Přeskočit na obsah

Zdravý životní styl se děti učí v rodině

„Zdravé stravovací zvyklosti nejsnáze utvoříte u svých dětí, které jsou bez předsudků. Je to ten nejlepší dárek, který jim můžete dát do života,“ říká RNDr. Pavel Suchánek, spolupracovník Zdravé 5.

Výživě, zdravému životnímu stylu a postoji ke stravování se učíme doma. Rodiče jsou hlavní učitelé. Jídlo není jen záležitostí žaludku, ale především dobrých a špatných návyků dítěte.

Kruti quesadillasDesatero zdravého stravování Zdravé 5:

1. Sladkosti, slané pochutiny a uzeniny jsou potraviny, bez nichž se zcela jistě obejdete. Vyhněte se přijímání prázdných kalorií!

2. Tekutiny jsou stejně důležité jako kvalitní strava – přijímejte je v dostatečném množství 2 – 3 l denně a nejlépe v neslazené podobě.

3. Jezte hodně mořských ryb, obsahují cenné nenasycené mastné kyseliny, které našemu organismu prospívají.

4. Jezte pravidelně v malých dávkách, nejlépe 5krát denně. Nebudete mít pocit hladu a zabráníte tak nárazovému přejídání se a následnému tloustnutí.

5. Snažte se, aby váš energetický příjem nebyl vyšší než výdej. Určitě nepřiberete na váze, pokud přidáte pravidelný pohyb. Vaše kila půjdou určitě i dolů.

Tip na zdravý lehký oběd nebo večeři – Krůtí quesadillas

6. Nedovolte, aby tuky tvořily více než 30 % vašeho denního energetického příjmu. Zabráníte tak předčasnému vzniku aterosklerózy a snadněji si udržíte optimální hmotnost.

7. Živočišné tuky jako je máslo a sádlo omezte nebo zcela vynechejte. Místo nich používejte rostlinné tuky a oleje. Budete tak lépe chráněni před srdečními a cévními nemocemi.

8. Pokuste se z ovoce a zeleniny udělat součást každého jídla, nikoli jenom jeho ozdobu. Nezapomínejte na zásadu Zdravé 5 – konzumace ovoce a zeleniny 5x denně.

9. Nahraďte potraviny z bílé mouky jejich celozrnnými variantami, tučné mléčné výrobky zakysanými nízkotučnými. Preferujte bílá libová masa před červenými tučnými. Váš organismus tak bude zásoben látkami s protirakovinným působením.

10. Nebojte se ochutnávat nové druhy potravin a zkoušet nízkotučné verze tradičních pokrmů. Předejdete tak stereotypu, budete nadále moci jíst vaše oblíbená jídla, ale bez rizika tloustnutí.

Mnoho rodičů si myslí, že nezáleží na tom, jaké jídlo do sebe dítě dostane, hlavně když jí.

Představa nutnosti přeplněného talíře u oběda nebo večeře již z našich domácností naštěstí pomalu mizí. Dítěti je třeba dát na talíř přiměřené množství jídla, aby se naučilo sníst všechno.

Rodiče by měli dítě učit, že zákusek nebo sladkost je jen třešničkou na dortu a nemusí je mít každý den.

Narážíme však na problém hodnotového žebříčku v rodinách. Pokud je jídlo jedinou příležitostí setkání rodiny a svůj volný čas tráví s jídlem, těžko si dítě vytvoří představu o jiných aktivitách volného času. Buďme vzorem a po obědě vyrazte všichni na procházku.

Správná výživa a vyvážená strava jsou základními stavebními kameny pro zdravou rodinu.

Více receptů, informací a rad naleznete na www.zdrava5.cz nebo facebookové stránce Zdravá 5.

Autor článku: Zdravá 5 a RNDr. Pavel Suchánek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *