Přeskočit na obsah

Připravte dětem Mikuláše, jakého ještě nezažili

  • od

V obchodech nás denodenně čekají nekonečné regály s plněnými oplatky, trubičkami, čokoládami, lízátky či bonbóny. V době blížícího se Mikuláše se však tyto regály ještě více rozšiřují o speciální mikulášské edice. Teda o všechno to, při čem se naše ratolesti úplně rozzáří. Ve snaze udělat jim radost tak naplňujeme košík. Později nám však radost nedělá plombování zubů u dětského zubaře, vylepšování imunity u dětské imunoložky, zbavování se přebytečných kil u dětí, které byly naučené na nesprávnou životosprávu.

Dětská tělíčka se zbytečně přeslazují umělým rafinovaným cukrem a zatěžují různými umělými barvivami, emulgátory, konzervačními látkami nebo stabilizátory. Co kdybyste tento rok dětem na Mikuláše nadělili nadílku plnou zdraví, vitamínů a zdravého mlsání?

Inspirujte se seznamem Domelie na zdravého Mikuláše, který děti nejenom potěší, ale doslova nabije zdravím. A přitom nepřijde zkrátka ani jejich mlsný jazýček.

1. Hroznový cukr
Pokud chcete svým dětem dopřát spoustu energie, která se neztratí po krátkém čase (jako v případě typických sladkostí), určitě sáhněte po hroznovém cukru. Ten kromě jiného také posilňuje organizmus dětí, pomáhá překonávat choroby a funguje i jako „palivo“ pro mozek.

2. Datle
Věděli jste, že datle jsou plné přírodních cukrů? Datle si vaše děti zamilují – nejenže sladce chutnají, ale podporují také schopnost soustředit se, pomáhají přii zaspávání a dokonca zasytí na dlouhou dobu. Že jste datle doposud v obchodech přehlíželi? Odteď už asi nebudete.

3. Sušené ovoce
Je plné vitamínů a minerálních látek. Naučte proto svoje děti chroupat sušené meruňky, ananas nebo banány. Při nákupu se však dobře podívejte, zda toto ovoce náhodou neobsahuje i oxid siřičitý – takovýmto balením se raději vyhněte. Zkuste si také ovoce sušit doma – ideálně, pokud je z vaší zahrádky, případně od rodiny a známých, u nichž máte jistotu, že plody nejsou plné pesticidů a škodlivých látek. Usušte si domácí jablka, hrušky, švestky, jahody nebo třešně. Ale pozor – sušené ovoce je kalorická bomba, proto si ho dopřejte jen po troškách.

4. Sladkosti bez „umělin“
Že by vašim dětem přece jenom chyběly v mikulášské punčošce opravdové sladkosti? Nejsme proti, raději si však zvolte jejich zdravější alternativy. Ve specializovaných obchodech najdete široký sortiment kvalitní čokolády, ale také tyčinek, sušenek, kuliček a řezů – vše z přírodních ingrediencí, bez ochucovadel.

5. Oříšky
Mandle, arašídy, pistácie, pekanové, lískové nebo vlašské ořechy. Všechny z uvedených jsou bohaté na zdravé tuky, tzv. nenasycené mastné kyseliny. Ořechy bychom měli zařadit do jídelníčku dětí (pokud samozřejmě na ně nemají alergii), protože pomáhají předcházet některým civilizačním chorobám, jsou bohaté na minerální látky, zlepšují paměť a uklidňují.

Ano, takovýto Mikuláš vyjde o něco dráž než ten typický. Proč však šetřit na vlastních dětech? Proč je obdarovávat chutnými, ale nezdravými cukrovinkami, které svým obsahem negativně ovlivńují zdraví dítěte?

Každý rodič chce přece svým dětem dopřát to nejlepší, tak proč ne právě na letošního Mikuláše?