Přeskočit na obsah

Práce na mateřské a rodičovské dovolené: Jakou potřebujete smlouvu a jak si můžete přivydělat?

Práce na mateřské a rodičovské dovolené - Blog - Domelie.cz

V dnešním příspěvku se budeme zabývat možností přivýdělku na mateřské a rodičovské dovolené. Blíže se podíváme na to, jestli si můžete přivydělávat v zaměstnání, kde jste pracovali před nástupem na mateřskou dovolenou, nebo v jiné práci, kterou si během mateřské či rodičovské dovolené najdete.

Práce na mateřské dovolené

Nejdříve začneme prací na mateřské dovolené, na kterou se vztahují ohledně přivýdělku mírně odlišné podmínky než na zaměstnání při rodičovské dovolené. Mateřskou dovolenou eviduje Česká správa sociálního zabezpečení, odkud se také vyplácí peněžitá pomoc v mateřství (PPM). Výše PPM závisí na výši výdělku (odvodů na nemocenské pojištění) z vašeho zaměstnání. Po dobu mateřské dovolené výslovně nesmíte vykonávat stejnou činnost, kterou jste vykonávali před nástupem na mateřskou dovolenou. Pokud budete chtít pracovat u stejného zaměstnavatele, musí vám změnit pracovní smlouvu. Vhodné je uzavřít například dohodu o pracovní činnosti (DPČ) nebo dohodu o provedení práce (DPP) na jiný typ práce, než na jaký máte uzavřenou smlouvu na hlavní pracovní poměr (HPP). Pokud jste měli před nástupem na mateřskou dovolenou podepsanou smlouvu na HPP, můžete vykonávat činnost na mateřské dovolené také jako OSVČ. Jestliže před nástupem na mateřskou dovolenou pracujete na hlavní pracovní poměr jako OSVČ, a tedy výše PPM se počítá z odvedených záloh ze živnosti, po dobu mateřské dovolené činnost za živnostenský list vykonávat nemůžete. Pokud jste před nástupem na mateřskou dovolenou byli OSVČ na vedlejší činnost, nevztahují se na ni po dobu mateřské dovolené žádná omezení.

Zaměstnání v šestinedělí

V šestinedělí se vztahují na výkon práce stejné podmínky jako během celé mateřské dovolené. Žena pracovat může, ale na zcela odlišný typ pracovní smlouvy a také musí vykonávat dle smlouvy jiný druh práce, než jakou měla na hlavní pracovní poměr před nástupem na mateřskou dovolenou. Stejně tak tomu je u OSVČ. Zaměstnavatel musí dodržet vyhlášku, která se týká rizikových povolání, ve kterých nesmí pracovat těhotné ženy až do porodu, ženy, které kojí, a také mladiství zaměstnanci.

Tatínek na mateřské dovolené

Nemůžete zůstat s miminkem doma a musíte se vrátit do zaměstnání? Peněžitou pomoc v mateřství může pobírat také tatínek dítěte. Otec může žádat o PPM od 6. týdne po porodu. V šestinedělí to není možné. Šestinedělí slouží k tomu, aby si žena po porodu odpočinula. Víte, jak se vypočítá výše PPM? Na webových stránkách České správy sociálního zabezpečení najdete podrobný návod.

Práce na rodičovské dovolené

Na rodičovské dovolené můžete pracovat, kolik hodin chcete, a také vás nemusí tížit pracovní smlouvy, musíte ale respektovat pravidla, která udává zákon. Dle zákona je potřeba zajistit dítěti celodenní péči, chcete-li chodit do zaměstnání. Pokud souběžně pracujete a pobíráte rodičovský příspěvek, nesmíte umístit dítě do školky, dětské skupiny, jesliček a podobného zařízení na déle než 46 hodin měsíčně a zároveň dítě nesmí dle zákona navštěvovat jesličky více než 4 hodiny denně. Typ pracovní smlouvy zde není rozhodující, protože rodičovský příspěvek vyplácí příslušný úřad práce a jedná se tedy o dávky státní sociální podpory, jež nejsou navázány na výši odvodů z práce, kterou jste vykonávali na HPP.

Ideální zaměstnání na rodičovské dovolené

Jak vypadá ideální zaměstnání na rodičovské dovolené? Záleží na vašich možnostech. Máte zajištěné hlídání nebo musíte brát děti všude s sebou? Pokud je nemá kdo pohlídat, budete se pravděpodobně poohlížet po práci online z domova, abyste mohli pracovat, když děti spí. Jestli je pohlídá babička, otevírá se vám širší pole působnosti.

Jak efektivně najít hlídání pro děti?

Nemáte babičku, která by se o děti postarala, ale můžete nastoupit na dobře placené místo v kanceláři? Najděte si chůvu. Na www.domelie.cz ji seženete pohodlně a rychle. Domelie je portál založen na sousedské výpomoci. V okolí svého bydliště si můžete najít paní na hlídání nebo úklid, která vám pomůže, když to zrovna potřebujete. Výhodou jsou nižší ceny za hodinu práce, než kdybyste si najali specializovanou agenturu. Vyhledávat můžete podle vložených profilů pomocníků, nebo si zadáte svůj inzerát, do kterého napíšete požadavky na chůvu, a začnou vám na něj chodit odpovědi. Kterou zvolíte možnost, záleží na vás.

Jak najít práci?

Hledáte práci s dětmi? Žádný problém. Podívejte se na www.domelie.cz, kde si z pohodlí domova vyberete práci ve vašem okolí. Můžete si činnost naplánovat tak, jak se vám bude hodit. Třeba v době, kdy se o děti může postarat tatínek. Na Domelii najdete pracovní nabídky z oblasti úklidu, hlídání dětí, péče o domácnost, můžete pomáhat s péčí o seniory, přivydělávat si kondičním cvičením, masážemi, jako kosmetička nebo jako domácí kutil. Aby bylo hledání výpomoci ještě snadnější, můžete se na webu zaregistrovat a využívat výhod pro členy Domelie.

Už víte, kde najdete chůvu?

Užitečné odkazy

Daněk, A. Mateřská a rodičovská dovolená v souvislostech zdravotního pojištění

Kompletní průvodce o PPM a rodičovském příspěvku (vydává ČSSZ a Úřad práce ČR)

Podrobné informace o rodičovském příspěvku a podmínkách vyplácení (ČSSZ)