Přeskočit na obsah

Péče o seniory: Doma nebo do domova?

  • od
Péče o seniory - Doma nebo do domova - Domelie

Téměř každý z nás se bude starat o své rodiče nebo příbuzné, kteří se z důvodu vysokého věku nemohou sami zaopatřit. Jaká úskalí s sebou přináší péče o seniory a kde hledat pomoc? V článku najdete užitečné rady ohledně příspěvku na péči o blízkou osobu, informace o podání žádosti do domova pro seniory a radu, kde hledat pečovatelku, která vám pomůže s domácí péčí.

Domov důchodců jako příspěvková organizace města

Domov pro seniory může být soukromou institucí, nebo bývá zřízen jako příspěvková organizace města. Ceny za poskytované služby u domovů, které jsou zřízeny jako příspěvkové organizace města, jsou podobné. Domov pro seniory nemůže účtovat více, než je uvedeno v prováděcí vyhlášce Ministerstva práce a sociálních věcí č. 505/2006 Sb. k zákonu o sociálních službách č. 108/2006 Sb. V současné době platí, že si domov nesmí říci více než 210 Kč denně za ubytování a úkony spojené s poskytováním bydlení, a 170 Kč denně za celodenní stravu. Ubytovací zařízení pojme průměrně 150 seniorů. Domovy pro seniory, které jsou zřízeny jako příspěvkové organizace města, patří k levnějším. Tyto domovy nemusí být uzpůsobeny pro seniory s trvalou indispozicí nebo se zdravotními problémy. Ve většině domovů je zprovozněn také „domov se zvláštním režimem“, ve kterém mohou bydlet osoby s chronickým duševním onemocněním. Každý domov má svá specifika. Podobnější informace o vámi vybraném domovu se dozvíte na internetu příslušné instituce (kompletní seznam domovů dle MPSV).

Jak podat žádost do domova pro seniory

Aby přijali seniora do domova, je potřeba vyplnit žádost, kterou stáhnete z webových stránek vámi vybraného domova důchodců. K žádosti je potřeba vyplnit vyjádření ošetřujícího lékaře.

Domovy pro seniory, které jsou příspěvkovou organizací města, poskytují sociální služby v nepřetržitém provozu. Zaměřují se na to, aby v nich našli místo senioři, kteří se nacházejí ve špatné sociální situaci, z níž nemají východisko. V domově dostanou ubytování, stravu a jsou v kontaktu se svými vrstevníky. Pokoje, jejich vybavení a počet lůžek, se liší domov od domova. Objevují se jednolůžkové, dvoulůžkové i třílůžkové pokoje. Jaké jsou podmínky přijetí do domova důchodců? Domov pro seniory dává zájemcům body dle věku (čím starší, tím více bodů), výše příspěvku na péči (IV. stupeň má nejvíce bodů), zdravotního stavu, sociální situace a dle zapojení blízké rodiny, která by se mohla o seniora starat. Hodnotící kritéria se mohou mezi domovy nepatrně lišit.

Vyplatí se soukromý domov pro seniory?

Soukromé domovy pro seniory bývají o poznání dražší než ty, které jsou zřízeny jako příspěvkové organizace města. Soukromé instituce vypadají moderněji a ubytuje se zde přibližně čtyřicet seniorů. Penzisté pobývají v jednolůžkových až třílůžkových pokojích a měsíční nájemné včetně stravy se pohybuje mezi 30 000 Kč až 45 000 Kč. Záleží na typu zařízení a na tom, jaké domov poskytuje služby. Instituce nabízí seniorům speciální cvičení, rehabilitaci nebo masáže a nejsou určeny pro nemocné, kteří se ocitli v tíživé sociální situaci. V tomto typu zařízení bydlí senioři, kteří mají omezené možnosti pohybu, potřebují speciální péči či cvičení.

Péče o seniory doma

Senioři dávají přednost domácí péči před umístěním do domova, ale ne každý má takové možnosti. Domácí péče má skryté náklady a přináší řadu úskalí – nemůžete chodit do zaměstnání, přijdete o svůj příjem, máte trvalé starosti, jste vyčerpaní. Senior pravidelně navštěvuje lékaře, potřebuje neustálou péči, která je velmi náročná. Problémem může být přístup do koupelny, na toaletu a celkově do bytu, pokud bydlíte v bytě bez výtahu. Náročné je přesouvat starého člověka na invalidní vozík a zpět do postele, obtížné se stává oblékání, krmení, každodenní činnosti.

Řekněte si o pomoc a najděte si pečovatelku

S péčí o seniora vám pomůže pečovatelka, která přijde k vám domů, když ji budete potřebovat – jednorázově nebo pravidelně. Širokou nabídku pečovatelek najdete na www.domelie.cz. Zde je kompletní seznam osob, které vám ulehčí práci. Pečovatelka vám pomůže s podáváním jídla, převlékáním, může vzít seniora k lékaři. Chcete o seniora pečovat sami, ale nestíháte domácí práce? Podejte inzerát na Domelie.cz a najděte si výpomoc v domácnosti, která se postará o úklid, nákupy, žehlení či mytí oken.

Máte nárok na příspěvek na péči?

Pokud je senior špatně pohyblivý, případně má trvalé zdravotní obtíže, můžete požádat o příspěvek na péči o blízkou osobu. Dle lékařského posudku se stanoví, kolikátý stupeň příspěvku můžete na péči o seniora dostat. První stupeň je nejnižší (880 Kč), čtvrtý nejvyšší (13 200 Kč). Na to, abyste získali příspěvek na péči, je potřeba vyplnit žádost a doložit lékařský posudek. Podrobné informace o příspěvku najdete na webových stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí.