Přeskočit na obsah

7 rad, jak vybrat dobrou chůvu

Domelie - Jak vybrat dobrou chůvu

Potřebujete najít zodpovědný dozor pro své dítě, ale nevíte, jak si vybrat chůvu? Tyto rady vám připomenou, na co při výběru nesmíte zapomenout.

Pracovní doba v mnoha společnostech nedovoluje rodičům odejít z práce tehdy, když se zavírají brány škol či školek. I proto mají mnozí rodiče chůvu, která jejich děti vyzvedne, doprovodí domů či na kroužky a počká s nimi do návratu mámy či otce. Vybrat si spolehlivé, zodpovědné a hlavně kvalitní hlídání pro vaše dítě však není jen tak. Na internetu snadno najdete seznamy plné inzerátů pečovatelů a hlídaček, vybrat však tu pravou osobu je hotová věda.

Co musíte vědět před výběrem chůvy?

1. Čím více požadujete, tím více plaťte

Potřebujete někoho, kdo jen doprovodí vaše dítě ze / do školky nebo školy, nebo hledáte osobu na celodenní hlídání? Chcete, aby vám pomohla i s domácími pracemi a vařením? Pamatujte, že chůva musí umět, co je jejím úkolem. A čím víc od ní požadujete, tím více si budete muset vyčlenit z vašeho rozpočtu. Doprovodit děti ze školy je jednoduché, ale každodenní několikahodinová péče je pomoc, kterou byste měli ocenit, a to i finančně.

2. Sepište si vaše nároky na babysitterku

Nejprve si ujasněte, koho vlastně chcete pro vaše dítě. Požadujete například pedagogické vzdělání, plynulé ovládání angličtiny nebo několikaleté zkušenosti s hlídáním dětí? Chcete, aby měla chůva umělecké sklony nebo věděla hrát na hudební nástroj? Před tím než začnete hledat ideální pečovatelku, sepište si všechny vaše požadavky.

3. Přizpůsobte výběr pečovatelky věku dítěte

Pokud máte doma miminko, vhodnou chůvou pro vás je ta, která ho bude vědět nakrmit, přebalit, vykoupat, uspat – tedy taková, která už má zkušenosti s novorozenci. Pokud jsou vaše děti v předškolním a školním věku, hledejte pečovatelku, která si bude umět poradit s tvrdohlavostí  nebo se změnami nálad. Zároveň však musí být kamarádská, umět děti motivovat, ale i zabavit, například zajímavými nebo kreativitu rozvíjejícími aktivitami.

4. Kde hledat babysitterku?

Při hledání babysitterky máte dvě možnosti. Můžete se poptat ve svém okolí – u známých, kolegů nebo sousedů. Platí však, že co vyhovuje jedné rodině, nemusí vyhovovat druhé. Druhou možností je právě odbornice na hlídání – Domelie. Najdete zde stovky profilů chův a při hledání si dokážete vyfiltrovat osoby přesně podle vašich kritérií.

5. Zjistěte si o ní co nejvíce

Máte již vybranou potenciální babysitterku? Má skvělé reference, působí mile a slušně? Přece jen vám ještě doporučujeme zahrát na internetového Sherlocka Holmese. Google, ale také samotný Facebook vám dokážou hodně napovědět. Nahlédnutí do profilu na sociálních sítích často prozradí, jaký člověk opravdu je.

6. Udělejte si pohovor

Pokud se vámi vybraná paní či slečna dostala až do tohoto bodu, je čas pozvat ji na pohovor. Na první setkání s babysitterkou se doporučuje místo mimo domova, například na hřišti či v kavárně. Přijde na pohovor včas? Takto si můžete otestovat její dochvilnost. Pokud jste vytížená máma, můžete si to ulehčit – domluvte si skype hovor. Během pohovoru si všímejte úplně všechno – je slušná, příjemná, ptá se na dítě, pravidla, způsob výchovy a další potřebné detaily? Zjistěte více o její zkušenostech, vyzkoušejte klást modelové otázky, například: „Co byste udělali, kdyby Míša odmítala večeřet?“

7. Seznamte babysitterku s dítětem

Samotné setkání potenciální pečovatelky je velmi spolehlivým testem. Děti umí vycítit skutečný zájem. Mějte však na paměti, že pokud máte doma malého stydlivce, asi mu bude trvat déle než se rozpovídá. Proto se může stát, že nadějná chůva to umí s dětmi skvěle, ale váš mrňous na její otázky nebude odpovídat, pouze se na ni nedůvěřivě koukat. Vyzkoušejte proto raději první seznámení prostřednictvím hry, při ní se většinou ostych rychleji prolomí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *