Přeskočit na obsah

Hodinová manželka

Pracovních míst ubývá a podnikatelů rapidně přibývá. Právě o to může být složitější si vybrat činnost svého podnikání. Však pro paní Janu Adámkovou, nebo-li hodinovou manželku z jižní Moravy, to byla jasná volba.

uklid_domelieV době, kdy s touto podnikatelskou činností začínala, přesycenost trhu v této oblasti ještě nebyla. My jsme se zašli zeptat, jak se jí daří a co taková Hodinová manželka vlastně dělá.

Živnost vykonáváte již od října loňského roku, tak už určité zkušenosti máte. Proto nás zajímá, kdybyste měla možnost vrátit čas a svůj projekt rozjet znovu, je něco, co byste udělala jinak?

Svůj projekt jsem zvažovala dlouho před otevřením činnosti. Od základů bych neměnila nic. Jen chci časem přidat další služby.

Ceny za Vaše služby jsou celkem příznivé (žehlení 50 Kč za 1 kilo prádla, běžný úklid za 160 Kč za hodinu práce nebo hlídání dětí za 140 Kč na hodinu), chystáte se s v tomto roce zdražovat nebo ceny ponecháte na stejné úrovni?

Se zdražováním v dohledné době nepočítám. Přemýšlím, že vyjdu vstříc rodinám, které ocení hlídání dětí.

Máte již v této chvíli dostatek klientů, aby vás to uživilo, nebo plánujete o svém podnikání informovat další veřejnost? Pokud ano, pak jakým způsobem?

Tato služba je v mém okolí spíše novinkou, tak bude ještě chvíli trvat, než se lidé osmělí a osloví mě o pomoc. Veřejnost je a bude informována pomocí letáků, facebooku a vyhledávačů na internetu i zpravodajských novin. Více poptávky uvítám.

Co bylo podle Vás nejtěžším krokem v začátcích podnikání?

Jak už jsem zmínila, je to poptávka za novou službou. Pár zákazníků se mi přiznalo, že museli nejdříve vnitřně zabojovat s pomyšlením, že něco nezvládají a že potřebují pomoci.

Víme, že na začátek vám hodně pomohl úřad práce pořídit stroje. Kdyby se však v tu dobu nezadařilo a dotaci jste nezískala, myslíte si, že byste svoji živnost přesto rozjela?

Rozhodně ano. Tento způsob podnikání mě nadchnul, takže by mě asi nic nezastavil a pořízení strojů bych řešila jiným způsobem.

Víme, že uklízení Vás příliš nebaví, přesto jste šla do podnikání tohoto typu. Ještě v listopadu jste tvrdila, že to děláte jako pomoc druhý lidem a že je podle vás výzva vést svoji firmu. Stále máte tento pocit, nebo již po uplynutí dalších měsíců jste změnila názor? Nevadí vám celé dny uklízet?

Naopak, uklízení mě baví, jinak bych nemohla tuhle práci vykonávat. A činnost je to velmi různorodá – uklízení, hlídání dětí, čištění koberců a čalounění, doprovod na úřady či k lékaři. Denně potkávám zajímavé lidi a to mě baví.

Na co je, podle Vás, důležité si při výkonu této činnosti dávat velký pozor?

Mám klíče od některých svých klientů a cítím velkou zodpovědnost, za jejich majetek a jejich domácí mazlíčky!

Nebojíte se konkurentek, které jistě brzy přijdou do odvětví?

Je jasné, že se někomu moje knowhow zalíbí a bude se snažit mě kopírovat. S konkurencí počítám. Každopádně sázím na svoji pečlivost a empatii a výsledkem jsou moji doposud spokojení zákazníci, za které jsem vděčná.

Víme o Vás, že zastáváte individuální přístup k zákazníkovi, a věříte, že se vždy můžete domluvit. Stalo se vám už někdy, že jste se prostě nedomluvila se zákazníkem? Pokud ano, na čem například?

Moji klienti pokaždé vědí, co chtějí a já vím, co jim mohu splnit a co ne. Myslím,že jsme se vždy na všem dohodli.

Protože se jedná o živnost jako jakoukoliv jinou, je třeba i zde všechno pečlivě dokládat a jak víme, administrativa zabere celkem dost času. Zpracováváte si všechno sama nebo na tuto práci někoho najímáte?

Není jednoduché na vše myslet, proto jsem si vytvořila systém, tabulky a grafy, které mně hezky ukazují přehledy jednotlivých služeb. Co se týká účetnictví, využívám služeb odborníka.

Jistě máte z Vaší práce jak zážitky dobré, tak i špatné, nás však zajímá, jaký je Váš nejhorší zážitek?

Zážitky mám hezké.

A kterou činnost jako Hodinová manželka vykonáváte nejraději?

Ráda lidem čistím koberce a čalounění. Když vidím, jakou špínu jim vytahám třeba ze zmíněného koberce, tak mám dobrý pocit z dobře vykonané práce. Velice mě potěšil telefonát jedné paní, která mi volala dva dny po mém čištění: ‘‘Paní Adámková, mně se tak dobře dýchá!“ A to jsou chvíle, kdy člověk pochopí, že jeho práce dává smysl.

Je skvělý nápad, že nabízíte i dárkové poukazy, přesto je to novinka, lidé to neznají, a proto se ptáme, zda-li si tento produkt lidé kupují.

Máte pravdu, neznají. Dárkové poukázky nejsou moc obvyklé. Ale pevně věřím, že se dárkové poukazy uchytí! Není snadné vymyslet dárek třeba babičce, a nebo osamělému dědečkovi, kteří mají vše a neocení nové věci. A takový dárek ve formě pomoci je někdy k nezaplacení!

Všichni víme, že starat se o děti, vlastní domácnost nebo plnit přání klientů zabere opravdu mnoho času. Proto nás zajímá, jestli je u vás doma dokonale uklizeno nebo spíše nepořádek?

Stoprocentně naklizeno doma nemáme. Velmi chápu zákazníky, kteří využívají mých služeb, protože jsem sama máma dvou dětí a vím, jaké to je, když člověk na jedné straně bytu skončí s úklidem a na druhé straně může začít znovu. A to je jeden z impulzů, proč jsem se rozhodla pro právě tohle podnikání.

Určitě je mnoho lidí, kteří řeší stejné situace jako já.

Maximálně vytížené mamince dvou dětí moc děkujeme za její čas a za upřímné a přínosné informace o podnikání. Přejeme jí hodně úspěchů a především spokojenou klientelu, která se snad bude jenom rozšiřovat.

Bc. Vendula Kavalcová, DiS., autorka je externí spolupracovnicí portálu Finanční gramotnost do škol

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *