Přeskočit na obsah

Děti, dospívání a rodiče

Je toho hodně, co se mění a co je pro dospívajícího jedince nové. Není se tedy co divit, že je to na jeho chování znát a vás to může pěkně potrápit. Vaše hodné, milé a poslušné dítě, ale i vaše zlobivé a svéhlavé dítě se najednou promění v osobnost, která je přecitlivělá, diskutuje vždy a o všem a má pádné argumenty, ptá se po smyslu pravidel a norem, ptá se dokonce i po smyslu života. Zatímco dřív bylo schopné brát většinu věcí tak, jak jsou, teď je zpochybňuje a hledá vysvětlení všude možně, i tam, kde se vám to zrovna moc nelíbí.

Dospívání dětí je zkouškou rodičovské odolnosti

Jeho chování je najednou jaksi podivně extrémní, nepředvídatelné a jen těžko na první pohled pochopitelné. Navíc tráví více času mimo domov a je ovlivňováno nejrůznějšími kamarády. Je vystaveno mnoha pokušením, která se ho dříve v podstatě nedotýkala – venku číhají drogy, alkohol, cigarety, lidé, kteří mohou chtít dítě zneužít, a podobně.

Mezi typické projevy v pubertě (období od deseti či jedenácti zhruba do patnácti let) patří:

  • zvýšená kritičnost, zejména ve vztahu k autoritám,
  • potřeba zpochybňovat zažité normy a hodnoty a diskutovat o nich,
  • hledání vlastní, lepší pravdy,
  • časté přemýšlení o sobě,
  • hledání sebe sama,
  • zvýšená nejistota a pochybnosti o sobě, o vztazích, o světě,
  • potřeba někam patřit, najít si své místo ve světě,
  • zvýšený zájem o vlastní vzhled a s tím spojená potřeba líbit se, nosit hezké oblečení, malovat se, barvit si vlasy a podobně,
  • potřeba samostatnosti a uznání osobní autonomie a svobody.

Na pubertu navazuje období adolescence (zhruba od patnáctého do dvacátého roku věku), kdy se naplno projevuje konflikt rolí – být zodpovědný a dospělý versus poslouchat a respektovat pravidla rodiny. Středoškoláci už jsou bráni více méně jako dospělí, ale zpravidla ještě zůstávají závislí na rodičích nebo pečovatelích.

Článek z informačního portálu www.sancedetem.cz připravila psycholožka Mgr. Milena Nováková.

Seriál, který odpoví na otázky:

V čem je čas dospívání výjimečný a co to vlastně znamená dospívat? Co všechno stojí za obdobím zvaným „puberta“ a „adolescence“? Možná se to zdá na první pohled jasné, jenže proč tedy vzniká tolik konfliktů mezi rodiči a dospívajícími?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *