Přeskočit na obsah

Děti a šperky

Šperky pro děti tvoří samostatnou kategorii šperků, někteří prodejci se dokonce zaměřují pouze na ně, protože u šperků pro děti je kladen větší důraz na kvalitu materiálu a také bezpečnost při nošení, což je aktuální téma především u nejmenších dětí.

Prvním dětským šperkem bývají většinou náušničky pro malé holčičky. Ty se zpravidla pořizují od 3 měsíců věku, propíchnutí oušek se doporučuje u malých dětí mezi 3. a 6. měsícem věku. Ouško lze propíchnout lehce a dítě má už dostatečně vyvinutý imunitní systém, takže se vše lépe hojí. Nejoblíbenější volbou jsou zlaté náušnice, protože zlato je hypoalergenní a zároveň odolný kov. Pro děti se vyrábějí náušnice se speciálním bezpečnostním zapínáním, takzvaná „dětská brizura“, která se zapíná zepředu, háček se zasune do očka a minimalizuje se tak možnost ztráty šperku. Ztráta a spolknutí, to jsou dva nejčastější strašáky rodičů, co se týče šperků pro děti. Je třeba na to pamatovat již při výběru vhodného šperku.

Oblíbenými motivy nejen dětských náušnic jsou květiny, srdíčka, drobná stylizovaná zvířátka, stálicí jsou modré pomněnkové náušnice, které si možná pamatujete od své babičky, oblíbené jsou ale i jiné něžné barvy drahokamů. Pokud máte doma malou parádnici, která se nespokojí s jedním kouskem šperku a chce je střídat, budou vhodnější stříbrné šperky, protože ty nejsou tolik finančně náročné a pokud je dítě ztratí, nejedná se o tak velkou škodu. Stříbro se skvěle doplňuje s barevnými drahokamy, vhodné jsou jemné odstíny jako je růžová (růžový safír, rubín), bledě modrá (topaz), zelenkavá (olivín). Malé slečny určitě potěší pestrobarevný náramek nebo náhrdelník s něžnými motivy.

Šperky jsou také skvělým dárkem pro různé příležitosti. Pokud myslíte na budoucnost, můžete tyto dárky pojmout jako investici. Chlapci můžete darovat certifikovaný diamant, který může v budoucnu nechat zasadit do zásnubního prstenu své vyvolené. Dívky dostávají šperky za vysvědčení, za přijetí na střední školu, nebo prostě při jiné speciální příležitosti, která stojí za oslavu a ocenění. K maturitě, při které se symbolicky láme období dětství a dospělosti, můžete darovat šperk hodnotnější, vaše holčička už je spíše mladou dámou, ale přesto se stále hodí jemné a něžné šperky. Oblíbené jsou perly, působí elegantně a romanticky, prstýnek s perlou nebo perlový náhrdelník určitě potěší každou slečnu. Při výběru šperku k maturitě je vhodné myslet do budoucna, čím je šperk hodnotnější, tím spíše by měl být nadčasový. Oblíbené jsou také kolekce šperků s barevnými drahokamy. Diamantové náušnice jsou základním prvkem šperkovnice a nikdy nevyjdou z módy.

Šperky pro děti jsou specifické zvýšenými nároky na bezpečnost a odolnost, děti jsou většinu dne v pohybu a šperk by jim v tom neměl bránit. Správně zvolený šperk je takový, který odolá i hrubšímu zacházení a zároveň se hodí k dítěti svým něžným výrazem. Pravý šperk věnovaný v pravou chvíli se může stát malým rodinným pokladem, kterého si dívka bude cenit a který jí bude navždy připomínat významný okamžik v životě.