Přeskočit na obsah

Práce v sociální oblasti

Domelie: Práce v sociální oblasti

Pracovník v sociálních službách se řadí mezi pomáhající profese. Je to ale především specifická činnost, při které vzniká vztah mezi pracovníkem a klientem.

Práce v sociálních službách patří k profesím, které vyžadují jak fyzickou zdatnost, tak psychickou odolnost. Mnozí z nás si ani neumí představit, co všechno je náplní práce pracovníka v sociálních službách, dokud sám jeho služby nepotřebuje využít. Mnohdy je navíc tato pracovní pozice chybně zaměňována s pozicí sociálního pracovníka. Přesné vymezení obou povolání je možné najít v zákoně č. 108/2006 Sb. Ten vymezuje jak předpoklady pro výkon povolání pracovníka v sociálních službách, tak také jsou v něm zakotveny podmínky pro výkon tohoto zaměstnání.

Pracovní předpoklady

Pracovník v sociálních službách se řadí mezi pomáhající profese, z čehož je jasně patrné, co je hlavní náplní. Nejedná se však jen o pomoc při obslužné péči a nácviku denních činností, je to především činnost, při které vzniká vztah mezi pracovníkem a klientem. Nezbytností je tedy schopnost empatie, výborná schopnost komunikace a především tolerance a respekt k druhým. Klienti v zařízeních si k pracovníkům mnohdy vytváří vztah plný důvěry.
Sociální oblast je oborem, který se neustále rozvíjí a reaguje na moderní trendy. Nezbytností proto je, aby se pracovníci neustále vzdělávali a dokázali reagovat na měnící se potřeby klientů.

Kde je možné získat potřebné vzdělání

Takovou možnost nabízí například agentura Seduca formou speciálních seminářů. Jedná se o efektivní způsob vzdělávání v sociálních službách, který reaguje na moderní trendy a navíc je možné připravit seminář přesně podle požadavků dané instituce. Samozřejmostí pro výkon tohoto povolání je odborná způsobilost, kterou je možné získat hned několika způsoby. Kromě tradičního studia na vysokých či vyšších odborných školách s daným zaměřením, je možné absolvovat také akreditované specializační kurzy. Jedním z nich je kurz pro pracovníky v sociálních službách, který je určen všem, kteří by chtěli vykonávat profesi pracovníka v sociálních službách a splňují dané požadavky. Pro komplexnější informace můžete kontaktovat některého z pracovníků agentury. Potřebné kontakty najdete na těchto stránkách www.seduca.cz/kontakt.