Přeskočit na obsah

Potřebujete posilu? 4 případy, kdy se vyplatí najmout výpomoc

Domeliae: Pohovor na výpomoc v práci

Najmutí člověka na výpomoc vám pomůže vyřešit problém se zastupitelností, nedostatkem pracovní síly i ohrožením pověsti, pokud čelíte velkému množství objednávek.

Každá rostoucí firma se dřív nebo později začne při rozšiřování týmu potýkat s problémy. Někdy nejsou na trhu vyhovující kandidáti, jindy zase firma na plnohodnotnou posilu nemá rozpočet. Najmout si výpomoc na omezenou dobu či objem práce je tedy ideálním způsobem, jak snížit pracovní zatížení týmu nebo vyřešit problém se zastupitelností. A to i v případě, že máte jednočlennou firmu.

Abychom podnikatelům pomohli překlenout období, kdy potřebují urychleně posílit svůj tým, vytvořili jsme nový, firemní účet na Domelie.cz. To umožní firmám kromě oslovení potenciálních zákazníků zároveň podpořit i pověst díky recenzím spokojených zákazníků. Přečtěte si, v jakých situacích se vám vyplatí zvážit zaměstnání pracovní výpomoci.

Kdy se firmám vyplatí zaměstnat pracovníka na výpomoc?

1. Chcete vyřešit zastupitelnost

Mít v týmu zástup je k nezaplacení zejména v období nemocí a dovolených, kdy hrozí nepřítomnost kolegů na pracovišti, a vy samozřejmě nechcete, aby se pracovní tempo ve firmě zpomalilo. Pomocník vám také pomůže zajistit plynulý chod pracoviště, když přijdete o zaměstnance, ale nepodaří se vám za něj najít plnohodnotnou náhradu. Navíc při rozhodování získáte čas na výběr nejlepšího kandidáta. A co když jste jednočlenná firma? Výpomoc vám pomůže, pokud obdržíte nabídku, kterou momentálně nedokážete realizovat, ale zároveň nechcete přijít o zákazníka.

2. Pomoc se speciálním projektem

Najmutí výpomoci je ideálním řešením v případě, že jste dostali objednávku anebo projekt, který bude trvat pouze dočasně anebo na který váš tým nemá zkušenosti či vybavení. Jednodušším a hlavně levnějším řešením, než přijmout specialistu na trvalý pracovní poměr a potom pro něj nemít dostatek práce, je oslovit dočasnou výpomoc. V rámci takové spolupráce je pomocníkovi dopředu jasné, jaké má vaše spolupráce hranice a co se od ní očekává. To přispěje ke zvýšení efektivity i kvality odvedené práce.

3. Šetření personálních nákladů

Pracovat s pomocníky coby dodavateli pracovní síly je mimořádně výhodné z hlediska hospodaření firmy. A nejde přitom jen o peníze ušetřené na mzdách či nákladech na vedení personální agendy. Pokud si najmete hotového specialistu s potřebnými dovednostmi, vyhnete se poplatkům za školení jiných zaměstnanců. A pokud potřebujete nárazovou výpomoc, takový pomocník obvykle nemusí absolvovat celý soubor školení, ale pouze ta, která jsou nezbytná pro vykonávání jeho dočasné agendy.

4. Objem práce v různých obdobích kolísá

Spolupráce s člověkem na zkrácený úvazek nebo ve formě nárazové výpomoci je ideální pro firmy zabývající se činností sezónní povahy. Zaměstnat člověka na plný úvazek by mohlo být pro firmu drahé, protože náklady na zaměstnance se hradí i v dobách, kdy podnikání nevynáší tak jako v sezóně. Pokud tedy nepodnikáte například v zahradnictví a od jara do podzimu potřebujete výpomoc v zahradách klientů, je pro vás mnohem výhodnější zaměstnávat posilu jen v daném období. Podobně je možné pokrýt i špičky v obchodních provozech.

Jak zaměstnat brigádníky a dočasnou výpomoc?

Při uzavření spolupráce s brigádníkem či dodavatelem je nutné brát ohled na to, jaký je charakter vykonávané práce a status samotného pracovníka. Pokud pomocník v poskytované službě podniká (ať už s firmou nebo na živnost), jím vystavenou fakturu můžete snadno zahrnout do nákladů. To je běžná praxe například u pomocníků v oblasti řemesel.

V opačném případě je nutné s posilou uzavřít smlouvu podle Občanského zákoníku (mandátní smlouva, příkazní smlouva anebo jinak nepojmenovaná smlouva) anebo Zákoníku práce (pracovní poměr na dobu určitou, dohoda o provedení práce, pracovní poměr na zkrácený pracovní úvazek…). Pracovníkovi následně vzniká povinnost přiznat příjem a uhradit odvody a daně s ním spojené, do 500 EUR ročně však může svůj příjem od daně osvobodit.

Kde hledat pracovníky na dočasnou výpomoc?

Vhodnou databází lidí, kteří hledají práci na zkrácený úvazek či podobné formy flexibilní spolupráce, je portál Domelie.cz. Na jedné straně poskytuje výhodu pracovních portálů (možnost zveřejnit inzerát s nabídkou spolupráce) a na straně druhé poskytuje možnost procházet databázi pomocníků připravených pracovat na dohodnutých projektech (podobně jako databáze personálních agentur).

Firemní účet na Domelie.cz navíc poskytuje podnikatelům v oblasti řemesel, hlídání, uklízení či doučování možnost zlepšit svoji vlastní pověst. Reference od klientů na spolupráci jsou v online prostředí vděčným faktorem, na základě kterého se další zákazníci rozhodují o spolupráci a pro mnohé má hodnocení komunity mnohem větší výpovědní hodnotu než webová stránka samotného dodavatele.