Přeskočit na obsah

Vybíráte tepelné čerpadlo? Zaměřte se na servis, montáž a renomé firmy

Vybíráte tepelné čerpadlo? Zaměřte se na servis, montáž a renomé firmy - Domelie.cz

Použití tepelného čerpadla je ekonomicky i ekologicky příznivou možností, jak získat teplo. Díky čerpadlu se sníží negativní dopady na životní prostředí a také poklesne energetická spotřeba v domě. Jedna desetina novostaveb je opatřena tímto čerpadlem. Čerpadlo je možné napojit na podlahové vytápění, teplovodní radiátory, lze jím ohřívat vodu a také ochladit místnosti v domě.

Kdy je vhodné osadit tepelné čerpadlo

Zateplená novostavba, rodinný dům nebo nízkoenergetický dům bývají na osazení tepelného vhodnými nemovitostmi. Tepelné čerpadlo má omezený výkon, na straně druhé díky zateplování a snižování energetické náročnosti budov je potřeba k vytápění méně tepla než v minulosti. Role tepelných čerpadel se díky návratnosti investice významně umocňuje.

Druhy tepelných čerpadel

Nejčastěji se používá čerpadlo na principu vzduch-voda, ale existují ještě další tři druhy čerpadel. Tepelné čerpadlo na principu vzduch-voda funguje tak, že se teplo odebírá ze vzduchu přes výparník tepelného čerpadla, přes nějž proudí venkovní vzduch. Čerpadlo země-voda přenese teplo ze země do vody díky cirkulující nemrznoucí kapalině o nízké teplotě varu. Čerpadlo voda-voda se využívá, jsou-li k dispozici dvě studny, čerpací a vsakovací. Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch je sestrojeno jako klimatizace, ale v zimě může místnost ohřívat.

Přečtěte si reference spotřebitelů

Kvalita materiálu, montáž a provedení, technická podpora a servis, stejně jako renomé společnosti, která čerpadlo prodává – to jsou aspekty, které by měl zákazník před nákupem zohlednit. Při výběru se zaměřte na reference firmy, a její dlouholeté zkušenosti. Dívejte se také na to, jak s ní jsou zákazníci spokojeni, nikoli pouze na cenu čerpadla. Ohlížejte se na délku záruky tepelného čerpadla a na záruku práce. Je-li cena čerpadla velmi nízká, až podezřele, nevěstí to pro zákazníka nic dobrého. Extrémně levné čerpadlo nebude pravděpodobně vyrobeno v EU. Mezi kvalitními čerpadly nejsou příliš velké rozdíly v účinnosti a v ceně. Nejvíce se proto zaměřte na servis, který poskytuje vámi vybraná firma.

Co je zahrnuto v ceně

Kvalitní tepelné čerpadlo pořídíte za 200 až 350 tisíc korun. V ceně je započítáno samotné čerpadlo, dále elektrické a elektronické součásti, regulační prvky a propojovací materiál. Každý dům potřebuje unikátní a specifické řešení, které na míru navrhne vámi vybraná společnost. Zkušený prodejce čerpadel umí zákazníkovi vytvořit návrh na vytápění domu, ohřev užitkové vody, doporučí vhodný typ čerpadla a ukáže přibližnou míru úspory. Technik posoudí vhodnost čerpadla přímo na místě, u domu. Prodejce by měl zákazníkovi čerpadlo nainstalovat, ukázat mu, jak se s ním zachází a také mu vysvětlit, co vše nabízí v rámci servisních služeb.

Instalace v novostavbě a staré zástavbě

Instalace nebývá složitá a u většiny starších domů je možné připojit tepelné čerpadlo na již existující rozvody vytápění či radiátorů. Máte-li bojler na ohřev teplé vody v koupelně a plánujete umístit tepelné čerpadlo zcela jinde, může být přechod na ohřev teplé užitkové vody za pomocí čerpadla náročnější. Jestliže svou stavbu teprve plánujete a uvažujete o tepelném čerpadle, můžete si ji do detailu promyslet a rozvrhnout tak, abyste jej umístili co nejvhodněji. I v tomto případě se můžete poradit s odborníkem, prodejcem tepelných čerpadel.

Obsluha je snadná, servis nikdy nepodceňte

Čerpadlo se obsluhuje snadno. Seriózní společnost zákazníka vždy řádně zaučí. Než doma nový majitel vše vyladí – ovládání, teplotu, nastavení – trvá to přibližně čtvero ročních období. Úspora se vypočítává jen velmi těžko. Odvíjí se od nákladů na vytápění, ohřev vody či ceny energií. Čerpadlo založeno na principu voda-vzduch umí uspořit za jeden rok polovinu energie. Majitelé tepelných čerpadel mají nižší sazbu na elektřinu. I čerpadlo by se mělo jednou ročně preventivně zkontrolovat specialistou, stejně jako například plynový kotel.