Přeskočit na obsah

Jak si vyrobit ozdoby z papíru a jiných materiálů

  • od

Vánoce se nezadržitelně blíží, připravte se na ně. Pokud rádi tvoříte, určitě se nechte inspirovat našimi tipy na vánoční ozdoby a dekorace. Stačit vám bude pár výtvarných potřeb a přírodniny, které najdete venku.

ozdoba_domelieVystřižené papírové ozdoby

Pomocí šablon nebo dle vlastních nákresů si vystřihněte papírová srdíčka, soby, sněhuláky, vločky, hvězdy, ryby, stromky a mnoho dalšího. Ty pak můžete dozdobit barevnými papíry, pastelkami, glitry nebo barvami ve spreji. Ozdoby použijte na vánoční stromeček, na okno, ledničku, poličky. Hodí se všude, a čím víc jich bude, tím líp.

Prořezávané 3D hvězdičky

Na barevný papír si načrtněte hvězdu. Poté ji řezákem vyřežte, nechte ji však na malém kousku přichycenou ke zbytku papíru. Pokračujte vyřezáním o dva milimetry menší hvězdy uvnitř a opět ji nedořízněte do konce. Takto postupujte, dokud vám to papír dovolí. Vnější hvězdu nakonec dořízněte a vyjměte. Hvězdy nadzvedněte, aby vynikl trojrozměrný efekt.

Ozdoby z přírodních materiálů

Na výrobu ozdob se hodí také borové šišky a vlašské ořechy. Použijte je buď v přírodním stavu, nebo je dozdobte stříbrnou či zlatou barvou, glitry a třpytivými barvami.

Ozdobičky z proužků

Vzpomínáte si na ně ze školy? Určitě jste ozdoby z papírových proužků také dělali. Na ozdoby stačí nastříhat centimetrové proužky bílých a barevných papírů vyšší gramáže. Poté z nich tvarujte a slepujte zvonky, hvězdy, srdce a všelijaké spirálové ornamenty. Na vánočním stromku jsou tyto ozdoby velmi efektní.

Papírové dárečky

Velmi pěkně vypadají také malé dárečky, které si snadno vyrobíte z prázdných krabiček od sirek a zbytků balicího papíru. Malé krabičky zabalte do papíru, zavažte mašličkou a je hotovo.

Hvězda z větviček

Opět velmi jednoduchá ozdoba, na níž potřebujete pouze větvičky a pevnější provázek nebo nit. Z pěti stejně dlouhých kousků vytvarujte pěticípou hvězdu a svažte ji dohromady. Hvězdu použijte samostatně jako dekoraci v interiéru, krásně bude vypadat i na vrcholu vánočního stromku.

Ušitá srdíčka

Z bavlněné látky si vystřihněte dvě srdíčka. Spojte je a sešijte dohromady, nechte si však malý otvor nesešitý. Vsuňte do něj vatu nebo speciální výplň do polštářů. Poté otvor zašijte. Srdíčka se hodí na stromek, na adventní věnec i jako ozdoba na dárky.

O Vánocích si odpočiňte, přečtěte oblíbenou knihu a vydejte se s dětmi sáňkovat. Užijte si sváteční dny a mějte se rádi. Přejeme vám hodně klidu a pohodu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *