Přeskočit na obsah

Co dělat, když zmeškáte zápis do zájmových kroužků

Neušlo se vašemu dítěti místo v zájmových kroužcích? Přečtěte si několik alternativních nápadů, které vám pomohou efektivně vyplnit jeho odpoledne.

Školní družina

Většina základních škol rodičům stále nabízí možnost umístit po vyučování dítě do družiny. Toto řešení má hned několik výhod. Tou první je zejména flexibilita, která vám dává možnost dítě kdykoliv během roku zapsat a stejně kdykoliv jeho zápis i zrušit, pokud již více družinu nebudete potřebovat. Druhou velkou výhodou je pestrost, kterou vaše dítě v družině může zažít. Nejen že bude v kontaktu i s jinými dětmi, než jsou jeho běžní spolužáci, pestrý je i program, který pro malé školáky připravují vychovatelé. Jazykové lekce, hudební výchova či kurzy šikovných rukou – i když na nej nezbylo místo v stabilních kroužcích, během roku si v družině vaše dítě alespoň příležitostně přijde na své.

Domácí hlídání

Máte to štěstí, že bydlíte v blízkosti prarodičů či příbuzných? Zkuste si dohodnout stabilní a pravidelný čas, kdy můžete dítě nechat s nimi. Trávit čas s blízkými bez rodičů je výborné pro rozvoj komunikačních dovedností dětí a zároveň pro jejich osamostatnění. Pokud takovou možnost nemáte, dobrou volbou je chůva. Hlídání není dnes už nic výjimečného, a to nejen v případě, že dítě prostě nemáte s kým nechat. Dobrá chůva je ideálním řešením i tehdy, pokud se mu chcete postarat o bohatý program a individuální přístup. Množství hlídaček a pečovatelů má ve vínku zručnosti, díky kterým umí dítě nejen pobavit, ale i rozvíjet jeho talent. Zjistěte, jak si správně vybrat hlídaní dětí.

Soukromé doučování

Mnozí rodiče se celodenní sezení ve škole snaží dětem vykompenzovat pohybovými či uměleckými aktivitami. Volnočasové zájmy však nemusí představovat pouze sporty či výtvarné umění. Zájmové kroužky a způsob, jakým vaše dítě tráví volný čas, ho mohou rozvíjet po jakékoliv stránce, i té vědomostní. Možností proto může být i doučování. Pokud máte doma malého zvědavce, určitě volný čas nejraději tráví objevováním nových znalostí nad rámec výukových osnov. Může se například naučit cizí jazyk nebo hru na hudební nástroj. A doučovatelé jsou samozřejmě nejlepší volbou v případě, že vaše dítě potřebuje pomoc s některým vyučovacím předmětem.

Jednodenní tábory

Alternativou k celoročním kroužkům pro vás mohou být příležitostné tábory, které nabízejí aktivity pro děti zejména v dnech školních prázdnin. Děti v nich mají postaráno nejen o program, ale také o dopravu či stravu. Tábory poskytují všehochuť aktivit, díky nimž dítě pozná zejména zajímavosti ve svém okolí, ve větších městech však najdete i tábory specializované vysloveně na jednu oblast zájmu. Váš školák se tak může naučit například programovat, jezdit na koni, starat se o zahrádku či zvládnout hrnčířský kruh. Jedinou nevýhodou jednodenních táborů je jejich finanční nákladnost, zejména když chcete, aby jej vaše dítě navštěvovalo denně.