Přeskočit na obsah

Jak si vybrat doučování bez rizika, že vyhodíte peníze oknem

Rozhodli jste se najít doučování sebe nebo svému dítěti? Možností mimoškolního vzdělávání je dnes hodně. Jak si ale vybrat doučování a nepřijít o peníze?

Široká nabídka v oblasti mimoškolního vzdělávání může být výhodou, ale na druhé straně způsobuje zájemci problém vybrat si – a vybrat si dobře. Jazykových škol, online kurzů a doučování, které pomáhají se školními předměty, je nesčetně. Každá možnost nabízí výuku podle jiných učebních osnov, odlišné tempo studia a zvláště za jinou cenu.

Přečtěte si několik jednoduchých rad, které vám pomohou vybrat doučování tak, abyste své investice do vzdělávání nelitovali, právě naopak, abyste měli ještě větší chuť studovat dál.

1. Soukromé doučování

Soukromé doučování je snad nejoblíbenější formou vzdělávání mimo školních lavic. Je to spolehlivá volba pro studenty, kteří hledají individuální přístup, a ideální řešení pro rodiče, pokud dítě zaostává v některém školním předmětu. Doučovatel žákovi věnuje svou stoprocentní pozornost a strukturu vzdělávání i obsah jednotlivých lekcí mu může ušít doslova na míru. Největší výhodou soukromého doučování je flexibilita.

Jak si vybrat doučovatele:

Než se rozhodnete pro konkrétního učitele, nezávazně se setkejte a zjistěte více o jeho znalostech a zkušenostech. Má vzdělání v specializaci, kterou vyučuje? Důkazem může být nejen titul z odborné či vysoké školy, ale také certifikáty, osvědčení, oprávnění a zejména ukázka vlastní práce nebo prací předchozích žáků. Například v případě učitele cizího jazyka se ptejte na jazykové certifikáty nebo absolvovaný pobyt v zahraničí.

Umíte se dostat k doporučením od předchozích klientů? Mnoho doučovatelů má své profily zveřejněné na internetu, kde máte skvělou příležitost přečíst si nezávislé hodnocení jejich práce. Se soukromým učitelem se, na rozdíl od jazykovky, můžete také dohodnout na jedné nebo dvou zkušebních (samozřejmě, řádně zaplacených) lekcích. V rámci nich prověřte nejen jeho odborné znalosti, ale také samotnou schopnost učit. Neváhejte ale příliš dlouho, protože kvalitních doučovatelů je jako šafránu.

Nakonec si promluvte o tom, zda vám vyhovují všechny podmínky vzájemné spolupráce. Bude učitel chodit k vám nebo bude žák chodit k němu domů? Půjde výuka podle knih, které má dítě ve škole? Nebo bude nutné zajistit další materiály? A samozřejmě, jaká bude finální cena samotného doučování? Dostanete lepší podmínky, pokud se dohodnete na dlouhodobé spoluprací? Nekupujte kočku v pytli a zjistěte co nejvíce profilů doučovatelů.

2. Vzdělávací instituce

Soukromé doučování se někomu může jevit jako relativně nákladná forma vzdělávání. V tom případě stojí za zvážení vzdělávací instituce, která nabízí zvýhodněné balíky kurzů. Jedna lekce v kurzu, který trvá delší období, vyjde levněji než hodina u soukromého učitele. Nezáleží na tom, zda mluvíme o jazykové škole, o počítačovém kroužku nebo o základní umělecké škole. Jejich největší výhodou je snadno prověřitelná reputace.

Jak si vybrat jazykovku, ZUŠku nebo kroužek:

Pokud jste se rozhodli pro vzdělávací instituci, zřejmě jste připraveni na to, že ve většině případů bude studium probíhat ve skupině (s výjimkou hry na hudební nástroj). Zjistěte však, jaká velká bude skupina žáků. Ideální počet je 6-8, nad 10 žáků už učitel nedokáže výuku přizpůsobit rozličnému tempu a potřebám členů skupiny. A to může způsobit, že žák, stejně jako ve škole, přestane stíhat svým spolužákům.

Při výběru školy se nenechte zlákat jenom podmínkou vzdálenosti, o kvalitě vzdělání skutečně nerozhoduje to, jestli máte školu před domem. Vybírejte si podle referencí spokojených absolventů a zajděte se informovat přímo do instituce. Ptejte se, zda je vámi zvolený kurz akreditován, podle jakých kritérií vybírají učitele a lektory a jaká je jejich metodika výuky. Když už zaplatíte, můžete v případě nespokojenosti kurz nebo učitele vyměnit?

Ty nejkvalitnější školy dělají při přijímání nových žáků talentové zkoušky, protože zájem o instituci je větší než kapacita. Jazykovky vám zas udělají vstupný test, aby vás správně zaradili na kurz. Nevýhodou ale může být, že poměrně velkou částku za školné budete muset uhradit najednou. Zkuste se ale domluvit na splátkách a prověřte si také možné dodatečné poplatky. Jsou například v ceně kurzu knihy nebo si je musíte koupit sami?

Domelie: O doučovatele je obrovský zájem

3. Online vzdělávací kurz

Stále populárnější, ale snad nejrizikovější formou placeného studia jsou vzdělávací kurzy na internetu. Stejně jako v předchozích případech se zde musíte spolehnout na reference absolventů kurzu. Musíte si však uvědomit, že tato forma vzdělávání není pro každého. Její výhodou je sice snížený tlak na žáka, což je zvláště užitečné pro plaché nebo pomalé žáky. Nízký tlak ale zvyšuje riziko, že nebudete mít dostatek odhodlání kurz dokončit.

Jak si vybrat vzdělávací kurz na internetu:

Nabídka online vzdělávacích kurzů je v posledních měsících snad ještě bohatší než v kamenných institucích. Z internetu a videí se už dovíte nejen teoretické poznatky, ale také praktické rady, jako třeba hra na hudební nástroj, umělecká výroba nebo fitness tréninky. Množství takových videí je dostupných zdarma, například na Youtube, ale pokud chcete dát svému studiu opravdovou váhu a zajistit si progres, za komplexní a certifikovaný kurz si budete muset zaplatit.

Online vzdělávací kurz má charakter na pomezí soukromého doučování a studia v instituci. Pokud máte zájem o individuálnější přístup, můžete si za něj připlatit na internetu, ačkoli tato forma studijní podpory vás bude stát desítky eur navíc. S jazykovkou nebo sportovním kroužkem mají online kurzy společný charakter platby, musíte zaplatit předem. Bohužel, na internetu se jen těžko domůžete vrácení peněz, pokud s kurzem nebudete spokojeni.

Výhodou je, že do většiny kurzů můžete nahlédnout předem formou demo videa a zjistit, zda vám tato forma vzdělávání vyhovuje. Učit se můžete kdykoli a kdekoli, mnozí se ale po čase nedokážou donutit k dokončení zakoupených kurzů. Je to i váš případ? Vyzkoušejte kurz, který je vysílán živě. A pokud se vám online studium zalíbí, užívejte si věrnostních slev, které vzdělávací projekty na internetu nabízejí loajálním studentům.

Štítky: