Přeskočit na obsah

Jarní úklid – jak na něj?

Úklid je typickou činností v každé domácnosti. V současné době se také jedná o službu, kterou nabízí spousta specializovaných firem – od úklidu domácností, firem, či jen speciální úklid nebo čištění koberců, potahů, vyklízení atd.

V jarním období, kdy si konečně každý den otevřeme okna dokořán a celý byt či dům provoní čistá kvetoucí příroda, tak se i v domácnostech dějí změny 🙂

A jak si nejen jarní úklid ulehčit?

Dobrá nálada
Plán a správné pořadí – Postupujeme místnost po místnosti. Nejdříve by se mělo vyluxovat, pak utřít prach, umýt okna a nakonec, pokud je třeba vytřít.

Současně je dobré mít prádlo v pračce, sušičce, nádobí v myčce, otevřená okna a peřiny na vzduchu. Při velkém úklidu se také často rozmrazuje lednice, mrazák. Odmrazování je lepší v zimní období kdy můžeme potraviny dát na balkón nebo zahradu.

Rozdělte činnosti i mezi ostatní členy rodiny 🙂

Kvalitní pomocníci – utěrky, prachovky, papírové utěrky, čistící přípravky – každý má své oblíbené, dobré je např. kupovat nezředěné koncentráty, které jsou vhodné i na zašlé skvrny.
Stále čistá voda – vodu si kontrolujte, se špinavou vodou moc neuklidíte.
Přizpůsobte prostor snadnému budoucímu úklidu – zbavte se úložišť prachu – deček, koberečků, které je nutné neustále luxovat a díky kterým je interiér stále plný alergenů, pořiďte si nábytek na nožičkách.
Nepotřebné vyhodit – nebojte se a konečně vše nepotřebné vyhoďte – dekorace, oblečení, staré časopisy…
Dejte si motivaci – prostor na nákup nových „potřebných“ věcí, pohyb a shozená kila 🙂 a dobrý pocit z vykonané práce.

Věřím, že většina z nás před úklidem nakoupí spoustu nových a zaručených přípravků, ať už na čištění podlahy, úklid prachu, ale především na vodní kámen a jiné usazené nečistoty.

Zatím vše vyzkoušené selhalo, peněženka provětraná a výsledek skoro nulový.

Nedávno jsem viděla pořad v televizi, kdy paní propagovala klasické suroviny, které máme v kuchyni.

Jednalo se např. o jedlou sodu smíchanou 1:1 s vodou a vzniklou pastu můžeme čistit kuchyň i koupelnu (usazeniny, mastnota, pohlcuje pachy).

Ocet je vhodný k odstranění mastnoty, čištění myčky (vhodné i jako lesk do myčky – cca 1 dl octa vlít do myčky). Odstraňuje mýdlové skvrny a vodní kámen. Dále sůl, ideální čistič kuchyně a škrob (kukuřičný nebo bramborový) perfektní na okna (smícháme 1 lžičku škrobu, přípravek na nádobí a 3 litry vody).

1 komentář na “Jarní úklid – jak na něj?”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *