Přeskočit na obsah

Jak si vybrat chůvu nebo pomocnici

Pustit do své domácnosti neznámého člověka je pro mnohé lidi nepředstavitelné. Jenže co dělat, když životní okolnosti vyžadují, abyste si najali výpomoc?

Objednali jste si už někdy člověka na výpomoc v domácnosti? Podle široké nabídky pomocné pracovní síly na internetu to vypadá tak, jako kdyby dnes babysitterku nebo doučovatele mohl dělat už skutečně kdokoli. Často se však stává, že až když pomocníka na úklid nebo pečovatele k babičce vyzkoušíte, zjistíte, co všechno se vám na jejich práci nelíbí.

Někteří lidé práci pečovatelky či pomocnice podceňují a vnímají jen jako jednoduchý způsob, jak si přivydělat – tím pádem se někdy stává, že najatý pomocník bere svou práci lhostejně. Dělá tak svým profesionálnějším kolegům špatné jméno a vzbuzuje v rodinách bezdůvodnou nedůvěru vůči poskytovatelům služeb v domácnosti.

Abychom vám pomohli odlišit kvalitní pomoc v domácnosti od spekulantů, sepsali jsme pro vás 6 pravidel, jak si vybrat výpomoc v domácnosti:

1. Dobře si prostudujte pozadí a pracovní zkušenosti

Hledáte-li chůvu k seniorovi, uklízečku nebo člověka, který vašeho školáka doučí němčinu, vyhněte se všeobecným inzertním portálům a novinám. Obvykle v nich dostanete pouze velmi stručné informace o tom, co dotyčný nabízí, ale nemáte možnost zjistit více o jeho profesním pozadí. Měla už paní na úklid v péči cizí majetek? Chůvě by se hodili alespoň základy zdravotní péče. A má vůbec doučovatel certifikát z jazyka? Kvalitní profil uchazeče, podle kterého můžete udělat užší výběr, se dozvíte většinou jen v agenturách nebo na portálech jako Domelie.cz, které se specializují výhradně na práce v domácnosti.

2. Ujasněte si rozpočet, který jste ochotni investovat

Objednat si výpomoc jednorázově dnes není pro peněženku příliš vysoká zátěž. Když však chcete hlídání, doučování či úklid na pravidelné bázi, musíte počítat s tím, že vaše výdaje budou z dlouhodobého hlediska citelnější. Takže ještě předtím, než oslovíte konkrétního člověka, ujasněte si, jaký rozpočet chcete do služeb v domácnosti investovat. Rovněž se musíte zamyslet i nad tím, co od pomocníka očekáváte. Chcete na doučování k maturitě matematikáře s 20-letou praxí? Pak se připravte na větší výdaje. A stejně tak v případě, že hledáte chůvu pro osobu s poruchami chování či specifickými potřebami.

3. Udělejte „výběrové řízení“ a prověřte ochotu a odpovědnost

Představte si, jak při výběru nového zaměstnance postupuje zkušený personalista. Má v rukou krásně připravený životopis plný okouzlujících informací, ale zaměstnat kandidáta dříve, než o něm získá i jiné reference, to by bylo jako kupovat zajíce v pytli. Proto si personalisté ověřují pracovní pozadí u předchozích zaměstnavatelů. Když to funguje, proč byste to měli dělat jinak? Díky možnosti hodnotit služby pomocníků vidíte na Domelie.cz v každém profilu průměrné hodnocení i slovní reference od rodin, které služby daného člověka využili v minulosti. A právě to vám pomůže k finálnímu rozhodnutí, který člověk je pro vás ten správný, vyberte si proto z kvalitních profilů.

4. Oslovte pečovatelku, pomocnici či doučovatele

Nikdy se nespoléhejte pouze na první volbu, ale proklikejte se více profily, než si uděláte „žebříček vítězů“. Z něj oslovte svého favorita, ale nechte si v záloze i další kontakty. Někdy totiž spolupráce hned na první pokus nevyjde a kvalitní pomoc na úklid může mít s blížícími se Velikonocemi plný kalendář nebo chůva nemá volno, právě když ji potřebujete k dítěti. Když už kontakt navážete a cenově i termínově si rozumíte, sledujte projevy v komunikaci. Odpovídá pomocník na vaše zprávy promptně? Je v dialogu ochotný, iniciativní a otevřený? Nezdráhá se před případným „pohovorem“, než se definitivně dohodnete?

5. Ujistěte se, že od spolupráce máte stejné očekávání

Tak jako při přijímání do řádného zaměstnání, i u pomocníků v domácnosti je velmi důležitá osobnostní souhra. V posledním kroku se tedy zaměřte zejména na to, zda se shodují vaše postoje a metody. Na úklid, pomoc s učením i hlídání má totiž každý svůj vlastní recept na úspěch a někdy vám postup toho druhého nemusí zcela vyhovovat. Ověřte si také, zda si rozumíte v otázce intenzity spolupráce – jak často, v jakém rozsahu a za jakou cenu hodláte služby využívat. Je babysitterka ochotna zůstat déle, pokud si to vyžádá nečekaná situace? Dokáže si doučovatel rozumně poradit s neposlušným dítětem? A umí váš nový pomocník jednat v krizových situacích, jako je například požár?

6. Nezapomeňte po každé spolupráci profil také ohodnotit

Když si svého pomocníka vyberete a vaše spolupráce proběhne, neváhejte mu zanechat svou referenci, ať už bude pochvalná nebo upozorní na slabší stránky. A to ze tří prostých důvodů. Pokud si odvedené práce opravdu vážíte, vaše doporučení danému člověku pomůže sehnat další zakázku. Naopak, pokud se má v čem zlepšovat, může díky vašim radám na svých slabostech zapracovat. Za druhé, ostatním rodinám a agenturám umožníte snadněji si vybrat skutečně kvalitní pomocnici či pečovatelku, vzpomeňte si přece na svou situaci na začátku hledání. A nakonec, dávejte profilem hodnocení a reference, protože půjdete příkladem, aby další rodiny dělali totéž. Pak se můžete spolehnout, že jejich reference pomohou v budoucnu i vám.

domelie.cz_2016_hodnoceni

Nově mohou všechny rodiny a agentury na Domelie.cz hodnotit profily, aniž by s nimi měli vyměněnou komunikaci prostřednictvím zpráv. Některé rodiny totiž kontaktovali pomocníky telefonicky a nevyužívaly zprávy, bez kterých jim hodnocení dosud nebylo umožněno. Změnili jsme to, abyste u nás našli stále kvalitnější lidi na hlídání, doučování a úklid. I tato práce má totiž své zásady a každý šikovný poskytovatel služeb v domácnosti to ví.

Najděte si kvalitní výpomoc v kategoriích:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *