Přeskočit na obsah

OSVČ na vedlejší činnost: Sociální a zdravotní pojištění a úlevy pro rok 2020

OSVČ-na-vedlejší-činnost-Sociální-a-zdravotní-pojištění-a-úlevy-pro-rok-2020 - Blog - Domelie.cz

Jaké jsou výhody a naopak povinnosti, máte-li živnostenský list a jste OSVČ na vedlejší činnost? V článku se dozvíte, zda musíte platit zálohy na zdravotní a sociální pojištění a také, jak se vás dotkne odpuštění odvodů na sociální a zdravotní pojištění v souvislosti s Covid-19 v roce 2020. Víte, kde najdete přivýdělek v místě vašeho bydliště?

Kdy pracovat jako OSVČ na vedlejší činnost

Na vedlejší činnost mohou pracovat osoby, které vykonávají zaměstnání, respektive činnost zakládající účast na nemocenském pojištění. Do této skupiny spadají zaměstnanci, za které zaměstnavatel odvádí řádné sociální pojištění dle zákona, dále osoby, které mají nárok na výplatu invalidního důchodu nebo jim byl přiznán starobní důchod, osoby, které mají nárok na rodičovský příspěvek nebo peněžitou pomoc v mateřství, jsou na nemocenské z důvodu těhotenství a porodu (jsou-li dávky vypláceny z nemocenského pojištění zaměstnanců). Do této skupiny spadají i osoby pečující o dítě mladší 10 let, které je na jejich pomoci závislé ve stupni I až IV a nezaopatřené děti.

OSVČ na vedlejší činnost lze považovat v tom kalendářním měsíci, v němž po část měsíce platil důvod výkonu vedlejší výdělečné činnosti (jeden z výše uvedených případů) a zároveň byl aktivní živnostenský list a osoba tuto činnost vykonávala.

 

Jaké jsou zálohy na sociální pojištění

Minimální zálohy na pojistné na sociální pojištění OSVČ u vedlejší činnosti nemusíte platit v případě, nedosahuje-li zisk rozhodné částky, která se každým rokem mění, respektive se zvyšuje. Pro rok 2020 činí rozhodná částka 83 603 Kč. Pokud byl zisk v minulém roce nižší než stanovená rozhodná částka, nemusí být OSVČ účastna důchodového pojištění a nemusí platit zálohy na sociální pojištění. Když zisk přesáhne rozhodnou částku, doplatí OSVČ odvody na sociálním pojištění při podání daňového přiznání a začne platit zálohy na sociální pojištění. Pro rok 2020 jsou stanoveny zálohy pro OSVČ na vedlejší činnost alespoň na 1018 Kč, avšak pokud byl zisk výrazně vyšší než rozhodná částka, je vhodné platit také vyšší zálohy, aby nebyl doplatek při ročním zúčtování příliš vysoký. Základ daně lze počítat buď skrze paušál (jako 40 %, 60 % nebo 80 %) dle vykonávané činnosti, nebo skrze reálné výdaje. Sazba odvodů na sociální pojištění činí 29,2 % z vyměřovacího základu, který se vypočítá jako 50 % příjmu z podnikání, respektive z jiné samostatné výdělečné činnosti, po odpočtu výdajů vynaložených na jeho dosažení, zajištění a udržení. Jinými slovy se vyměřovací základ spočítá jako polovina zisku, na níž se dále uplatní sazba 29,2 %.

 

Jaké jsou zálohy na zdravotní pojištění

Minimální zálohy na zdravotní pojištění pro OSVČ nejsou zákonem stanoveny, avšak v tomto případě se OSVČ na vedlejší činnost rozděluje na dvě kategorie. První jsou státní pojištěnci, tedy senioři, studenti a také osoby na rodičovské dovolené, stejně jako osoby, které pobírají peněžitou pomoc v mateřství. Státní pojištěnci musí hradit zálohy na zdravotní pojištění ve výši, kterou si stanoví na základě svých příjmů.

Druhou skupinou jsou osoby, které vykonávají zaměstnání na HPP nebo mají uzavřenou DPČ, respektive DPP, ze které jsou placeny minimální odvody na zdravotní pojištění. Tato skupina nemusí hradit zálohy na zdravotní pojištění.

Pro obě skupiny platí pro stanovení výše odvodů na zdravotní pojištění stejné podmínky. OSVČ na vedlejší činnost hradí pojistné dle výše příjmu, respektive dle výše vyměřovacího základu. Vyměřovací základ pro odvody na zdravotním pojištění se stanoví jako 50 % příjmu ze samostatné činnosti po odpočtu výdajů vynaložených na jeho dosažení, zajištění a udržení. Sazba z tohoto vyměřovacího základu činí 13,5 %.

 

Co se za samostatnou výdělečnou činnost nepovažuje

Pokud jsou příjmy z činnosti samostatným základem daně z příjmu fyzických osob, která je zdaněna zvláštní sazbou daně, nepovažují se za samostatnou výdělečnou činnost. Do této kategorie patří příjmy autorů, kteří publikují do novin, časopisů, televize i rozhlasu (autorské honoráře) a jsou vypláceny ze zdrojů plynoucích na území ČR (dle § 7 odst. 2 písm. a) zákona o daních z příjmů). Zároveň tato částka nesmí přesáhnout 10 000 Kč měsíčně. Dále se za OSVČ nepovažují příjmy z užití nebo poskytnutí práv z průmyslového vlastnictví.

 

Odpuštění záloh v souvislosti s Covid-19 pro rok 2020

V souvislosti s Covid-19 se plošně zrušila povinnost hradit minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění pro OSVČ na hlavní činnost za měsíce březen až září (šest měsíců). Tento benefit budou čerpat také OSVČ na vedlejší činnost, které mají aktivní živnostenský list a u nichž nedošlo v uvedených měsících k přerušení činnosti. Odpuštění platby na sociální pojištění pro OSVČ na vedlejší činnost je za jeden kalendářní měsíc 1 018 Kč. Zálohy na zdravotní pojištění se odpouštějí v plné výši, tj. si lze za jeden kalendářní měsíc odečíst 2 352 Kč.

Jak se odpuštění záloh projeví v ročním zúčtování? Za šest měsíců se u sociálního pojištění odečte částka 1 018 Kč. Pokud není OSVČ na vedlejší činnost povinna hradit minimální zálohy a zisk nedosahuje rozhodné částky, tento benefit se jí nedotkne. Jestliže měsíční zálohy převyšují 1 018 Kč, doplatí OSVČ rozdíl mezi těmito částkami. U zdravotního pojištění je možné po dobu šesti měsíců odečíst až 2352 Kč za jeden kalendářní měsíc. Pokud OSVČ hradí měsíčně méně, nelze nevyužitou částku čerpat po zbytek roku. Jestliže hradí více, doplatí rozdíl stejně jako v případě sociálního pojištění.

Pro zbývajících šest měsíců platí běžný režim a zálohy se neodpouštějí. Zálohy je potřeba odvádět opět od října.

 

Kde si přivydělat na živnostenský list

Milujete uklízení, rádi hlídáte děti nebo chcete pomoci s péčí o seniory? Na ww.domelie.cz najdete přivýdělek k vašemu stálému zaměstnání, studiu nebo k důchodu. Využijte volný čas efektivně a vydělávejte v místě svého bydliště. Zaregistrujte se zdarma na Domelie.cz, vytvořte si profil a pomáhejte domácnostem ve vašem okolí. Činnost můžete vykonávat na živnostenský list. Jakou práci najdete na Domelie.cz? U nás nalezete přivýdělek v oblasti hlídání dětí, úklidu domácnosti, můžete pomáhat s péčí o seniory, být domácí kutil, doučovat anglický, německý i český jazyk, pomáhat s doučováním matematiky i přírodovědných předmětů, být osobním trenérem i kadeřnicí.

 

Mohlo by vás zajímat

Užitečné informace najdete na webech

 

 

Odpuštění záloh na půl roku v souvislosti s Covid-19