Přeskočit na obsah

5 tipů, jak si přivydělat a nabýt finanční jistotu

Chcete cítit větší jistotu ve svých finančních prostředcích? Zda jste bez zaměstnání nebo si chcete přivydělat při něm, tyto nápady vám pomohou začít.

1. Jednorázově si přivydělejte

Pokud nemáte čas na druhé zaměstnání, najděte si vedlejší job alespoň příležitostně. Jednorázovou výpomoc v domácnosti s úklidem, stěhováním či drobnými opravami, jistě ocení množství lidí ve vašem okolí. Ani byste nevěřili, kolik lidí například potřebuje pomoci v zahradě nebo hledá brigádníky na jednorázové manipulační či stavební práce.

2. Bezbolestně snižte náklady

Máte předplacenou permanentku do posilovny, kam chodíte jen dvakrát měsíčně? Předplacené služby, které ani pořádně nevyužíváte, jsou zbytečný přepych, vzdejte se jich. Máte rádi společenské posezení? Tak namísto podniku prožijte příjemný večer doma. Nebo zkuste vyměnit auto či hromadnou dopravu za kolo. Váš standard tím určitě neutrpí.

3. Zpeněžte svůj talent

Ovládáte plynule některý cizí jazyk? Vynikáte ve hře na hudební nástroj? Nebo vám ve škole některý vyučovací předmět šel nadprůměrně? Pak si hravě vyděláte doučováním. Pokud si nejste svými pedagogickými dovednostmi jisti, naberte odvahu a prostě to zkuste. S každou odučenou hodinou se bude zlepšovat nejen váš žák, ale i vy.

4. Zbavte se zbytečností

Zamysleli jste se někdy nad tím, jakou pěknou částkou může vašemu rozpočtu pomoci prodej nepotřebných věcí? Využijte internetové bazary a prodejte oblečení, které nenosíte, či spotřebiče, které nevyužíváte. Nebo otevřete garáž a pozvěte známé na sousedskou burzu či bleší trh. Kromě toho, že zpeněžíte nepotřebné věci, odlehčíte i svůj životní prostor.

5. Najděte si dlouhodobou brigádu

Jste právě bez zaměstnání? Nebo si chcete přilepšit k současnému platu? Najděte si vedlejšák, který budete provádět dlouhodobě a pravidelně. Můžete jednou za čas opatrovat někomu dítě nebo se postarat o domácího mazlíčka. Případně najděte rodinu, která ocení vaši pomoc při péči o její starší členy. Stačí zveřejnit váš profil na internetu.