Přeskočit na obsah

Flexibilní brigáda: Nápady, jak si vydělat i užít volný čas

  • od
Domelie: Flexibilni brigada

Najít letní brigádu, která nabízí dobrý výdělek a nezabere celé prázdniny, připomíná hledání jehly v kupce sena. Tyto možnosti vás však určitě nenapadly.

Jedno léto na střední škole jsem téměř celé strávila prací na směny v malé továrně. Ano, i noční! Tehdy jsem se zapřisáhla, že za rok už jedině příležitostné brigády. Najít však letní brigádu, která postačí na prázdninové výdaje, přilepší ke kapesnému a neobere člověka o celé léto, bylo jako nesplnitelný sen.

Naštěstí dnešní možnosti přejí prázdninářům mnohem víc. Existuje množství brigád, při nichž máte kontrolu nad volným časem ve svých rukou. A co je ještě lepší, dají se vykonávat i během školního roku! Víte, které to jsou?

Inspirujte se nápady na nejlepší flexibilní brigády

1. Péče o zvířata – nejen během dovolených

Umíte si představit, kolik mají majitelé domácích zvířat před každou dovolenou starostí s tím, aby našli někoho, kdo se jim o domácího miláčka postará? Příbuzní ne vždy mají čas a málokdo má takový vztah se sousedy, aby jim nechal svého miláčka nebo dokonce klíče od domu. Starat se o domácí zvíře v době, kdy to jeho majitel nestíhá, je skvělý způsob, jak si příležitostně vydělat a ještě mít i dobrý pocit, že jste někomu značně ulehčili život. Využijte to hlavně v době dovolených a vydělejte si péčí o domácí zvířata.

2. Hlídání dětí – příležitostná i nárazová brigáda

Letní prázdniny jsou obdobím, kdy pracující rodiče zoufale vymýšlejí způsoby, jak zajistit hlídání pro svoje ratolesti. Ulehčete jim to a vydělejte si hlídáním dětí po celý den. Máte mladšího sourozence nebo se v kruhu blízkých pravidelně setkáváte s malým dítětem? Pak dobře znáte radosti i starosti, které péče o děti přináší. A to je dobře, protože i malé zkušenosti vám mohou zajistit slušný výdělek. Stačí na internetu zveřejnit svůj profil hlídačky a nabídky se doslova pohrnou.

3. Festivalová výpomoc – výdělek a zážitky v jednom

Léto je typické nespočetnými kulturními akcemi. Avšak ať už jde o místní jarmark nebo světový hudební festival, jejich realizace si vyžaduje spoustu práce. Aby to týmy organizátorů zvládaly, potřebují každý rok množství šikovných rukou na výpomoc. Například festival Pohoda už roky funguje na bázi dobrovolnictví – jistou část festivalu si odpracujete, zbytek si můžete užívat zdarma jako návštěvník. Najdete však i takové pozice, kde za práci dostanete řádně zaplaceno.

4. Péče o rostliny – celoroční flexibilní brigáda

Podobně jako domácí miláčky, ani rostliny nemohou majitelé při odchodu z domu nechat na pospas okolnostem. Zatímco zvířátko mohou ve většině případů vzít s sebou, květináče nebo zahradní výsadbu na dovolenou nevezmou. Pokud nabízíte pomoc s péčí o rostliny, potěší vás zejména doslovná flexibilita této práce. Nezáleží na tom, zda je přijdete zalít nebo okopat o den dříve či později a také si můžete vybírat, zda se chcete starat pouze o rostliny v interiéru, nebo vás více láká exteriérová zahrádka. Vydělat si můžete i sečením trávníku.