Přeskočit na obsah

5 tipů, jak naučit vaše dítě plavat

Prázdniny se přehouply do své druhé poloviny a váš prcek stále neumí plavat? Právě toto je ideální období, kdy byste ho to měli naučit. Jediné, co potřebujete, je čas, trpělivost a nejbližší koupaliště / jezero nebo bazén na dvoře. S dobrými radami od Domel uděláme plavce i z vaší ratolesti.

1. Voda ja kamarádka
V prvním kroku musíte přesvědčit dítě, že voda není špatná a ani nebezpečná. V této části ještě zapomeňte na plavání. Váš mrňous si musí nejprve zvyknout na vodu. Nechte ho tedy užít si ji vlastním způsobem – dovolte mu hýbat se v ní vlastním způsobem, špliechajte se, foukejte do vody bublinky. Těmito aktivitami nenápadně přesvědčíte dítě, že je normální, pokud se voda dostane například do nosu či očí, a to vám pořádně usnadní další fáze výuky.

2. Rukávníky nebo plovací deska? Výběr je na vás
Názory na nafukovací plavecké pomůcky se různí. Mnozí je odsuzují, protože údajně zpomalí celý proces učení. Pokud si však bez nich neumíte představit pobyt vašich malých neplavce v bazénu, nasuňte jim na ruce rukávky. Jejich používání se však snažte zkrátit, dítě si musí uvědomit, že plavat dokáže samo.
Pro starší děti může být vhodnou pomůckou plovací deska, případně speciální pěnové hranoly, které nadnášejí.

3. Naučte se (opravdu) ponořit
V hravé fázi učení jste se s dětmi ve vodě šantili, vyfukováním bublinek se i zčásti ponořili. Nyní se však budete muset naučit opravdu potopit. Nejideálnější je proto zahrát se na potápěče. Zkuste se společně ponořit do vody nejprve na pár vteřin. Pokud dítě odmítá, vezměte si na pomoc jeho oblíbenou hračku a ponořte i ji. Některé děti se bojí otevřít oči pod vodou, to však jednoduše vyřeší brýle. Vyzkoušejte také lovit ve vodě předměty, tato činnost baví velmi mnoho dětí – někdy mnohem více než plavání. 🙂 Ponořování je však důležité, aby se dítě naučilo pracovat s dechem: aby vědělo, kdy se nadechnout a jak si rozvrhnout síly.

4. Ukazujte, vysvětlujte
Mnohé děti se naučili plavat tak, že pozorovali svých starších sourozenců. Pokud staršího bratra či sestru nemají, ukázky zůstávají na vás. Začněte postupně, ukažte jim nejprve, co mají dělat s rukama. Naučte je, že prsty na rukou mají být vždy spojeny a při záběru musí z dlaní vytvořit jakoby „nádobky“, díky čemuž nebude plavání takové únavné. Také je důkladně poučte, jak správně „zacházet“ s nohama. Pomalu zkoušejte zapojování obou činností, dítě držte zespodu rukou na břiše. Sledujte jeho techniku ​​a usměrněte ho, pokud dělá chyby. Mnohé děti jsou tak fascinováno z plavání, že zapomínají dýchat, resp. dýchají nesprávné. Proto se snažte dýchat „společně“: nádech vždy při dokončení záběru.

5. Měl bys plavat, měl bys plavat. Když nevíš co, tak plav!
Přesně takto povzbuzovala rybka Dory Marlina v oblíbené dětské pohádce Hledá se Nemo. To platí i pro vašeho prcka. Pokud vidíte, že dobře ovládá techniku ​​a umí pracovat s dechem, nezbývá, jen stále plavat – trénovat. Nezoufejte ale, pokud po prvním dnu výuky neuděláte žádný pokrok. Některé děti se umí naučit plavat už po pár dnech, jiným to zas trvá mnohem déle.

3304908183_41e82ba7ff_o

Nejdůležitější je však užít si společné chvíle a radost z vody. Zejména pokud z ní mělo vaše dítě dosud strach. Pokud z koupaliště odchází s radostí, jste na nejlepší cestě mít doma šikovného malého plavce. Nezapomeňte proto – když nevíte co, tak plavte! 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *