Přeskočit na obsah

Brigáda jako z amerického filmu? Normálka už i v Česku

domelie venceni psy

Sekat sousedům trávník či roznášet ranní noviny byly kdysi brigády, které jsme znali jen z filmů. Americká brigáda se však dá najít už i v Česku.

Kdysi mě při sledování amerických filmů fascinovalo, s jakou lehkostí si v nich teenageři dokázali najít brigádu. Stačilo se poptat známých či sousedů a okamžitě měli pravidelnou brigádu a pěkné přilepšení ke kapesnému.

Naštěstí už i v Česku je takových možností nespočet. Dokonce mnohem víc, než byste zjistili, kdybyste se ptali pouze známých. Přečtěte si, kde se dají najít brigády, které můžete provádět v sousedství.

1. Mytí auta – ideální brigáda na léto

Snad každý majitel auta by se přiznal, že mýt svého čtyřkolového krasavce nepatří právě k oblíbeným činnostem. Výjimkou je snad jen ta situace, že máte ve vozovém parku luxusní vozidlo nebo zbrusu nový přírůstek, o který se každý majitel zpočátku rád a s láskou stará. Později ovšem už tato činnost představuje spíše vynucenou povinnost, které by se také stále více Čechů co nejraději zbavilo. Pokud se nebojíte ušpinit si ruce a umíte se s úctou postarat o cizí automobil, přivydělejte si mytím aut.

2. Večerní hlídání – příležitostní práce

Starší sestřenice či sousedova dcera, na takové chůvy si jistě vzpomínáte i ze svého dětství a příbuzní či známí jsou i dnes favority, když rodiče potřebují dozor nad dětmi. Co ale v případě, když mezi blízkými nemáte příležitost si podobným způsobem vydělat? Stačí zveřejnit pečovatelský profil na internetu a dříve nebo později se někdo ze sousedství ozve. Stále více rodin totiž nežije v blízkosti svých příbuzných a chybějící pomocníky z kruhu rodiny nahrazují pečovatelé.

3. Doručování novin – pravidelný job

Mít odpracováno ještě před vyučováním a po škole věnovat veškerý čas zálibám? To byl sen snad každého školáka, který kdy ve filmu viděl své vrstevníky, jak na kolech doručují v sousedství ranní noviny. Taková donášková služba sice v Česku není velmi rozšířená a předplatitelé dostávají noviny spíše prostřednictvím pošty, ale dobrou brigádou pro studenta je i doručování tiskovin v podobě reklamních letáků. Brigáda se většinou provádí jednou týdně v předem dohodnutý den.

4. Sekání trávníku – sezónní brigáda

Pokud jste někdy bydleli v rodinném domě, dovedete si představit, kolik péče vyžaduje údržba pěkného trávníku. Podobně jako s mytím auta by se většina lidí této povinnosti nejraději zbavila. Sekáním trávníku si můžete přivydělat i v Česku a není to opravdu žádná věda, dokonce nemusíte mít k dispozici ani vlastní sekačku. Tu by měl mít majitel pozemku a stačí, když vás s funkcemi sekačky seznámí. Pak se už doslova jen procházíte po čerstvě posečeném trávníku!

5. Venčení psů – pro milovníky zvířat

Být milovníkem psů a za procházku se čtyřnohými kamarády ještě dostat i zaplaceno? Job snů! Pokud máte rádi psy a v podstatě jakékoliv domácí mazlíčky, tak krmit, venčit a starat se o domácí zvířata je dnes populární brigáda i v našich zeměpisných šířkách. A to zejména v případě, že majitelé své miláčky nestíhají venčit kvůli dlouhé pracovní době nebo prostě musí na den-dva odejít z domu. Zvládli byste to za ně? Dejte o sobě vědět a vydělejte si péčí o domácí zvířata.