Přeskočit na obsah

Osvědčené nápady, kam s dětmi v létě

Prázdniny znamenají pro děti radost, ale pro rodiče trápení, kam s dětmi v pracovní dny. Tyto nápady vás inspirují, jak jim zajistíte efektivně strávené léto.

Školní vysvědčení vzbuzuje v mnoha rodičích smíšené pocity. Ani ne tak kvůli známkám, ale proto, že jsou před nimi dva měsíce neustálého vymýšlení, co dělat s dětmi v létě. Zejména pak, kam je umístit během pracovních dnů. Mnohé rodiče navíc mají strach dát dítě do péče někomu jinému.

Odložte stranou obavy, že se váš potomek ztratí v cizím městě či poraní při táborové turistice. Děti nejlépe poznávají svět vlastníma rukama a pořádné prázdniny zažijí jen na vlastní kůži, ne z dětských prázdninových filmů. Vyberte si z našich tipů zodpovědný dozor a na dva měsíce máte o program dítěte postaráno.

1. Prázdniny u blízkých

Vzpomínáte si ještě na časy, kdy jste jako dítě trávili bezstarostné dny v babiččině zahradě na venkově? Nebo naopak, když jste na týden odjeli k sestřenici do velkoměsta? Dopřejte stejný zážitek i své ratolesti. Domluvte se s příbuznými či přáteli, kterým vy i dítě důvěřujete, a pošlete ho alespoň na několik dní do prostředí, na které není zvyklé. Pro děti je to obrovské dobrodružství a zároveň si rozšíří obzory o tom, jak žijí lidé jinde. Spolehněte se, že vzdálené tety, kterým vaše dítě chybí, taková možnost náramně potěší.

2. Letní tábor

Hledání pokladu, indiánské hry, táborová olympiáda i první slaďáky na večerních diskotékách. Aby mělo dítě v budoucnu opravdu na co vzpomínat, dopřejte mu týden či dva na dětském táboře. Jazykové, sportovní, strašidelné, dobrodružné, v horách i u vody, v České republice i v zahraničí – výběr je dnes skutečně nekonečný. Při táborových pobytech můžete mít jistotu, že je o dítě opravdu postaráno 24 hodin denně, má program, stravu i péči a zároveň se v novém kolektivu musí naučit být do jisté míry samostatné.

3. Jednodenní tábory

Prázdniny u babičky jsou sice fajn, je to však možnost, která pokryje z celých prázdnin jen několik dnů či týdnů. Pochopitelně, ani tábor si nemůžete dovolit třikrát za léto. V takovém případě jsou dobrými pomocníky lokální knihovny, místní školy a školky či centra volného času. V každém městě a stále více i v menších obcích nabízejí v létě prázdninové programy, do kterých můžete dítě zapsat či jednoduše přivést, v kterýkoliv den potřebujete. Podobnou možnost nabízejí i některé sportovní sdružení, které pro děti v létě připravují soustředění a intenzivní tréninky.

4. Domácí hlídání

Pokud dozor pro dítě hledáte pouze příležitostně, nemáte v okolí jednodenní tábor nebo upřednostňujete individuální přístup k dítěti, ideální možností je pro vás opatrování v domácnosti. Kvalitní chůvy, hlídačky a babysitting jsou k dispozici celé léto a rádi se o dítě postarají i přímo ve vaší domácnosti. Mnozí babysitteři mají zkušenosti jako animátoři a o program se postarají s absolutní precizností, aby dítě netrávilo letní dny nicneděláním. Pokud navíc chcete, aby se vaše ratolest přes léto i něco naučila, můžete jí jako dozor najít člověka na doučování.

5. Výměnné pobyty

Pro starší děti je zajímavou možností i pobyt v zahraničí, během něhož mohou studovat letní školu či místní jazyk nebo si přivydělat. A to vše s dohledem hostitelské rodiny. Vycestovat takto mohou již děti od 12 let a vrátí se nejen se zážitky, které jim bude závidět každý spolužák, ale především se zkušenostmi, které by ocenil i nejeden dospělý. Výměnný pobyt je perfektním tréninkem samostatnosti a školou života.