Přeskočit na obsah

Víte, co by měl splňovat každý správný domácí kutil?

Co všechno vlastně dělá domácí mistr, jaké potřebuje dovednosti a jaká je cena jeho práce? Těchto pět bodů vám pomůže poznat práci dobrého domácího kutila.

Pokud jste si už někdy prošli rekonstrukcí koupelny nebo opravou auta, jistě víte, jak je náročné vybrat si cenově dostupného a zároveň spolehlivého opraváře nebo řemeslníka. Ty nejšikovnější dobrá pověst předchází, často však za svoji práci požadují odměnu, na kterou jednoduše nemáme.

Ve skutečnosti je schopných domácích kutilů kolem nás víc, než se zdá, mnozí jen nevědí, jako svoje šikovné ruce “prodať”. I proto je důležité, aby se o dobrých kutilech hovořilo. Sepsali jsme proto několik bodů, které vám pomohou vybrat, pokud si mistra hledáte, nebo stát se jím, pokud si svojí dovedností chcete vydělat.

5 bodů, které by měl splňovat každý správný domácí kutil

Kdo může dělat domácího kutila?

Domácím mistrem můžeme nazvat každého zručného člověka, který si umí poradit s různými údržbovými pracemi v domácnosti – od výměny žárovky přes opravu spotřebičů až po odborné instalace a projekty. Nenechejte se však mýlit, správný domácí kutil nemusí dokázat všechno naráz.

Právě schopnost poznat svoje silné stránky a vědět, kterou práci vykoná opravdu kvalitně, odlišuje dobré mistry od spekulantů. Správný kutil má zvědavost vědce (aby přišel na jádro problému), myšlení analytika (aby našel nejlepší způsob řešení) a dovednosti inženýra (aby své řešení dokázal zrealizovat).

Jakou výbavu potřebuje domácí kutil?

Základní úlohy v domácnosti vyřeší řemeslník i bez drahého vybavení, postačí mu kufřík s nářadím. Drobné úpravy či nenáročnou opravu spotřebičů určitě zvládne každý kutil, na těžší úkoly však už bude potřebovat profesionální nářadí, například na zednické práce, opravu vozidel či výrobu nábytku.

Náročnější problémy jako porucha na kanalizaci či výměna rozvodů si budou vyžadovat specialistu, například elektrikáře, vodaře nebo plynaře s adekvátním vybavením. A pokud je na odbornou činnost nutná i revize, domácí kutil musí mít oprávnění a měřící přístroje. Od potřebné výbavy se potom odvíjí cena jeho práce.

CHCETE SI VYDĚLAT JAKO DOMÁCÍ KUTIL? Zveřejněte zdarma profil na Domelie.cz

HLEDÁTE DOMÁCÍHO KUTILA? Vyberte si z profilů pomocníků na Domelie.cz

Kdy a jak domácí kutil pracuje?

Pokud chce kutil svýma šikovnýma rukama vydělávat, kromě technických dovedností by měl mít i ty komunikační. Poruchy v domácnosti jsou háklivá a urgentní věc, se zákazníky je proto třeba komunikovat trpělivě a především upřímně. Férový řemeslník zná svou kapacitu a neslíbí klientovi víc, než dokáže zvládnout nebo stihnout.

Má dostatečné vybavení? Je schopný za klientem cestovat? Vejde se mu objednávka do kalendáře? Na to všechno klientovi kutil musí umět odpovědět. Dobrého mistra zároveň charakterizuje ochota vyjít vstříc, hledat nové řešení nebo obstarat nové pomůcky, pokud si při práci musí poradit s novým typem problému.

Může domácí kutil kariérně růst?

Na většinu úkolů mistr nepotřebuje speciální vzdělání, ale neměl by vzít práci, na kterou nemá dostatečnou odbornost. Dobré jméno je v této profesi k nezaplacení a i pouze jedna špatná reference dokáže připravit o množství dalších objednávek. Naopak, na své specializaci by měl kutil průběžně pracovat.

S většinou nových problémů si poradí díky návodům na internetu a postupným nabíráním zkušeností. Při úkolech, které vyžadují osvědčení, však musí absolvovat odborná školení. Oprávnění jsou nejen ukazatelem kvality kutila, ale mohou mu pomoci i založit si živnost či vlastní podnikání.

Kolik stojí práce domácího kutila?

Práce kutila skrývá množství různých dovedností, ze kterých zákazník obvykle využije pouze jednu či několik nezbytně potřebných na vyřešení problému. Od rozsahu zákázky se proto odvíjí i cena práce řemeslníků.

Obvykle se začíná na 100 korun na hodinu za manipulační práce, stěhování a přepravu, je třeba však počítat i s poplatkem za pohonné hmoty. Za odbornější práce si mistři účtují od 150 do 250 korun za hodinu práce v závislosti na konkrétní objednávce. No a pokud klient potřebuje i oficiální dokument v podobě revize či projektu, musí počítat s dodatečnými náklady v desítkách eur.

Každý typ práce má jinou náročnost, vyžaduje jiné vybavení a úroveň znalostí a vliv na cenu mají i předchozí zkušenosti kutila. To všechno by měl proto mistr zhodnotit při sestavování svého ceníku a podle stejných kritérií musí při výběru adekvátního pomocníka postupovat i domácnost.

HLEDÁTE DOMÁCÍHO KUTILA? Vyberte si z profiloů pomocníků na Domelie.cz

CHCETE SI VYDĚLAT JAKO DOMÁCÍ KUTIL? Zveřejněte zdarma profil na Domelie.cz

Štítky: