Přeskočit na obsah

Léto: čas radosti i starostí. Už máte hlídání pro děti? Víte, jaké jsou možnosti?

Letní prázdniny. Už máte hlídání pro děti? Víte, jaké jsou možnosti? - Domelie.cz

Na letní prázdniny se děti školou povinné těší, protože je čeká volno, jezdí na tábory, lenoší u babičky a nemusí se učit. V létě jsou zavřené také školky a rodiče řeší, kam dítě umístit, protože jen málokdo si může vzít dovolenou na celé dva měsíce. Kam dát dítě, když je vaše mateřská školka zavřená? Soukromá školka, tábory nebo hlídání pro děti? Pojďme se podívat na to, jaké máte možnosti, když dítě nepohlídají babičky.

Když je vaše školka zavřená

V létě fungují školky v prázdninovém režimu. To znamená, že některé jsou zavřeny celé léto, jiné mají otevřeno za celé prázdniny jeden týden, případně déle. V praxi to znamená, že ve městě, nebo v městské části, by měla být otevřena alespoň jedna státní školka, do které můžete dítě dát. Je lepší, když o místo požádáte s dostatečným předstihem. Pokud jste tak neučinili a máte zájem o to, aby dítě do školky chodilo i v létě, zkuste se zeptat i na poslední chvíli. Jestliže tato možnost selže, můžete zkusit soukromou školku, nebo chůvu. Chůva se vyplatí, máte-li více dětí než jedno, a často vyjde levněji než soukromá školka. Jak poznáte, které školky jsou otevřeny? Podívejte se na prázdninový provoz mateřských škol ve vašem městě. V Praze najdete informace vždy na webových stránkách příslušné městské části, pod kterou spadáte, stejně tak v Brně či Ostravě.

A co soukromá školka o letních prázdninách?

Když jsou ve vašem okolí všechny státní školky zavřené, nebo děti z důvodu naplnění kapacity nepřijímají, můžete zkusit soukromou školku. Ceny se různí dle lokality, ve které se školka nachází, a dle zaměření. Za školky v Praze a v Brně zaplatíte více než za ty v menších městech. Montessori školky a jazykové školičky jsou dražší než klasické mateřinky bez bližšího zaměření. Cena se pohybuje od 7 000 Kč za měsíc až do 15 000 Kč za měsíc. Máte dvě a více školkových dětí? Mateřinky často poskytují sourozenecké slevy ve výši až 10 % na druhé dítě. Zajistit místo dítěti ve školce na poslední chvíli nemusí být snadné. Pokud se vám to nepodaří, můžete zkusit aupair na letní prázdniny, babičku na hlídání, nebo si zadejte poptávkový inzerát na hlídání dětí.

Příměstské tábory pro malé a větší

Další možností jsou příměstské tábory, do kterých mohou chodit i malé děti. Jak to funguje? Ráno okolo osmé hodiny dítě do tábora odvedete, večer si jej kolem páté hodiny vyzvednete. Tábory se nejčastěji pořádají v týdenních cyklech a jsou tematicky zaměřeny. Syna nebo dceru můžete přihlásit na výuku tenisu, zapsat na tancování nebo se bude starat o zvířátka, hrát si na piráty či poznávat život hmyzu.

Příměstské tábory pro malé a větší - Hlídaní pro deti - Letní prázdniny - Domelie.cz

Příměstské tábory fungují pro děti od čtyř let, ale ne všechny jsou pro ně vhodné. Doporučenou věkovou kategorii najdete vždy u tematického popisu táborů. Na tábor můžete zapsat i dítě, které navštěvuje druhý stupeň základní školy. Záleží na nabízených a aktivitách. Ceny se v průměru pohybují kolem 2500 Kč (na jeden týden včetně jídla), vyjma jazykových a sportovních táborů, které jsou dražší.

Klasický tábor daleko od domova

Tábory milují děti školou povinné. Školkové děti lze na klasický tábor bez rodičů jen těžko umístit. Letní tábory se pořádají na jeden, dva či tři týdny a jejich výhoda je v tom, že jednou aktivitou zaplníte dítěti spoustu volna. Tábory bývají tematicky zaměřeny. I zde platí, že čím dříve tábor zarezervujete, tím lépe. Není výjimkou, že bezprostředně před začátkem léta zůstane ještě pár volných míst, ale ty nejzajímavější tábory bývají obsazené. Cenově se různí a závisí na délce pobytu, zaměření a také na tom, zda dítě bydlí ve stanu či chatce. Na týden počítejte od 2000 Kč do 4000 Kč.

Kdy se rozhodnout pro profesionální chůvu?

Velkou roli hraje věk dítěte a také počet dětí, které potřebujete pohlídat. Čím je dítě menší, tím je pro něj chůva vhodnější. Naopak starší dítě více ocení kolektiv. Pro dvě a více školkových dětí se finančně vyplatí spíše chůva, pokud je nemůžete umístit do státní školky, na příměstské tábory jsou malé, případně není volná kapacita.

Kolik stojí hlídání pro děti?

Chůva si účtuje každou započatou hodinu. Cena je stanovena za jedno dítě a často každé další dítě pohlídá za zvýšení hodinové sazby. Za hlídání jednoho dítěte na hodinu zaplatíte okolo 140 Kč (a více). Každé další dítě bývá za poplatek plus 30 Kč (a více) k uvedené hodinové sazbě. Co se vyplatí? Máte-li kamarádku, která řeší stejný problém, můžete se domluvit s chůvou, zda by vám pohlídala dvě či tři děti najednou a o náklady se spravedlivým dílem podělíte.

Jaké jsou další možnosti?

Příliš mnoho dalších možností již není. Můžete se v rodině prostřídat a jeden týden může děti hlídat maminka, další tatínek, babička, strýček s tetou. Nemáte-li příbuzné, kteří by děti pohlídali, můžete se zkusit domluvit s kamarádkou, případně se zaměstnavatelem a pracovat z domova, či si vzít neplacené volno.