Přeskočit na obsah

Připravte své dítě na vstup do mateřské školy – část 2.

V prvním díle jsme si začali zvykat na ranní vstávání, vysvětlili jsme si co školka je, co tam budeme dělat, pomalu zvykáme dítě na ostatní děti. Ale ještě to není vše, co je třeba něž malého prťouska pošleme samotného do mateřské školy.

Zjišťujte obavy dítěte a hledejte řešení

  • Při rozhovorech o školce sledujte, jak se dítě tváří a čeho se potencionálně bojí (něco se dá předpokládat vzhledem k povaze dítěte)
  • Snažte se s dítětem vyhledávat řešení problémových situací (bojíš se samoty – zeptáme se, zda by sis s sebou zpočátku mohl nosit plyšáka, bojíš se ostatních dětí – první den půjdu s tebou a pomohu ti najít nějakého kamaráda…)
  • Řešení hledejte dohromady s dítětem, aby vidělo, že problémy se dají řešit a že mají více řešení

Zvykejte dítě na neobvyklá jídla

  • Podívejte se na některé jídelníčky z minulého období a zvažte, co pro vaše dítě může být nové a neznámé (mnoho dětí např.nezná namazaný chléb). Pokuste se dítě s těmito jídly seznámit již doma (tvořte veselé talíře – jídlo v podobě obličeje, přidávejte neobvyklé suroviny k známým)
  • Učte dítě jíst příborem. Malé děti ve školkách jedí většinou lžící a teprve později dostanou příbor. Je však velmi vhodné učit dítě jíst celým příborem (ne jen vidličkou)

Ujistěte dítě, že si pro něj vždy přijdete. Ráno mu jasně sdělte kdo a v kolik hodin si pro něj přijde (i když se děti v čase neorientují, je to pro ně určitá jistota). Pokud víte, že po obědě dítě vyzvednout nestihnete, neslibujte mu to (uvidím, jak mi to v práci vyjde – dítě si z toho často vezme jen to, že maminka přijde po obědě). Pokud je to alespoň trochu možné, pokuste se jeden den v týdnu vyzvedávat dítě dříve.

První dne ve školce

Pokud můžete, zajistěte si v práci den dovolené. Budete mít po ránu více klidu, nebudete spěchat a ani případné kalamity a neúspěchy vás tolik nerozhodí. Vaše dítě jde poprvé do školky a to je zásadnější krok než první školní den.

Pokud si nemůžete zajistit dovolenou, požádejte alespoň o možnost pozdějšího příchodu a na vyzvednutí dítěte se domluvte třeba s babičkou. Je důležité, aby si hned první den dítě ověřilo, že si pro něj přijdete a příchod až po odpoledním spánku nebo dokonce před zavírací hodinou je neskutečně dlouhá doba.

Sdělte učitelce všechny zvláštnosti vašeho dítěte a protože takových rodičů může být až 28, raději připravte list s informacemi. Co může učitelku zajímat najdete v rámečku

Co zajímá učitelku MŠ-          Jídlo, které vašemu dítěti skutečně nedělá dobře, alergie a netolerance potravin-          Oblíbená hra a hračka, neoblíbené činnosti-          Věci, které působí stres a strach, vedou k pláči (hlasité zvuky, spěch, tma)

–          Zvláštní slova, která dítě používá (pokud mu běžná komunikace ještě dělá problém)

–          Kde a s čím je třeba dítěti pomoci (jídlo, oblékání)

Zdroj: Scio.cz

Připravte své dítě na vstup do mateřské školy – část 1.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *