Přeskočit na obsah

Jak vybrat kroužky pro děti na celý rok a kde sehnat pomoc s vyzvedáváním?

Vybíráte mimoškolní aktivity pro děti? Poradíme vám, jak zvolit vhodné zájmové činnosti a na co se při výběru zaměřit. Také se dozvíte, kde sehnat spolehlivé odvádění dětí na kroužky a pravidelné vyzvedávání ze školy.

Od kolika let dávat dítě na kroužky?

Každé dítě se vyvíjí jinak, proto je nástup na kroužky individuální. Tady neplatí čím dříve, tím lépe. S kroužky mohou děti začít už v mateřské školce. Mateřské školy nabízí za měsíční poplatek různé aktivity pro nejmenší ratolesti. Je na rodičích, zda budou děti na kroužky dávat. Vybrat si můžete tancování, angličtinu i keramiku. Je nutné začínat s kroužky už ve školce? Není. Záleží vždy na dítěti. Školkové děti, které ještě nechodí do školy, by měly kroužky navštěvovat až od druhé poloviny září nebo později. Současný nástup do školky a na nový kroužek je pro malé dítě velkou zátěží, kterou nemusí vždy dobře zpracovat. U prvňáčků vybírejte zájmové mimoškolní aktivity opatrně. Nástup do první třídy je pro dítě neobyčejnou změnou. Na kroužky může docházet například až od druhého pololetí.

Jak vybrat kroužky

Na tuto velmi těžkou otázku neexistuje snadná odpověď. Každé dítě může bavit něco jiného. Záleží čistě na tom, jak je orientované. Má rádo sportovní nebo umělecké aktivity? Malé dítě často neví, co by jej mohlo bavit. Proto je na rodičích, aby se rozhodli za něj. Možná během školního roku zjistíte, že vybraná aktivita dítě nebaví a nechce na ni chodit. V takovém případě jej raději nenuťte a zkuste společně zvolit něco jiného.

Aktivity pro děti ve velkých i malých městech

Ve větších městech je na výběr řada aktivit, které mohou děti po škole vykonávat. Mohou docházet na moderní tanec, karate, kreslení. Najdete zde soukromé školy či centra, která odpolední činnosti pro děti provozují. V menších městech nebývá nabídka zájmových činností tak pestrá, ale i zde se najde dobré řešení. Vyzkoušet můžete například základní umělecké školy, které malým zájemcům nabízí širokou škálu odpoledních aktivit. Návštěva základní umělecké školy vás finančně příliš nezatíží. Naopak k dražším aktivitám patří například tenis, hokej i krasobruslení.

Zájmové kroužky podle věku dítěte

Velkou roli při výběru kroužků by měl hrát věk dítěte. Pro školkové děti volte kroužky organizované přímo mateřskou školkou, případně mateřským centrem. Pro děti na prvním stupni vybírejte kroužky, které pro ně budou nejen naučné, obohacující, ale také zábavné. Pokud děti budou navštěvovat nějaký sport, měl by být počet tréninků přizpůsoben jejich věku a fyzické kondici.

Nábory a dny otevřených dveří

Vybrané sportovní oddíly, hudební kroužky i umělecky zaměřené kurzy pořádají nábory, případně se můžete přijít s dětmi podívat na den otevřených dveří. Uděláte si představu o tom, jak hodina funguje a také děti alespoň částečně zjistí, zda by je daná aktivita bavila či nikoli.

Jak dítě dopravit na kroužek

Dopravní dostupnost bývá pro rodiče jedním z nejdůležitějších kritérií, které rozhodují, zda dítě bude kroužek navštěvovat či nikoli. Malé děti je potřeba na kroužek odvádět a z kroužku je opět doprovodit domů. Vyzvedávání z kroužků bývá časovou zátěží – musíte si vzít volno v práci, případně volit zaměstnání na zkrácený pracovní úvazek. Vhodným řešením je najít hlídaní pro děti. Chůva malé dítě na kroužek dovede, počká na něj, a opět jej odvede domů.

Najděte levné a spolehlivé hlídání

Na Domelie.cz najdete spolehlivé a levné hlídání. Jak na to? Stačí, když zadáte inzerát, do kterého uvedete veškeré vaše požadavky na chůvu, která se bude o děti starat. Pokud vám stačí pouze vyzvedávání ze školy a odvod na kroužky, uveďte tuto skutečnost do inzerátu. Sami si můžete vybrat vhodnou chůvu i podle registrovaných hlídaček, které mají vytvořený profil na Domelie.cz. U profilů si přečtete také s hodnocení od minulých zákazníků.

Doučování přímo u vás doma

Hledáte doučování českého či anglického jazyka? Již v září víte, že dítě bude mít problémy s matematikou či fyzikou? Na Domelii najdete doučování podle svých představ. Zadejte inzerát, nebo kontaktujte lektora, který bydlí v místě vašeho bydliště.

Rady na závěr

  • Děti se mohou nadchnout pro některé kroužky jen proto, že do nich chodí také jejich kamarádi. Během roku zkuste zjistit, jestli jej náplň kroužku skutečně zajímá.
  • Malým dětem stačí dva kroužky týdně – jeden umělecký a jeden pohybový.
  • Jestli jste měli v dětství nějaký sen, stát se fotbalistou nebo baletkou, nevkládejte jej do svých dětí. I ony mají své sny a mohou být zcela odlišné, než byly ty vaše.