Přeskočit na obsah

3 efektivní kroky, jak se s dětmi učit

Učit děti něčemu novému je pro mnohé naplňující, ale pro některé i pořádně stresující zkušenost. Tyto triky udělají dítěti i vám z učení zážitek.

S blížícím se vysvědčením se každý rodič stále častěji dívá do žákovské knížky svého školáka. Pro ty, kteří nejsou spokojeni s tím, co v ní vidí, mám jednoduchou radu – dítěti s učením pomozte. A přestože tato rada vypadá opravdu snadno, vím, že pro mnohé lidi je učení dětí pořádně tvrdým oříškem.

Hledala jsem tedy „instantní“ řešení, jak společné učení nejen přežít, ale i si ho užít. Ať už jste rodič, který chce své dítě naučit školní učivo nebo pár nových schopností, či si na Domelii přivyděláváte doučováním a hlídáním dětí, tyto rady vám určitě poslouží.

1. Zapojte dítě přes hravost a objevování

Nechte prcka zkoumat a zjistit, v čem tkví jádro problému, nezkoušejte na něj náročné metody, které jsou mu cizí. Zjistěte, na co má dítě talent, a jděte na to přes běžné logické znalosti a zkušenosti, které již má. Školák tak bude mít menší problém pustit se sám do hledání řešení. Když ho učíte jezdit na kole, dá si rychle do souvislosti gravitaci a balanc, při dějepise zase zafunguje jeho zvědavost na vyvrcholení příběhu. Udělejte z učení dobrodružství a nechte dítě objevovat.

2. Motivujte dítě k aktivnímu studiu

I malými krůčky se dá kráčet vpřed. Pokud však chcete, aby dítě zvládlo roli v tempu svých vrstevníků – a ideálně ještě před uzavíráním známek – musíte ho motivovat. A to někdy až na třech úrovních. Nejdříve najděte nejlepší způsob, jak žáka přivábit k tomu, aby s učením vůbec začal. Určitě už sami víte, že motivace trestem či výhrůžkami má spíše negativní efekt. Jděte na to pozitivně a vysvětlete dítěti, že čím dříve se úkolů zbaví, tím více času si před setměním může užít s kamarády venku.

Důležité je také udržení pozornosti v samotném procesu učení. Vypněte telefon, tablet, televizor a v nejlepším případě zvuk na rodině a nedovolte, aby váš student ztrácel při učení pozornost. No a v neposlední řadě je důležité motivovat dítě i k opakování již zvládnutého učiva. Ne nadarmo se říká, že opakování je matka moudrosti, a například básničku zpaměti či hru na klavír se dítě nenaučí jen tak napoprvé. Cvičte s ním znalosti a zkoušejte ho z látky průběžně, při maturitě vám poděkuje. 😉

3. Učte dítě kreativitě a kritickému myšlení

Neupínejte snahu školáka na dobrou známku nebo odměnu. Už malé děti se přece nejvíce těší, když prostě objeví správné řešení nebo vidí svůj vlastní pokrok. Takto se žák naučí nevzdávat se, ale zvědavě hledat nové způsoby řešení. Když dítě naučíte vidět smysl v pokroku, bude motivováno k hledání nových cest. Děti jsou díky své zvědavosti mimořádně kreativní, mají nekonečné množství nápadů, umí si vytvářet souvislosti a z nich vyvozovat řešení. Nechte je při poznávání nové znalosti experimentovat, a když přijdou na řešení, chtějte od nich argumentaci.

Nezapomínejte na to, že způsoby, jakými je dítě v kontaktu s jinými lidmi a prostředím – hravost a objevování, aktivní poznávání, kreativita a kritické myšlení – ho ovlivní i v budoucnu. Veďte ho k takovému stylu učení, které podpoří jeho vzdělávání a osobní růst ve všech oblastech a podnítí dítě k tomu, aby zůstalo efektivním a motivovaným studentem po celý život.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *