Přeskočit na obsah

Jak dětem po prázdninách ulehčit návrat do školy či do školky

I na učitelky a spolužáky se lze těšit. Přečtěte si šest nejúčinnějších rad, jak děti připravit na konec prázdnin a návrat do školy či školky.

Představte si, že byste se měli vrátit do práce po dvouměsíční dovolené. Nic příjemného, že? Nějak podobně se cítí děti, když bez jakékoli přípravy musí po dvou měsících oddychového režimu nastoupit do školy či školky. Zejména starší děti to dobře vědí, proto v srpnu začínají s vráskou na čele odpočítávat, kolik dní ještě zbývá do konce prázdnin.

Návrat do školy pro děti rozhodně není jednoduchý. Zjišťovali jsme proto, jak školákům po dvou měsících prázdnin zjednodušit návrat do přísnějšího režimu. Tyto rady ocení nejen rodiče, ale i babičky, tety, vychovatelky či pečovatelky, které mají na starosti prázdninování a hlídání dětí na konci léta, kdy se zkracují nejen dny, ale i školní prázdniny.

6 nejúčinnějších rad, jak děti připravit na konec prázdnin

1. Téma nový školní rok není tabu

Mnohé děti nechtějí o škole ani slyšet. Přece jen byste však toto téma měli nenápadně vytáhnout – ale vždy v pozitivním smyslu slova. Některé děti dokonce pociťují s blížícím se školním rokem obavy a stres. Pokud je tomu tak i u vašeho školáka, věnujte tomu pozornost. Promluvte si s ním a ujistěte ho, že tyto pocity jsou přirozené. Snažte se také změnit jeho vnímání školy ze strašáka na místo, kde se mnohému naučí, znovu se setká se spolužáky, bude jim moct povyprávět o zážitcích z prázdnin a kde určitě zažije i spoustu veselých příběhů.

2. Udělejte z nového školního roku událost

Zda se to rodičům líbí nebo ne, každý školní rok vyžaduje investici do nové školní výbavy, od psacích potřeb až po nový cvičební úbor. Pokud tyto úkoly sami vnímáte jako povinnost, či dokonce nutné zlo, stejně tak to vnímá dítě. Změňte tento pohled a z otravného nakupování nové výbavy udělejte vaši společnou misi. Například koupě penálu nebo školního batohu může být zábava i dobrodružství, při kterém dítěti zároveň vysvětlíte, jak si vybírat při nakupování a zohledňovat také praktickou stránku či cenu výrobku.

3. Pomalu upravujte režim

Prázdniny jsou pro děti obdobím, kdy se mohou porušovat pravidla. Občas jim dovolíme ponocovat, nenutíme je brzy vstávat, jejich dny jsou nabité novými zážitky. Aby však pro ně nebylo vstávání do školy příliš velkým šokem, je dobré postupně upravovat režim na ten školní. S nadšením z jejich strany se asi nesetkáte, ale jde přece o jejich dobro. Aspoň poslední týden před začátkem školního roku se pokuste děti dostat do postele dříve než obvykle a budík nastavte na dřívější ranní hodiny.

4. Začněte s pozvolnou přípravou

Týden před prázdninami je vhodné připravit dítě na blížící se školní rok. Pro děti bude vhodné, když jim zadáte malé úkoly. Začnou si tak procvičovat paměť a opráší si vědomosti z předešlého školního roku. Dětem postačí několikaminutová cvičení, například přečtěte krátký diktát, několik matematických příkladů nebo čtení se zapamatováním. Slibte jim, že jakmile vyřeší tyto „úkoly“, budou opět volné a mohou si užívat svoje prázdninové aktivity. Pomoct si můžete také jednorázovými službami doučovatele.

5. Zjistěte, co nového se ve škole bude učit

Udělejte vašim dětem z nového školního roku dobrodružství. Zjistěte spolu s vaším školákem, jaké předměty ho čekají, a navnaďte ho na ty nové. Pomoct si můžete i plánovanými kroužky a volnočasovými aktivitami, na které plánujete dítě zapsat. Představte mu je, povyprávějte mu, co všechno se v nich dozví, a vzbuďte ve školákovi zvědavost. Vzpomeňte si přece na všechny prvňáčky, kteří po školce nastupují do první třídy – všichni se do školy těší. Je to právě díky tomu, jak jim ji rodiče nebo starší sourozenci popisují.

6. Letními prázdninami to nekončí!

Vždyť kromě nich jsou tu ještě podzimní, zimní, jarní a velikonoční. A kromě toho také pololetní. Sice jen jeden den, ale školáky a předškoláky určitě potěší. Přestože bude vašim dětem pravděpodobně líto, že prázdniny skončily, připomeňte jim všechny dny volna, které je ještě čekají. Budou muset pár měsíců vydržet ve školní lavici, ale hned potom si užijí rána bez budíku, školního zvonění a domácích úkolů a ujistěte je, že pro ně opět připravíte zážitky. Právě po nich se jim totiž po dlouhých letních prázdninách stýská nejvíc.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *