Přeskočit na obsah

Jaký je rozdíl mezi DPP, DPČ, HPP a na jakou smlouvu pracovat?

Jaký je rozdíl mezi DPP, DPČ, HPP a na jakou smlouvu pracovat - Blog - Domelie.cz

Poohlížíte se po přivýdělku nebo novém zaměstnání? Sestavili jsme pro vás přehledné rozdíly mezi dohodou o provedení práce (DPP), dohodou o pracovní činnosti (DPČ) a smlouvou na hlavní pracovní poměr (HPP).

Dohoda o provedení práce

Dohoda o provedení práce je určena pro příležitostný přivýdělek v rozsahu 300 hodin ročně u jednoho zaměstnavatele. U jednoho zaměstnavatele můžete uzavřít více dohod, které nemají souběh, ale musí se v součinu vejít do rozsahu 300 hodin ročně. Jestliže budete dostávat výplatu do 10 000 Kč měsíčně, nemusíte z dohody o provedení práce odvádět sociální a zdravotní pojištění. Zaplatíte pouze srážkovou daň ve výši 15 %. Dohoda musí být uzavřena písemně. DPP bývá primárně určena pro přivýdělky, ale pokud nemáte žádné zaměstnání a jste například na rodičovské dovolené, můžete u zaměstnavatele podepsat prohlášení poplatníka o dani z příjmu a uplatnit si slevu na dani. Pokud prohlášení v daném roce nepodepíšete, můžete uplatnit vrácení srážkové daně v daňovém přiznání. Jak je to s ukončením spolupráce? Firma s vámi může ukončit spolupráci okamžitě, stejně tak vy můžete skončit ihned.

Dohoda o pracovní činnosti

Dohoda se uzavírá zpravidla na rok, ale můžete ji podepsat i na kratší dobu. Pokud pracujete na DPČ, můžete vykonávat rozsah pracovní činnosti maximálně do 20 hodin týdně. U jednoho zaměstnavatele můžete mít dle § 75 zákoníku práce uzavřenou pouze jednu dohodu. Z dohody zaměstnavatel strhává každý měsíc odvody na sociální a zdravotní pojištění, a to i v případě, že si měsíčně vyděláte do 10 000 Kč. Dohoda o pracovní činnosti je vhodná pro pravidelný přivýdělek k hlavnímu pracovnímu úvazku, hodí se pro rodiče na rodičovské dovolené. Jestliže nemáte žádný jiný příjem a nejste evidováni na úřadu práce, musíte zaplatit minimální odvody na zdravotní pojištění. Minimální odvody se vztahují na příjem od 3 000 Kč do 13 350 Kč měsíčně. Měsíčně musíte na zdravotní pojištění zaplatit 1803 Kč. Pokud máte DPČ jako přivýdělek, platíte minimální odvody na zdravotní pojištění ze své hlavní činnosti a váš příjem z dohody je nižší než 13 350 Kč, nemusíte odvádět minimální částku 1803 Kč, ale zaplatíte pouze odpovídající procento. Jestliže si na DPČ vyděláte méně než 3 000 Kč, nemusíte platit odvody na sociální a zdravotní pojištění (příklady dle ČSSZ najdete v článku). A jak je to s daněmi? Daně platíte stejně jako u smlouvy na hlavní pracovní poměr. Můžete podepsat růžové prohlášení, nebo můžete uplatnit slevu na poplatníka na dani z příjmu v daňovém přiznání. Výpovědní doba je u dohody o pracovní činnosti dva týdny jak ze strany zaměstnavatele, tak ze strany zaměstnance.

Smlouva na hlavní pracovní poměr

Smlouva na hlavní pracovní poměr se uzavírá na 40 hodin týdně. U vybraných profesí může být počet hodin snížen, a to i v případě plného úvazku. Veškeré náležitosti týkající se hlavního pracovního poměru upravuje Zákoník práce v části druhé, hlavě II. Pracovní poměr. Pracovní smlouva musí být uzavřena písemně. Zákon ukládá, že zkušební doma, tedy doba, kdy zaměstnanec může podat okamžitou výpověď, nebo s ním zaměstnavatel může na hodinu přerušit pracovní poměr, je stanovena maximálně na tři měsíce u klasických pracovních pozic a na šest měsíců u pozic pro vedoucí zaměstnance. Od ledna roku 2019 se zvýšila minimální mzda na 13 350 Kč, a tedy pracovní smlouva na plný úvazek nesmí být sjednána na nižší výplatu. Ze mzdy se odvádí minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění a také daň. Pokud nechcete, nebo nemůžete, pracovat na plný úvazek, můžete zaměstnavatele požádat o uzavření pracovní smlouvy na zkrácený úvazek. Výpovědní doba je uvedená ve smlouvě, avšak nejméně činí dva měsíce. Některé firmy sjednávají tříměsíční výpovědní dobu.

Kde najdete vzory pracovních smluv?

Pracovní smlouvu obdržíte při nástupu do zaměstnání. Pokud máte menší firmu a budete zaměstnávat svého prvního pracovníka, najdete vzory pracovních smluv ke stažení na internetu, například na webu Profesia.cz. Budete-li potřebovat, můžete vyplnit pracovní smlouvu také online.

Stručný přehled: Kdy uzavřít jakou smlouvu

DPP: Dohoda o provedení práce se uzavírá zpravidla při jednorázové činnosti, která trvá do 300 hodin ročně. Pokud je výplata do 10 000 Kč, neplatíte sociální a zdravotní pojištění a z výdělku odvedete pouze srážkovou daň ve výši 15 %.

DPČ: Dohoda o provedení práce se uzavírá na pravidelnou vedlejší činnost v rozsahu do 20 hodin týdně. Do 3 000 Kč měsíčně neplatíte sociální a zdravotní pojištění. Nad tuto sumu sociální a zdravotní pojištění odvést musíte. Daně ve výši 15 % platíte vždy.

HPP: Smlouvu na hlavní pracovní poměr, respektive na plný či zkrácený úvazek, uzavíráte u zaměstnavatele, u kterého budete denně docházet do zaměstnání. Z výdělku platíte sociální a zdravotní pojištění, respektive musíte platit minimální odvody na sociální a zdravotní pojištění.

Kde si najít ten nejlepší přivýdělek?

Na portále Domelie.cz, který zprostředkovává nabídky sousedské výpomoci, najdete zajímavé inzeráty z oblasti hlídání dětí, úklidu, kutilství i doučování. Na Domelie.cz můžete procházet pracovní nabídky dle lokality nebo pracovního zaměření, které vás zajímá. Pomocníci, kteří hledají přivýdělek, si mohou na Domelie.cz založit profil, na základě kterého se jim mohou domácnosti samy ozývat. Svou šanci na získání pracovní nabídky zvýšíte tím, když do profilu vyplníte veškeré údaje o sobě, pracovní zkušenosti, vzdělání a také vaše časové možnosti. Hledáte-li výpomoc, můžete zadat  inzerát. Do inzerátu napíšete své požadavky, koho přesně hledáte, lokalitu a hodinovou mzdu. Můžete se podívat také na profily pomocníků a kontaktovat je přímo.