Přeskočit na obsah

Mateřská není dovolená. To však muži uznají, až když ji zažijí na vlastní kůži

V současnosti čím dál víc slyšíme o tom, že na rodičovské dovolené zůstává otec. A není to pouze v případech, kde partnerka přináší do rodinného rozpočtu více peněz. Mnoho otců si chce vyzkoušet každodenní výchovu dítěte na vlastní kůži. A všichni po této zkušenosti přiznávají: mateřská není dovolená, je to dřina!

Všechno to, co prožívají ženy na mateřské, si vyzkoušel například i Dominik Landsman. Ten své každodenní útrapy začal dokonce i publikovat a díky svým zoufale-vtipným příspěvkům se stal velmi populárním bloggerem. Dá se říci, že právě Dominik Landsman otevřel téma otců na mateřské a poukázal na to, že zůstat doma vychovávat dítě není vůbec hračka.

Mužům na rodičovské se otevřely oči

Landsman sám ve svých příspěvcích přiznává, že mateřská dovolená má s dovolenou, jak ji známe, jen málo společného. To potvrzují i muži, kteří si vyzkoušeli mateřskou: uznávají, že zvládnout takovou zátěž je obdivuhodný výkon. Málokdy se totiž mluví o tom, že být na mateřské znamená být často fyzicky, ale i psychicky vyčerpaný, člověk musí zvládnout zorganizovat si povinnosti a také i čas. Ať už jde o čerstvě narozené děti, kdy se člověku nabourá celý režim, nebo větší děti, kterým je neustále třeba vymýšlet program a dohlížet na ně.

Být otcem na mateřské může být přínosné

Ačkoli se v Čechách na otce na mateřské díváme tak trochu s překvapením, v konečném důsledku tato „výměna“ za matku nemusí být na škodu. Mnozí novopečení tatínci totiž téměř nevědí nebo nemají zkušenost s tím, jak se postarat o svoje dítě. Právě na mateřské mohou získat zručnost v přebalování, oblékání, krmení, ale například i uklízení. Pro manželku se tak stanou obrovskou pomocí a co je nejlepší, prohloubí se jejich vztah s dítětem. A pokud by otec někdy musel zůstat s dítětem na určitou dobu sám, nebude to pohroma, ale naopak – situaci zvládne s lehkostí.

Myslíte si, že by některým tatínkům mateřská prospěla?

Ať už je u vás na rodičovské dovolené kdokoli, máme pro vás v souvislosti s ní dvě dobré zprávy:

Tou první je, že od června bude mateřská opět vyšší. Vyplácet se bude znovu ve výši 70 procent vyměřovacího základu mzdy místo současných 60 procent. Všem matkám bude také doplacen rozdíl mezi nižší a vyšší dávkou za předešlé měsíce. Opět si tak o něco polepšíte.

A ta druhá dobrá zpráva? Pokud se z jakéhokoli důvodu musíte vrátit z rodičovské dovolené do pracovního kolotoče, o vaše dítě se rády a odborně postarají hlídací chůvy z Domelie. Vyberte si ze seznamu hlídačku ve vašem okolí, a to podle vašich vlastních preferencí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *