Přeskočit na obsah

7 kroků, jak hlídat děti po celý den

Chystáte se hlídat děti po celý den? Připravte se na všechny povinnosti, které musí zvládnout každá dobrá chůva při celodenním hlídání dětí.

České rodiny mají stále větší zájem o hlídání dětí, protože rodiče jsou nuceni přizpůsobit se pracovní době a mimo to chůvou řeší i nedostatečné kapacity školek. Celodenní hlídání dětí je proto skvělá příležitost, jak si přivydělat, ať už se pro tento výdělek rozhodnete jako nezaměstnaní, při mateřské nebo rodičovské, při studiu nebo dokonce jiné práci jednoduše proto, že čas strávený s dětmi vás naplňuje. Najít si rodinu, se kterou si padnete do oka, je velmi snadné, například na portálu Domelia.sk si můžete vytvořit profil na hlídání dětí zdarma. Než se však pro takovou práci rozhodnete, přečtěte si několik rad, jak se starat o dítě po celý den.

1. Snídaňový start

Ať začínáte pečovat o dítě ještě před jeho probuzením, nebo vaše hlídání začíná až později, ujistěte se, že dítě mělo snídani. Nespoléhejte se pouze na to, co vám odpoví prcek, vždy si o stravě promluvte s rodiči. Děti totiž bývají ve stravování tvrdohlavé a nejednou o tom, zda jedly, neříkají pravdu nebo si ani nevzpomínají. Připravte se proto na situaci, že budete muset připravit snídani, které dítě neodolá. U miminek a malých dětí zase postupujte přesně podle instrukcí rodičů.

2. Dopolední program

Pokud se staráte o dítě, které chodí do školy či školky, dopolední situace bude záviset na tom, jestli v daný den probíhá vyučování. Pokud ano, vaší povinností je doprovodit je do školy či školky a v dohodnutý čas je zase vyzvednout. Ovšem i v případě, že trávíte den mimo školní zařízení, je třeba dodržet nějaký režim. Dopoledne je nejvhodnější pro kreativní činnosti či nové poznatky. Se školákem se můžete naučit novou básničku či slovíčka z angličtiny, předškolní dítě zase zaujmou písně nebo nová písmenka. Vsaďte také na výtvarnou aktivitu a kreslete si, malujte nebo modelujte s dětmi z plastelíny. Během dopoledne nezapomeňte na svačinu.

3. Výživný oběd

Dětský organizmus je na pravidelný přísun jídla mimořádně citlivý, a pokud malé dítě vynechává stravu, může ztratit chuť k jídlu úplně. Potom nastává nešťastný scénář, kdy se nám nedaří do dětí dostat žádný zdravý pokrm. Abyste se tomu vyhnuli, navzdory případnému odmítání se s dítětem naobědvejte. Na jídelníčku se předem dohodněte s rodiči, a pokud jeho příprava bude ve vaší režii, myslete také na to, že oběd by měl dítě už na první pohled lákat. Dbejte při vaření na úpravu a servírování a pomocí několika triků naučíte děti jíst i zeleninu.

4. Povinný odpočinek

Určitě si vzpomínáte na to, jak jste se ve školce po obědě převlékli do pyžamka a nějakou tu hodinku jste byli nuceni za přísného pohledu učitelky strávit v posteli. Ať se vám chtělo spát či nikoli. Se stejnou nevolí může vnímat popolední odpočinek i dítě, ale přesto je vhodné, aby si po obědě odpočinulo. Odpočinek přizpůsobte věku dítěte. U batolete je to absolutní nutnost, mladší předškolní dítě by si mělo odpočinout v posteli, starší dítě například i s knihou na gauči. Dohlédněte však na to, aby dítě nejelo „na plný plyn“ po celý den a alespoň na chvíli zpomalilo.

5. Odpolední hry

Odpoledne nastává období, kdy mají děti nejvíce energie, a proto je to nejlepší doba na hry. Pokud hlídáte školáka, v první řadě dohlédněte na to, aby si dokončil všechny úkoly. V případě, že zároveň s hlídáním dítě i doučujete, věnujte se dohodnutému učivu. Pokud má dítě povinné kroužky, doprovoďte je na ně a počkejte, dokud kroužek neskončí. A pokud to počasí dovolí, stravte spolu nějaký čas venku, někteří rodiče dokonce vyžadují, aby byla chůva také sportovně aktivní. Na tom, jaké sporty můžete s prckem dělat, se nejdříve dohodněte s rodiči a dohlížejte přitom na jeho bezpečnost. A pokud vám docházejí nápady nebo vás po nějakém čase nutí zůstat uvnitř, naučte děti některé z her vašeho dětství. Na pravidlech o sledování televize či používání tabletu a počítače se předem dohodněte s rodiči a nedovolte dítěti překročit povolený rámec používání – ať už se jedná o čas, který na přístroji stráví, nebo aktivity, které na něm vykonává.

6. Večerní režim

S přibývajícími hodinami dochází energie každé chůvě, ale naštěstí i dětem. Děti by se už od malička měly naučit tomu, že večer je jistým rituálem. Zeptejte se rodičů, zda nějaký dodržují, a pokud ne, začněte večeří, která by opět měla stát na dohodě s rodiči. Potom dohlédněte na hygienu – pokud to rodiče vyžadují, dítě okoupejte, pokud si to nepřejí, dohlédněte aspoň na to, aby mělo dítě umyté ruce, tvář a zoubky a před spaním bylo na toaletě. Převlečte prcka do pyžama a uložte do postele, kde mu můžete například číst, aby se zklidnil a připravil na spánek.

7. Noční kontrola

Pokud hlídáte dítě i v nočních hodinách, kontrolujte je v pravidelných intervalech. Batole kontrolujte i několikrát za noc, a to i v případě, že máte k dispozici dětský monitor. Starší děti zase mohou inklinovat k vymýšlení a místo spánku si budou chtít hrát, proto je pravidelnými kontrolami dostaňte do postele. A čekání na rodiče si zkraťte například tím, že v domácnosti uklidíte to, co se vám s dítětem během dne podařilo rozházet. Uvidíte, jak nesmírně si této maličkosti budou cenit rodiče.