Přeskočit na obsah

Rodičovský příspěvek v novém kabátu. Podívejte se na změny v roce 2018.

Rodičovský příspěvek v roce 2018 - Domelie.cz

Dlouho očekávaná novela zákona o státní sociální podpoře sebou přinesla novinky v oblasti rodičovského příspěvku. U vícerčat se rodičovský příspěvek zvedl z 220 000 Kč na 330 000 Kč, nově je možné od ledna 2018 čerpat příspěvek rychleji. Pojďme se podívat na to, jaké možnosti zákon nabízí.

Rychlejší čerpání příspěvku

Žena, která pobírala peněžitou pomoc v mateřství, může od ledna 2018 zažádat na úřadu práce o rychlejší čerpání rodičovského příspěvku až do výše měsíční dávky peněžité pomoci v mateřství, respektive do 70 % denního vyměřovacího základu. Jinými slovy, pokud bude vaše průměrná měsíční mzda před odchodem na mateřskou dovolenou 30 000 Kč hrubého, obdržíte peněžitou pomoc v mateřství 20 700 Kč. Stejně vysoký můžete pobírat také rodičovský příspěvek. Ten vám bude úřad práce vyplácet po dobu 10 měsíců. Poslední výplata v jedenáctém měsíci bude 13 000 Kč. Maximální výše rodičovského příspěvku se nezměnila a je úhrnem 220 000 Kč za celé období, kdy zůstanete s dítětem doma (nejvýše do čtyř let věku dítěte).
Pokud je vaše průměrná hrubá měsíční mzda 16 000 Kč, můžete pobírat maximální rodičovský příspěvek 11 200 Kč po dobu 20 měsíců. V tomto případě je pro vás novela zákona bezpředmětná, protože se vejdete s přehledem do starého limitu.

Vyšší dávka pro rodiče vícerčat

Jste rodiči vícerčat? Máte nárok úhrnem na vyšší rodičovský příspěvek. Až do konce minulého roku byla celková suma stanovena na 220 000 Kč dohromady za dvojčata a vícerčata. Nově částka vzrostla na 330 000 Kč. Tento strop platí i pro rodiny s dětmi, které v minulosti začaly příspěvek čerpat, a jeden z rodičů má stále na rodičovský příspěvek nárok. Sečteno a podtrženo: Nárok na čerpání rodičovského příspěvku máte až do čtyř let věku dítěte. Pokud děti nedosáhly věku čtyř let a rodičovský příspěvek 220 000 Kč jste již vyčerpali, můžete na příslušném úřadu práce požádat o dodatečný příspěvek ve výši 110 000 Kč. Pro maximální výši měsíční dávky platí stejné podmínky jako u jednoho dítěte.

Nevznikl vám nárok na peněžitou pomoc v mateřství?

Ještě minulý rok jste rodičovský příspěvek mohli čerpat prvních devět měsíců ve výši 7 600 Kč, další měsíce byla částka ponížena na 3 800 Kč, a to až do čtyř let věku dítěte. Nastavení měsíčního limitu rodičovského příspěvku zákon neumožňoval. Od roku 2018 lze pobírat rodičovský příspěvek ve výši 7 600 Kč nejen prvních devět měsíců, ale po celou dobu přísunu dávky, 28 měsíců.
Pokud jste pyšnými rodiči vícerčat a nevznikl vám nárok na peněžitou pomoc v mateřství, můžete čerpat rodičovský příspěvek ve výši 11 400 Kč měsíčně po dobu 28 měsíců.

Jak rychle vyčerpat rodičovský příspěvek?

Výše je provázaná na minulé příjmy, tedy na to, jaký je váš denní vyměřovací základ peněžité pomoci v mateřství. Maximální hranice PPM je 34 470 Kč (2018). Rodičovský příspěvek byste při této výši vyčerpali za půl roku.

Kdo na tom bude hůře?

Pěstouni z povolání od ledna 2018 přijdou o nárok na rodičovský příspěvek. Pobíráte-li na nejmladší dítě v rodině dávku ze zahraničí, která je ekvivalentem k rodičovskému příspěvku, odečte se výše této dávky od celkové sumy 220 000 Kč. Zkrátka a dobře se poníží objem peněžních prostředků vyplácených rodičům na nejmladší dítě ve věku do čtyř let.

Co jste nevěděli o rodičovském příspěvku

  • Nárok na rodičovský příspěvek má i muž, otec. Pokud chcete čerpat dávku co možná nejrychleji, můžete o ni požádat na pracujícího otce. Podmínkou k vyplacení je, že dítě mladší dvou let nesmí navštěvovat školku, případně jesličky více hodin měsíčně, než je uvedeno v zákoně, tj. 46 hodin (2018). Pokud pečuje o dítě jeho matka (manželka muže, na kterého bude dávka vyplácena), lze napsat rodičovský příspěvek na otce.
  • O změnu výše rodičovského příspěvku můžete požádat pouze jednou za tři měsíce.
  • Minimální výše dávky za jeden měsíc je stanovena na 50 Kč.
  • Maximální výše příspěvku může být až 70 % denního vyměřovacího základu pro PPM.