Přeskočit na obsah

6 tipů, jak přežít dlouhou cestu autem s dětmi

  • od

Chystáte se na dovolenou cestovat autem? V případě, že vás čeká cesta delší než dvě hodiny, sepsali jsme pro vás šest kroků k jejímu úspěšnému přežití.

Že máte doma malého rošťáka, který dokáže „mírně zkomplikovat“ i přesun delší než 30 minut? Tyto rady se vám určitě hodí. Následující doporučení jsou vypracovány na základě skutečných událostí a zkušeností, v dobré víře určeny jako inspirace pro každého rodiče.

1. Příprava a plán

Sušenky, kapesníky nebo vlhčené ubrousky, nápoje a alespoň 5 kusů různorodých hraček nebo knížek (pokud chcete fungovat uvědoměle, tablet nechte doma). Takhle nějak by měl vypadat seznam základních věcí, které je dobré mít po ruce, pokud se rozhodnete cestovat s dětmi. V autě by vám ještě neměly chybět sluneční brýle nebo stínidla, které spolehlivě ochrání před ostrým sluncem. Takto vybaveni se směle můžete pustit na cestu.

2. Co jste netušili, že vaše dítě v autě dokáže

Hračka záhadně ztracená nebo zapadlá tak, že ji už pravděpodobně nikdy neuvidíte – ano, schopnost nechat věci zmizet má i vaše dítě. Proto dodržte základní plán: hračky dětem dávkujte postupně a vždy mějte jednu připravenou předem. Další z kouzelnických schopností, kterými oplývá určitě i váš prcek, je vymanění se z pásů sedačky. A můžete být skálopevně přesvědčen, že vše je dobře přitažené a maximálně zabezpečené. Rozhodně také zvládne otevřít dveře, i když podle všech výpočtů a měření délky dětské ručičky k tomu nemůže dojít. Připravte se také na to, že vaše dítě má v zásobě takový zvuk nebo tón, který jste dosud v životě neslyšeli. A nejčastěji ho vydá právě tehdy, když to ani náhodou nečekáte.

3. Rozdělte si role

Management odpovědností musí být dohodnut předem. Táto – řízení motorových vozidel, soustředěný a přísný přístup. Přichází s návrhy na hudební playlist, nebo vyhlašuje hry – například „Kdo první uvidí…“ Máma zajišťuje kontrolní mechanismus. Funguje i jako dodavatel potřebného vybavení: nápojů, sušenek či hraček. Navrhuje také řešení krizových situací a přestávky.

4. Aktivity během jízdy

Pokud nechcete, aby vaše děti během cesty jen zhypnotizovaně hleděli do tabletu, máme pro vás několik tipů na super aktivity. Osvědčené je například „Nauč svého bratříčka nové slovíčko nebo básničku ze školky“. Můžete vyzkoušet i paměťové cvičení typu „Kterým poníkem z My little pony bys chtěla být a proč?“. Nebo oprašte stále dobře fungující klasiku „Letí, letí, všechno letí…“. Pro některé rodiče je však nejvhodnější spontánní aktivitou dětí přirozený spánek. Tímto šťastlivcům gratulujeme!

5. Přestávky

A vracíme se k prvnímu bodu. Součástí přípravy by totiž mělo být i poznání trasy cesty, abyste si mohli naplánovat přestávky. Mějte však připravenou jak optimistickou, tak i pesimistickou variantu. Přestávky mohou vyjít podle plánu, počítejte však s tím, že mohou přijít dříve, ale i později. Vždy je však využijte na toaletu pro děti. I když vás budou svato-svatě přesvědčovat, že na toaletu dojít nepotřebují, vezměte je tam za každou cenu. 10 minut po přestávce by totiž následovala další z důvodu, který si umíte domyslet.

6. Vykoupení

Blížíte se úspěšně k cíli, před sebou máte posledních 5 kilometrů. A tehdy to většinou přijde – děti usnou. Na místě pak nevíte, zda je máte nechat spát nebo probudit, protože se už konečně chcete zahlásit v hotelu, vybavit formality a jít si odpočinout na pokoj. Tento moment si však můžete vychutnat na klidný rozhovor s partnerem o tom, co všechno spolu zažijete. A po tom všem, co jste na cestě se svými dětmi zažili, se na ně podíváte a uvědomíte si, jak moc je vlastně milujete.

Pokud byste však přece jen chtěli vyrazit na výlet pouze ve dvojici, vaše děti můžete svěřit zkušeným opatrovatelkám z Domelie.