Přeskočit na obsah

Dvě perspektivy: Proč jsou dvouleté děti ve školce problém?

Proč jsou dvouleté děti ve školce problém? - Domelie.cz

Díky podpoře Senátu by nemusely mateřské školy povinně přijímat od roku 2020 dvouleté děti. Přijímání dvouleťáků do školek má své příznivce, ale také odpůrce. To, zda se nyní dvouleté dítě do školky dostane, záleží na rozhodnutí ředitelů a ředitelek mateřských škol. Je taková situace správná a patří dvouleté děti do školky?


Do tří let doma: U nás v České republice

Psychologové se shodují, že děti by měly vyrůstat do věku tří let doma a trávit čas s rodiči, nikoli pobývat pět dní v týdnu po osm hodin denně ve školce. Někteří dokonce upřesňují, že ne každé dítě je ve věku tří let na školku zralé. Pokud děti na školku nejsou připraveny, mají rodiče nástup do mateřinky odložit. Jenže ne každá žena může být s dětmi doma tak dlouho. V České republice je jedna z nejdelších rodičovských dovolených na světě. Jen u nás může být žena s dítětem doma až čtyři roky. Zaměstnavatel je dle zákona povinen držet matce pracovní místo tři roky. Na rodičovské dovolené si může přivydělávat prací na částečný úvazek, pracovat z domu, on-line.

Když nemáte na vybranou

Co když žena nemůže být s dítětem doma? Do práce ji mohou tlačit různé důvody. Jedním z nich může být například nešťastná událost v rodině, kdy partner přijde o práci, v horším případě se mu stane vážný úraz a žena musí nastoupit do zaměstnání. Rozvedené matky nemají na výběr, nastupují do práce dříve a dítě se snaží umístit do školky. V takových situacích se nedá nic dělat. V současnosti, dle platné legislativy, mohou ředitelé a ředitelky mateřských škol dvouleté děti přijmout, ale není to jejich povinnost.

Nová legislativa: Plošně do školky ve dvou letech

Dle nové legislativy budou muset mateřské školky přijmout všechny dvouleté děti, jejichž rodiče projeví o umístění ve školce zájem. Novela má vstoupit v platnost 1. září 2020. Nyní se za každé dítě ve třídě, které je mladší tří let, snižuje maximální počet dětí ve třídě o dvě. Ve třídě mohou být maximálně tři dvouleté děti. Jenže je skutečně potřeba nařizovat školkám, aby přijímaly dvouleté děti? Bude po takové službě poptávka ze strany rodičů? Školky budou muset projít rekonstrukcí, aby splnily zákonem stanovené požadavky. Rodiče sice nebude nikdo nutit, aby děti do školky dali, ale mateřinky se budou potýkat s personálními problémy, nebudou moci odhadnout, kolik rodičů bude mít o novou službu zájem.

Co je potřeba k provozu školky

Provoz je náročný po legislativní i technické stránce. Podmínky pro otevření a provoz mateřinky pro děti od tří let upravuje školský zákon, vyhláška č. 14/2005 Sb., o předškolním vzdělávání, vyhláška č. 107/2005 Sb., o školním stravování a vyhláška č. 410/2005 Sb., o hygienických požadavcích na prostory a provoz zařízení a provozoven pro výchovu a vzdělávání dětí a mladistvých. Jestliže se v mateřské školce vzdělávají děti od dvou let, je povinností ředitelů školek zajistit jim takové podmínky, aby mohly děti školku navštěvovat. Pokud by školky plošně přijímaly dvouleté děti, musí pro ně upravit hygienické zázemí. Ve školce musí být navíc nočníky, které jsou desinfikovány, a vymývány. V umývárně musí být přebalovací stůl, který zajistí dítěti intimitu a zároveň bude v blízkosti umyvadla pro zaměstnance. Pleny jsou považovány podle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech, za odpad představující biologické riziko, musí být proto vhazovány do krytého nášlapného koše. Vše se řídí zákony a vyhláškami. Například i to, jak se vyhazují pleny, jak se s nimi nakládá.

Z jiného úhlu: A co na to mateřské školky?

Školky na dvouleté děti nejsou připraveny. Obce nemají finanční prostředky na rozšíření kapacit a případnou rekonstrukci, která se vztahuje na prostory, ve kterých budou dvouleté děti spát, na umývárny, sociální zařízení a herny. Ve školkách chybí přebalovací pulty a personál, který by batolatům věnoval větší péči než starším dětem.

Proč jsou dvouleté děti ve školce problém? - Domelie.cz

Poměrně zajímavý názor na celou situaci sepsali ředitelé a ředitelky mateřských školek. Otázku, zda dvouleté dítě do školky patří či nikoli, nelze plošně zodpovědět, neboť každé dítě se vyvíjí individuálně. Některé může být na pravidelnou návštěvu školky ve dvou letech zralé, jiné být nemusí. Pedagogové odkazují na psychologa prof. Zdeňka Matějčka, který jako potřebu malých dětí označil jistotu a bezpečí. Nemá-li dítě pocit jistoty a bezpečí, vzniká u něj stres a delší přítomnost stresu zablokuje chuť otevřít se novým věcem.

Dále ukazují na velikost mateřské školky. Ve velké školce může ředitel či ředitelka vyčlenit speciální třídu pro dvouleté děti, ale v malé školce na malém městě to není z kapacitních důvodů možné. V jednotřídkách budou spolu děti dvouleté i pětileté, a to ve větším počtu. Pracovat v takovéto skupině bude stresem pro všechny zúčastněné. Děti navštěvují mateřskou školku denně, některé v rozsahu až 10 hodin za den. Pro malé děti by bylo vhodnější docházet do školky na několik hodin denně a pouze pár dní v týdnu.

Kam s ním?: Do dětské skupiny

Dítě mladší tři roky může docházet do soukromých jesliček na několik hodin v týdnu. Jenže tuto možnost si nemůže každá rodina z finančních důvodů dovolit. Dvouleté dítě je možné umístit do dětské skupiny, kterých je v České republice přibližně na 640. Dětskou skupinu definuje zákon č. 247/2014 Sb., o dětské skupině, v platném znění. Dětská skupina se primárně stará o děti od dvou do tří let, naproti tomu mateřinka má charakter předškolního vzdělávání.

Přijímání dvouletých dětí do školky by mělo záviset na tom, zda jsou k návštěvě školky zralé a nikoli na konkrétním zákoně. Samozřejmě, že může nastat situace, kdy je potřeba, aby dítě navštěvovalo školku z důvodu nemoci, rozvodu, finanční potřeby zabezpečit rodinu. V takových případech je nutné dítě do školky umístit, nebo hledat adekvátní hlídání. Tím může být například již zmíněná dětská skupina, babička na hlídání, aupair, chůva, soukromé jesličky. Rodiče mohou kontaktovat státní školku a vyložit řediteli či ředitelce svou situaci. Rozhodnutí o přijetí je právě v jeho či její kompetenci. Těchto případů není tolik na to, aby byla nutná drahá rekonstrukce školek, navyšování personálu a ukládání zákonné povinnosti přijímat dvouleté děti.

Shrnutí: Dva a tři je rozdíl, stejně jako školka a jesle.

Sečteno a podtrženo. Problém přijmout dvouleté děti do školky spočívá ve dvou závažných bodech. Na jedné straně stojí obava z toho, že do většího kolektivu dětí přijdou i takové, které nebudou psychicky zralé na to, aby si mohly s ostatními dětmi hrát a nestrádaly. Na straně druhé stojí praktické problémy – zcela nepřipravené zázemí v mateřských školkách pro dvouleté děti. Ve školkách chybí přebalovací pulty, hračky pro batolata, nejsou zajištěny bezpečnostní a hygienické podmínky, stejně tak se školky budou potýkat s personálními problémy v důsledku zvýšení počtu tříd, byť by se počet dětí navýšil nepatrně. Možná, že by místo školského zákona bylo vhodnější zavést více dětských skupin.

Užitečné odkazy