popela. Bioodpad z příprav na zimu můžete uložit do kompostu, kde se rozloží například i mulčované dřevo z ostříhaných stromů. Na jaře vám takový kompost výborně poslouží na zahnojení zahrady.