Veganská strava je o nepřijímání žádných živočišných produktů – všechny druhy masa a jatečných produktů, mléko a mléčné výrobky, vejce i med. Jak tedy dokážou něco jako vánoční cukroví? 🙂
Veganské ovocno-mandlovo-semínkové hrudky
Suroviny:
300 ml rýžové šlehačky
30 g hladké mouky
80 g moučkového cukru
cca 80 g sekaných mandlí, sušených brusinek, kustovnice čínské, švestek, kandované pomerančové kůry, sezamu, lněného semínka, chia semínka, slunečnicového semínka
2 lžíce perníkového koření
Čokoládová poleva:
50 g 80% čokolády
Lžíce bio kokosového oleje
Postup:
Šlehačku společně s moukou a cukrem vylijeme do hrnce a důkladně rozmícháme. Klidně použijte tyčový mixér. Tuto směs dáme vařit. V okamžiku varu přidáme sušené ovoce, nasekané mandle a všechna semínka. Vaříme asi půlminuty. Lžičkou uděláme hromádky placky na pečící papír a pečeme celkem asi 20 minut. Nejprve na 195 °C, po deseti minutách teplotu stáhneme na 150°C a dopečeme.
Po vychladnutí namočíme do rozpuštěné čokolády s kokosovým olejem a necháme ztuhnout.
Bezlepková rýžová očička s kokosem a jahelnými vločkami
Suroviny:
200 g rýžové mouky
160 g jáhelných vloček
160 g mletého kokosu
2 lžíce mletých lněných semínek
2 lžíce kvalitního kakaa
160 g másla
140 g medu nebo cukru
2 vejce
Domácí rybízová marmeláda
Postup:
Vypracujeme hladké těsto, dáme do folie minimálně na hodinu do ledničky. Z těsta vytvoříme kuličky do nich vtlačíme důlek, který vyplníme marmeládou. Pečeme na 160°C cca 25 minut.
Špaldové podkovičky s pomerančovou kůrou
Suroviny:
300 g špaldové mouky
200 g másla
2lžíce medu
100 g špaldového sirupu
Na ozdobu:
Kandovaná pomerančová kůra
Skořice
Postup:
Vypracujeme hladké těsto, dáme do folie minimálně na hodinu do ledničky. S pomocí folie vyválíme těsto na cca 4 mm, posypeme pomerančovou kůrou a skořicí a lehce vtlačíme do těsta. Vykrájíme podkovičky nebo jiný tvar. Pečeme na 150°C cca 15 minut.
Dobrý den,
tyto recepty nejsou veganské, když se tam vyskytuje máslo, vejce a med. Aspoň tedy cčička a podkovičky.