Přeskočit na obsah

Jak vybrat dětskou chůvičku

Jak-vybrat-dětskou-chůvičku---Blog---Domelie.cz

Dětská chůvička je důležitým pomocníkem pro klidný spánek všech novopečených rodičů. Jak vybrat chůvičku správně?

Pořídit analogovou nebo digitální chůvičku

Dětské chůvičky umožňují rodičům snadnou kontrolu malého miminka, zatímco dítě spí. Chůvička je zařízení, které má v podstatě podobu vysílačky schopné přenášet zvuk.

Každý chůvička se tak skládá z vysílače a přijímače. Vysílač zůstává v blízkosti dítěte, přijímač má rodič u sebe. Standardně je tudíž chůvička tvořena dvěma jednotkami, vybrané modely však nabízejí i více rodičovských jednotek.

Důležitý je tak především přenos signálu. Chůvičky lze rozlišit na analogové a digitální. Vybrat si vhodné zařízení musíte s ohledem na podmínky, v nichž se právě nacházíte. Analogový signál spíše projde překážkami.

Digitální přístroje naproti tomu disponují menším dosahem, přenos signálu však spíše nebude narušen. Tato zařízení totiž pracují na vyšších frekvencích a s vyšším počtem kanálů. Vyšší počet kanálu uvítáte hlavně v panelákovém bytě, kde může být chod chůvičky narušen. Přístroj proto jednoduše přeladíte jinam. Detailněji jsou popsány parametry odlišující oba druhy například v tomto samostatném článku s výběrem nejlepších modelů chůviček.

 

Zvolit audio nebo video chůvičku

Nejlepší chůvičky mají až 300 kanálů. Jestliže vám ale například v rodinném domě žádné rušení nehrozí, pořiďte si klidně variantu pouze se 2 až 4 kanály.

Běžný dosah těchto zařízení bývá v interiéru kolem 50 metrů. Jestliže na přístroji najdete vyšší hodnotu, zpravidla to znamená dosah ve vnějším prostoru. Pak se udává hodnota kolem 300 metrů. Nejlepší modely slibují dosah až 3 000 metrů ve volném prostranství.

Výhodou takovýchto základních audio chůviček je jednodušší obsluha. Potěší též nižší pořizovací náklady. Zpravidla mají tyto chůvičky i lepší kvalitu signálu.

V tom se liší od video chůviček, což je druhá rozsáhlá kategorie zařízení. Tyto přístroje jsou schopny přenášet také obraz. Určitou „daní“ za tyto možnosti je pak ale právě slabší kvalita signálu.

 

Pokročilé funkce dětských chůviček

Podobnými zařízeními jsou monitory dechu. Upotřebí je například rodiče nedonošených dětí. Monitor dechu funguje na bázi speciálních senzorů, které se umístí pod matraci a snímají dech dítěte. Specifickou kategorií chůviček tak jsou ty, které jsou s monitorem dechu zkombinovány.

Kromě základní funkce přenosu zvuku či obrazu mohou být pokročilé modely vybaveny různě nadstandardně. Mnohdy mívají dětské chůvičky již integrovanou světelnou signalizací či oboustranný přenos zvuku, některé mají i noční vidění. Dokonce mohou zvládnout dítěti přehrát i ukolébavku.

Pokročilé smart chůvičky využívají jako přijímač mobilní telefon či tablet. Signál přenášejí jednoduše přes internet. Vysílat se jejich prostřednictvím dá obraz i zvuk. Jelikož chytrý telefon dnes již vlastní téměř každý, jedná se o velmi rozšířený segment.

Zajímat by vás taktéž měl při výběru dostatečně velký displej, který zobrazí důležité informace, jako je například ukazatel baterie. Některá zařízení mohou být též vybavena akustickým signálem, který dokáže včas dát uživateli na vědomí, že se již baterie vybila.