Přeskočit na obsah

Ambiciózní rodič nebo nešťastné dítě: Víte, kdy potřebuje žák doučování?

Kdy potřebuje žák doučování? - Blog - Domelie.cz

Uvažujete nad tím, zda vaše dítě potřebuje doučování? Pojďme se podívat na to, kdy je doučování potřeba a kdy to mohou být pro rodiče pouze vyhozené peníze. Zaměříme se také na to, jak často by měl žák doučování navštěvovat a kdy s ním začít.


Kdy je potřeba doučování

Doučování má smysl v tom případě, když si chce žák zlepšit prospěch ve škole, nejde mu naučit se danou látku z učebnice a rodiče mu nemohou z různých důvodů pomoci (nemají čas, v látce nejsou kovaní, raději přenechají prostor specialistovi). Doučování se vyplatí, pokud o to student skutečně stojí a sám se chce látku naučit. Pokud má zájem, jde vše snadněji a výsledky se ve škole zlepší. Pokud se dítě nechce učit a školu bojkotuje, doučování nemusí nést své ovoce. Kde je chyba? Na straně studenta, rodiče nebo učitele? Možná, že žák látku schválně ignoruje kvůli spolužákům nebo učiteli.

Lepší dříve než později

Kdy s doučováním začít? Vyhledejte pomoc včas. Lepší je dohnat zmeškanou látku dříve, a poté na ni nabalovat nové učivo, než se propadnout až k reparátu. Někteří rodiče a studenti nechávají výběr pedagoga na poslední chvíli, například poté, co čeká žáka reparát. Jenže ne každý student se za léto naučí to, na co měl ve škole celý rok. Proto je vhodnější této situaci předcházet a navštěvovat doučování pravidelně, začíst s ním včas. Pokud v pololetí nejsou výsledky dobré, může začít student docházet na doučování od začátku druhého pololetí, aby si vylepšil známky.

Doučování přes Skype

V moderní době existují moderní metody. Doučování přes Skype se stává stále oblíbenějším a není se čemu divit. Z pohodlí domova může žák poslouchat výklad, nemusí nikam dojíždět a ušetří čas strávený na cestě. Jenže ne všechny předměty je vhodné doučovat přes Skype. V některých případech je vhodnější osobní kontakt. Možná, že žák více ocení, když bude moci s učitelem mluvit doslova tváří v tvář při výuce matematiky nebo biologie.

Jak často na doučování docházet

Velice často navštěvují děti doučování jednou týdně. Vhodnější je, aby k lektorovi docházeli dvakrát týdně. Záleží na tom, jak naléhavě potřebují danou látku vysvětlit, zda jim hrozí reparát nebo zda se jen udržují ve svých znalostech. Jestliže si chce dítě zlepšit prospěch ve škole, je vhodné docházet na doučování dvakrát týdně. Pokud jde pouze o udržení znalostí, konverzaci v německém či anglickém jazyce, postačí docházet na doučování jednou týdně.

Ceny doučování

Ceny za jednu hodinu se odlišují dle regionů a také podle předmětu. Nejvyšší ceny jsou v Praze, v Brně, Ostravě nebo v Plzni. Nižší ceny jsou v okresních městech. Mezi nejdražší předměty patří anglický jazyk, matematika, český jazyk, francouzština, španělština nebo němčina. Levněji se vyučuje hra na hudební nástroje, zeměpis. Ceny za jednu hodinu se pohybují okolo 200 Kč až 300 Kč u lektora. Pokud bude žák docházet do speciální instituce, soukromé školy, která se doučováním zabývá, platí se za lekci, která v přepočtu vyjde na 300 Kč až 400 Kč. Lekce trvá v průměru 90 minut. Ceny a časy se mohou mírně odlišovat v závislosti na regionech nebo na předmětu, který zvolíte.

Kdy se dostaví výsledky?

Zlepšení žáka je velmi individuální. Výsledky se mohou dostavit za měsíc či za dva. Záleží na tom, v jakém předmětu student pokulhává a jak moc je ochotný se jej naučit. Pokud látku procvičuje doma sám a plní úkoly z doučování, dochází na něj pravidelně a aktivně se snaží, mohou se výsledky dostavit do měsíce.

Jak se připravit na přijímací zkoušky

Jestliže chcete, aby se dítě dostalo na prestižní střední školu, možná, že mu doučování pomůže přijímací zkoušky lépe zvládnout. Na přijímací zkoušky by se měl žák začít připravovat alespoň půl roku předem. Někteří studenti se na přijímací řízení připravují i celý rok. Záleží na typu školy, ze které se žáci hlásí, na znalostech, motivaci a chuti se učit. Zde by měla být příprava systematická, pravidelná, žák by měl dostávat od lektora cvičné příklady a v posledních týdnech před přijímacím řízením by si měl trénovat formu a způsob testů, aby ho nic nezaskočilo.

Jak poznat správného lektora

Výběr lektora je velmi těžký. Najít vhodného učitele je klíčové pro to, aby dítě látku pochopilo, rozvíjelo se a zároveň, aby rodiče nevyhodili peníze. Lektor by měl mít snahu dítě učit, být v oboru zkušený, mít za sebou kladné reference, a pokud možno také výsledky. Hodiny předem raději neplaťte a vždy si lektora nejdříve na několik týdnů vyzkoušejte. Jestliže nechcete, aby vaše dítě dojíždělo přes celé město, můžete se porozhlédnout po učiteli ve vašem okolí. Preferujete-li raději skupinovou výuku, může žák navštěvovat soukromé školy, které se doučováním zabývají. Zde budete platit za celý semestr a student bude na výuku docházet pravidelně ve stanovený den i čas.