Přeskočit na obsah

Víte o pitném režimu dětí všechno?

  • od

Zejména během letních veder se hodně mluví o důležitosti pitného režimu. Jak se teploty blíží ke třicítce a ještě ji i překonají, láhev vody by měla být povinnou výbavou každého z nás. Děti však zapomínají pít, neuvědomují si důležitost příjmu tekutin. Proto ať už tráví léto s vámi, se starými mami, nebo jste jim pro časovou vytíženost zajistily pečovatelku, dbejte na to, aby měli vždy po ruce nápoje. Není však pitný režim jako pitný režim. Jak často a co dávat dětem pít, abychom jim neuškodily?

1. Tohle ano a tohle ne
Sladké a bublinkové nápoje nebo džusy, které neobsahují téměř žádný ovocný podíl, se pro děti určitě nehodí. Raději je už odmala učte na čistou vodu z vodovodu. Případně se poohlédněte po studánce s pitnou vodou ve vašem okolí. Děti budou mít pravděpodobně ze začátku problém zvyknout si na „žádnou“ chuť vody. Dá se však vylepšit. Buď z ní uvaříte čaj, ale můžete ji ozvláštnit skutečným ovocem. Přidejte do ní citron, nebo do láhve vytiskněte pomeranč či limetku. Pokud máte ve spíži domácí sirupy, oprašte je a vyčarujte si bezový či pampeliškový nápoj.

2. Ne, studený nápoj opravdu neosvěží
Nezapomínejte také, že na uhašení žízně fungují nejlépe teplé nápoje. Studené a ledové sice působí osvěživě, rozpáleného organismu však spíše uškodí než pomohou. Volte raději teplý čaj, případně nápoj pokojové teploty.

3. Kdy dát dětem pít?
Dětem podáváme nápoje vždy ráno, při rozličných fyzických či sportovních aktivitách (nahradit tekutiny vyloučeno pocením), přijímat vodu by měly i při každém jídle (usnadníme jim tak žvýkání a polykání soust). V létě dbejte na pravidelný příjem tekutin, láhev s vodou třeba dětem nabízet průběžně během celého dne. Připravte se, že se budete ptát minimálně stokrát. Je to však důležité, abyste se vyhnuli dehydrataci a jiným možným zdravotním komplikacím.

4. Triky, jak donutit dítě pít
Určitě i vy znáte, že plány dodržet pitný režim dětí můžete mít hezké, někdy se je však nepodaří splnit. Některé děti totiž odmítají pít a dostat do nich jakoukoli tekutinu zdá se být nesplnitelným misí. Nevzdávejte se však, máme pro vás skvělé triky. Nápoj dětem podávejte do sklenice s veselým motivem, přidejte brčko, barevný deštník, tvařte se, že jste jim naservírovali fantastický koktejl. Pokud jste mimo domov, vyzkoušejte zajímavou novinku – lahve, které mají v sobě zabudovaný odšťavňovač. Stačí mít s sebou například pomeranč a zdroj pitné vody. Když obsah lahve vypijete, jednoduše si vytisknete pomeranč a doplníte vodu.

Mějte vždy k dispozici ty nejlepší rady, sledujte nás.