Přeskočit na obsah

Drobné opravy v nájemním bytě: Kdo je hradí a jak sehnat řemeslníka levně?

Drobné opravy v nájemním bytě blog post cover

Bydlíte v nájmu nebo pronajímáte byt a řešíte drobné opravy? V článku pro vás máme vysvětlení pojmu drobných oprav. Dozvíte se, do jaké výše drobné opravy v nájemním bytě hradi nájemce, od jaké výše pronajímatel, a kde seženete levného domácího kutila.

Co hradí nájemce a co pronajímatel?

Podle § 2257 nového občanského zákoníku (NOZ) udržuje pronajímatel po celou dobu nájmu byt a dům ve stavu, který je způsobilý k užívání. Nájemce provádí a hradí pouze běžnou údržbu a drobné opravy, které souvisí s užíváním bytu. Jenže celé dva roky NOZ neuváděl, co jsou to běžné úpravy a do jaké výše je hradí nájemce a od jaké pronajímatel. Celou situaci objasnilo až nařízení vlády č. 308/2015 Sb., které nejasné pojmy dobře definuje, a tím značně usnadní domluvu mezi pronajímatelem a nájemcem. Nařízení uvádí, co je běžná údržba bytu, co jsou to drobné opravy podle věcného vymezení i dle výše nákladů, a také specifikuje roční limit nákladů.

Běžná údržba bytu dle § 2

Podle paragrafu 2 nařízení vlády je běžnou údržbou bytu udržování a čištění bytu a také údržba samotného vybavení bytu. Běžnou údržbou se rozumí například malování, oprava omítek, čištění podlah či tapetování. K běžné údržbě patří také udržování zařízení bytu ve funkčním stavu, pravidelné prohlídky a čištění předmětů.

Co jsou to drobné opravy?

Nařízení poměrně přesně vymezuje pojem drobných oprav. Jsou to takové opravy, které se týkají vnitřního vybavení bytu. Za drobné opravy se podle věcného vymezení považují opravy jednotlivých částí oken, dveří, výměna vypínačů nebo zásuvek, oprava vodovodních výtoků, van, výlevek dřezů a podobně. Mohli bychom tyto opravy stručně shrnout jako drobné domácí práce. V paragrafu 4 nařízení vlády najdete přesný výčet oprav podle věcného vymezení. Nařízení také specifikuje drobné opravy podle výše nákladů. Dle paragrafu 5 se za drobné opravy bytu a jeho vybavení považují výměny jednotlivých předmětů či jejich součástí, pokud náklady na opravu nepřesáhnou 1000 Kč. Jestliže na sebe související opravy navazují, náklady na každou dílčí opravu se sčítají. Nájemce hradí náklady na dopravu. Konečně paragraf číslo 6 definuje roční limit nákladů. Ten uvádí, že pokud přesáhne součet drobných oprav v kalendářním roce částku ve výši 100 Kč/m2 podlahové plochy bytu, další opravy v daném kalendářním roce již nejsou považovány za drobné opravy.

Co to v praxi znamená?

Finanční limit na jednu opravu je podle nařízení vlády 1000 Kč. Do tohoto limitu se počítá například i to, měníte-li u jednoho spotřebiče (kotle, vany, vodovodu) více součástek. Drobné opravy v bytě, například ucpaný odtok, špinavou zeď nebo ulomený ventilek od topení, opravuje nájemce sám na vlastní náklady. Roční limit na opravy by neměl přesáhnout stonásobek podlahové plochy. Jinými slovy, jestliže bydlíte v bytě o rozměrech 75 m2, neměl by roční limit na opravy přesáhnout 7 500 Kč.

Jak sehnat levného řemeslníka?

Jestli jste sháněli opraváře, údržbáře, řemeslníka, instalatéra nebo malíře, jistě jste si všimli, že jejich hodinové mzdy možná převyšují vaši hodinovou sazbu v práci. Kde sehnat levného pomocníka, který by vám pomohl s běžnou opravou nebo údržbou bytu? Podívejte se na www.domelie.cz, kde najdete levnou sousedskou výpomoc. Domelie je portál, který funguje na principu sousedské výpomoci, což v praxi znamená, že k vám domů přijde kutil z místa vašeho bydliště a pomůže vám s opravou. Na Domelii můžete také zadat inzerát, ve kterém uvedete, jaké konkrétní požadavky na kutila máte, co potřebujte opravit, kdy by se vám oprava hodila a kolik do ní můžete investovat. Na inzerát se vám ozvou kutilové, kteří bydlí nedaleko vás. Můžete si prohlédnout profily pomocníků, kteří jsou na Domelii registrovaní. Najdete u nich i hodnocení. To sepsali lidé, kteří s daným pomocníkem mají osobní zkušenost.

Kolik stojí hodinový manžel?

Cena za hodinového manžela se pohybuje okolo 300 Kč až 350 Kč za hodinu. Každý hodinový manžel, nebo agentura, ve které pracuje, stanovuje ceny trošku jinak. Ceny se účtují od započaté čtvrthodiny nebo půlhodiny, někdy se počítá první hodina jako celá, i když využijete službu jen na 20 minut. K sazbě musíte připočítat také dopravu a případné náklady na materiál. Řemeslník může být ještě dražší než hodinový manžel. Záleží na kraji, ve kterém budete danou službu poptávat a také na tom, co potřebujete opravit. Na www.domelie.cz najdete kutila levněji. Ceny se pohybují již od 150 Kč na hodinu a záleží vždy na tom, za jsou sazbu bude ochotný vámi vybraný kutil pracovat.

S čím vám může kutil pomoci?

Proč využít sousedskou výpomoc?

Jestli potřebujete pročistit odpad, spravit topení a nevíte si s opravou rady, vyberte si domácího kutila na Domelie.cz. Najdete zde solidní profily pomocníků, kteří vám s opravou pomohou a ještě ke všemu za rozumnou cenu. Proč? Třeba právě proto, že bydlí v místě vašeho bydliště, nemají náklady na cestování, nemusí řešit parkování auta, nebo jízdu MHD, práci si naplánují ve svém volném čase a budou za menší přivýdělek rádi.