Přeskočit na obsah

Druhý liberační daňový balíček vstoupil v platnost. Podívejte se, co se změnilo

  • od
Druhý liberační daňový balíček vstoupil v platnost. Podívejte se, co se změnilo - Blog - Domelie.cz

Od 1. 7. 2020 nabyl účinnosti zákon č. 299/2020 Sb. tkz. „Druhý liberační daňový balíček“, kterým se změnily některé daňové zákony v souvislosti s výskytem Covid-19. Jaké benefity z nového zákonu vyplývají?

 

Zpětné uplatnění daňové ztráty

Novelizují se vybraná ustanovení zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, která se vztahují k uplatnění daňové ztráty jako položky, kterou je možné odečíst od základu daně. Podle § 34 odst. 1 ZDP je možné uplatnit daňovou ztrátu za dva roky zpětně. Možnost uplatnění daňové ztráty se chápe jako položka odčitatelná od základu daně na dvě zdaňovací období předcházející zdaňovacímu období, v němž je prokázána daňová ztráta. Za obě předcházející období je možné uplatnit daňovou ztrátu úhrnem až do výše 30 000 000 Kč.

Je stanovena zákonná fikce pro datum podání dodatečného daňového přiznání, pokud se podává s řádným DP a uplatňuje se daňová ztráta. Dále se poplatník vzdává práva na uplatnění daňové ztráty jako položky odčitatelné od základu daně ve zdaňovacích obdobích následujících po období, za které byla stanovena. Toto oznámení musí být provedeno ve lhůtě pro podání daňového přiznání za období s uvedenou daňovou ztrátou a nelze jej vzít zpět. Poplatník uvede, jakou daňovou ztrátu za konkrétní období uplatňuje a v jaké výši.

Daňovou ztrátu za rok 2020 bude možné v daňovém přiznání (termín podání je 1. 4. 2021) dodatečně uplatnit v základu daní z příjmů za roky 2019 a 2018.

 

Uplatnění očekávané daňové ztráty

Již během roku 2020 lze uplatnit odhadnutou ztrátu roku 2020 v základu daně z roku 2019. Očekávanou daňovou ztrátu lze uplatnit zpětně za první bezprostředně předcházející období. Výše očekávané daňové ztráty nesmí přesáhnout 30 000 000 Kč. Jestliže nebude tato očekávaná daňová ztráta pravomocně stanovena v očekávané výši, bude muset poplatník podat dodatečné daňové přiznání. Tiskopisy k vyplnění najdete online na webových stránkách Finanční správy.

 

Změna výše DPH pro vybrané subjekty

Od 1. července 2020 se mění zařazení vybraných služeb do druhé snížené sazby DPH. Nově do druhé snížené sazby ve výši 10 % spadají ubytovací služby, vstupenky do divadel, cirkusů, zábavních parků, na koncerty, do muzeí, zoologických zahrad, kin, na výstavy (a podobně). Do druhé snížené sazby se zařazují také vstupenky do botanických zahrad, přírodních rezervací a národních parků, stejně jako jsou do snížené sazby DPH zařazeny vstupenky na sportovní události, použití krytých i nekrytých sportovních zařízení ke sportovním činnostem a služby související s provozem rekreačních parků a pláží, služby tureckých lázní, saun, parních lázní a solných jeskyní či doprava lyžařskými vleky.

Kterých aktivit se snížená daňová sazba netýká? Například sportovních kurzů, kde platí stále sazba DPH ve výši 21 %. Daň se přiznává k datu úplat. Tj. byla-li uzavřena kupní smlouva, respektive byla-li přijata úplata, stejně jako uskutečněno daňové plnění, před 1. 7. 2020, je na položku uplatněna sazba platná před účinností novely.

Pokud si nejste jisti, jakou sazbu daně zvolit, můžete využít podrobného návodu na webových stránkách Generálního finančního ředitelství, případně uplatnit institut tzv. závazného posouzení.

 

Změna sazeb silniční daně pro vozidla nad 3,5 tuny

Novelizuje se zákon č. 16/1993 Sb., o dani silniční, ve znění pozdějších předpisů, kdy se snižují sazby daně v § 6 odst. 2 zákona o dani silniční o 25 %. Sazby se budou používat pro celé zdaňovací období v roce 2020 a pro následující daňové období a platí pro všechna vozidla nad 3,5 tuny, která jsou vymezena § 5 písm. b) a c) zákona o dani silniční, vyjma osobních automobilů. Pokud již poplatník zaplatil zálohu na daň za vozidlo před nabytím účinnosti novely zákona, bude mu částka na další vyměřenou daň snížena o tento přeplatek. Přeplatek se nevrací. Sníženou sazbu daně lze zohlednit již při platbě daně k 15. 7. 2020.

 

Osvobození od daně z nemovitých věcí z důvodu mimořádných událostí

Ustanovení §17 a novelizuje zákon č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitých věcí, podle kterého je možné, aby obce osvobodily nemovité věci od daně z důvodu mimořádné události, mezi které patří povodně, vichřice, sucho či pandemie, stejně jako opatření vyvolané krizovými opatřeními dle krizového zákona. Nejdéle je možné uplatnit osvobození po dobu 5 let. Toto osvobození lze stanovit i za uplynulé zdaňovací období. Obec musí osvobozené nemovité věci vymezit v obecně závazné vyhlášce vydané do 31. března roku 2021. Poplatník toto osvobození uplatní v daňovém, respektive dodatečném daňovém, přiznání.